Uusi Viron historia; Seppo Zetterberg.

Tuommoisen tietokirjan luin tässä. Se on katsaus etelä-naapurimme historiaan ja historiankirjana uudehko.

Historiankirjoitukset ovat melko vaikea laji; erityisesti sotahistorian osalta ristiriitainenkin, kuten tässäkin kirjassa esitetyt näkemykset. Juuri tästä syystä esim sotahistorian osalta luotan näistä uudemmista tutkijoista oikeastaan vain Pekka Visurin ja parin muun ammattitutkijan aineistoihin. Pekka Visurin osalta siksikin; everstiluutnantti (eversti res) ja korkeakoulutettu historiantutkija. Ei omaa asenteellisuutta jne. Ammattimies niin kuin muutama muukin.

Tämä Eestin historia alkaa sieltä ennen itsenäisyyttä, ihan tuolta n 8000 eaa ja päättyy viime presidentinvaaleihin. Mielenkiintoisiin minulle uusiin yksityiskohtiin lukiessani törmäsin. Kun kirjan olin lukenut; pakko oli palata takaisin mm käsitteisiin ”balttian maat”, yhteinen kulttuuri etelä-naapurin kanssa. Se kulttuuri muuten ei liene alkuunkaan sama kuin yleisesti esitetään. Zetterbergin mukaan eestiläinen kulttuuri on enemmänkin saksalaista kuin Suomen kanssa yhtenevää. Maatalouskulttuuri aivan eri kuin Suomen historiassa, väestön jakautuminen maaorjiin – ylimystöön.  Suosittelen kaikille kirjaa.

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja tukimuksiltaan perehtynyt erityisesti Balttian maiden historiaan.

Yksi vastaus artikkeliin “Uusi Viron historia; Seppo Zetterberg.”

  1. Tuo Zetterbergin kirja muuten määritteli (tietämättään) vapaussodan ja sisällissodan oikein hyvin. Samoin kuin tämä kommunistien vallankaappausyritys 1924; siitä löytyi paljonkin uutta asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *