Suomen puolustus, sotaharjoitukset, NATO,…yms.

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242650-edustaja-kanerva-toisi-lantisen-sotakoneen-suomeen

Lainaus; 10.9.2017 US Puheenvuoro Ilkka Luoma;…..Samanaikaisesti Suomen erityisasemaa paremmin tuntevat entinen pääministeri Matti Vanhanen (Kesk.) ja kokein ulkoministeripalvelusvuosiltaan Erkki Tuomioja (sdp) toppuuttelevat ja rauhoittelevat Ilkka Kanervan (Kok.) korskuvaa sotamopedia, joka näyttää keulivan vikuroiden …

Erittäin mielenkiintoinen avaus US Puheenvuoro. Kannattaa lukea, keitä kiinnostaa, myöskin kommentit.

Saman avauksen läheltä löytyy muutama muukin avaus samoihin asioihin liittyen. Suomalaiset sotaharjoitukset on kautta aikain pidetty melko matalalla profiililla ja pelkästään suomalaisten maavoimien harjoituksina. Meillähän on pääsääntöisesti järjestetty harjoitukset n pataljoonan suuruisina, isoisempiin ei pienillä miesvahvuuksilla oikein pysty eikä ole edes järkevääkään. Harjoituskokoonpanoissa miesvahvuudet ovat hieman päälle tuhannen (johto-organisaatio ml). Ko kokoluokan harjoituksia on silloin tällöin järjestetty ns yhteistoimintaharjoituksina, jolloin mukana on voinut olla esim KTPsto, ItPsto, tällöin kokonaisvahvuus nousee jo lähentelemään paria tuhatta miestä (Johto-organisaatioineen.

Tepi se tuolla kiteytti oikein hyvin tämän sotilasvala-asian. Toisaalta, tuo sotilasvala menetti merkityksensä jo 60v täytettynä; silloinhan reserviaika päättyy, kuin myöskin (mahdollinen) sotilaselämä.  Maanpuolustusvelvollisuus (PerL 127&) silti jää ja koskee kaikkia.

8 vastausta artikkeliin “Suomen puolustus, sotaharjoitukset, NATO,…yms.”

 1. No kun ikää on n 70 tiedän että itse kuulun ns huru ukkojen seurakuntaan maanpuolustuksen osalta .
  Mutten silti ole vielä homehtunut terv tepivaari

 2. Sama pätee Tepi täälläkin, kuitenkin tiukasti vielä elämässä ja olemisessa kiinni.
  Se sotilaselämä jäi jo 1988 ja jouti jäädäkkin; tulihan sitä hommaa tehtyä neljännesvuosisata kokopäiväisesti.

 3. Puolustuksen kyseenollen kaikki voivat olla tavalla tai toisella aktiivisia. Tarkk´ampujana voisin vieläkin pudotella vaikka ns oravia puusta.

 4. En tiedä ikääsi mutta olen palvelusaikanani suorittanut pv:n mestariluokan ampumamerkin n:o 193. Näinä päivinä ei enää onnistu edes 500 pinnan rikkominen. Ennen aikoinaan 580-590; se oli silloin.

 5. Vanhenevilla miehillä on muuten harhainen käsitys mm omasta kenttäkuntoisuudestaan (puhun omalta kohdaltani). Yli 60v; ei sinulla ole minkäänlaista tehtävää enää, mitä tulee sotilasorganisaatioihin ja niin on hyvä. Ne ovat nuorten miesten hommia.
  Se 60v on ehdoton rajapyykki; fysiikan rappeutuminen kiihtyy, motoriikka ei enää toimi kuten nuorena, …ei; ”ruutiukot” ovat oma ryhmänsä, joillain tahtoa riittäisi vaan ei kykyä.

 6. Itseäni ei niin kovin kiinnosta sota-aiheiset avaukset, mutta näin yleisesti ottaen ajattelisin, että sotaharjoitukset palvelevat sekä kantahenkilökuntaa , että varusmiehiä, joten laajemmankin sotaharjoituksen järjestäminen liene kuitenkin perusteltua.

 7. Eihän tämä nyt oikeastaan sota-aiheinen ole vaan ensisijaisesti maanpuolustus- ja puolustuspoliittinen avaus.
  Se tuo pataljoona (sa-vahvuus)-luokan sotaharjoitus jo on oikeastaan aika iso. J-osastotason sotaharjoitus on hieman eri asia.
  Tosiasiallisesti miehiä on kummassakin huomattavasti määrävahvuuksia enemmän, vähän kuin urheilukisoissa, yhtä urheilijaa kohden kaksi johtajaa ja kyllä sanoisin, että rahaa palaa. Harjoituspäivärahojakin kaiken muun lisäksi palaa keskimäärin 50,00€/hlö/vrk, ei siis pieni summa.
  Toisessa avauksessa hieman eri asiana esitettiin prikaatin kokoisten (n 7000miestä+organisaatio) joukkojen harjoituksia. Täysin epärealistista, ei meillä voi edes järjestää niin massiivisia harjoituksia; monestakin syystä, ei yksin raha.
  Esimerkki sa-prikaatin modernista kokoonpanosta:
  Kokoonpano:Jalkaväkiprikaati 2005:een kuuluvat seuraavat joukot:
  esikunta- ja viestipataljoona (esikunta-, viesti-, tiedustelu- ja esikunta- ja viestipataljoonan huoltokomppania)
  kolme jääkäripataljoonaa (esikunta-, kranaatinheitin-, huolto- ja kolme jääkärikomppaniaa)
  tykistöpatteristo (esikunta- ja huoltopatteri ja kolme tulipatteria)
  ilmatorjuntapatteristo (johtokeskus ja neljä ilmatorjuntapatteria)
  panssarintorjuntaohjuskomppania
  pioneeripataljoona (esikunta- ja huolto-, pioneeri- ja kolme taistelupioneerikomppaniaa)
  huoltopataljoona (täydennys- ja kuljetus-, kunnossapito- ja lääkintäkomppaniat)

 8. J Putkinen;..Pohjola levittelee lännen vastaista propagandaa…
  Tuo väite kyllä pitäisi kirjoittajan jotenkin edes perustella, varsinkin kun minut nimeltä mainitaan.
  Yllä olevasta avauksestani voinee ihan tikullakin etsiä, eikä sieltä nyt kyllä mainittua propagandaa löydä.
  Lainaukset muuten ovat US Puheenvuoro-sivustoilta ja siellä ei kyllä mitään tämmöisiä argumentteja ole esitelty, että esim Ilkka Luoma tämmöistä propagandaa levittelisi. Luoman kirjoituksia muuten aika isoltakin osalta arvostan, tosin en sokeasti kaikkea.
  Mitä taas tulee sotaharjoitusten rakenteeseen ja miesmääriin; koulutukseni ja käytännön kokemukseni lienevät huomattavasti laajemmat kuin asianomaisella arvostelijalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *