Muurahaisten ravit

ltapäivällä olin tulossa metsätöistä paita märkänä. Päästyäni soratien varteen jäin hetkeksi huilaamaan mönkijän astinlaudalle. Sattui sitten silmiini, kun siinä kävikin melkoinen trafiikki, muurahaisia, niitä pieniä 2- 3 mm pitkiä ja mustia, kulki melkoisella vauhdilla.

Ei siinä piedet risut, eivätkä sepelin palat haitanneet  yhtään, vauhti vaan jatkui. En tiedä mistä olivat tulossa ja minne olivat menossa. Ihan mielenkiinnosta aloin yhtä seuraamaan ja otin kellolla aikaa. Pisteli 15 sek. / 50 sm. Eli kaksi metriä minuutissa, melkoista vauhtia suhteessa parin millin kokoonsa nähden.

Sinne jäivät sitten ravaamaan, kun minun piti lähteä. En tiedä tekevätkö sitä vieläkin, tuskin.

7 vastausta artikkeliin “Muurahaisten ravit”

 1. Hyvä juttu Pentiltä.

  Minulla on tapana keväällä pyöräillä metsään ja katsella mm. muurahaisten elämää.

  Ensin tulee näkyviin yksi ”tiedustelija”, joka hitaasti ja kankeasti katselee millä mallilla Maailma oikein on.

  Sitten kun aurinko viimein porottaa samaan kantoon, niin joku muurahainen riemuissaan ”tanssii nopeaa valssia”.

 2. Tuolla luonnossa tarkka havainnoitsija näkee vaikka minkälaisia ihmiselämään sovellettavia episodeja. Pentti vain luonnehti asian hauskasti.
  Minä olen seuraillut tässä parisen kuukautta, ihan tästä, missä nytkin kirjoitan, tuon kanaperheeni (emo Kiukku ja kolme untuvikko…nuorikkoa). Täysin sovellettavissa ihmiselämään ja siihen suositeltavaan perhe-elämään. Emo huolehtii perheestään aivan mallikelpoisesti, herkkuja löytäessään tarjoilee ensin lapsilleen ja sitten vasta itse syöden. Poikaset oppivat ”kovan maailman” elellessään vapaina emonsa opastuksella. Niin sen pitäisi olla ihmisilläkin.

 3. Miten muuten kekomuurahainen osaa suunnistaa kekoon pitkän matkan päästä ?

  T L

 4. Luin kerran jostain, että suurin Suomessa havaittu keko olisi ollut yksitoista metriä leveä ja seitsemän metriä korkea. Voi tosin olla, että muistan väärin.

  T L

 5. Hajujälkien mukaan tuo murkku menee aina omaan pesään, jos pistät toisen pesän murkun eri pesään sille tuli noutaja .
  Ja se käy nopeesti terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *