Venäläiset oligarkit ja korruptiosta syytetyt ukrainalaiset ovat hankkineet itselleen EU:n passeja Kyproksen hallitukselta.

Kypros myy niin sanottuja

Kypros myy niin sanottuja ”kultaisia viisumeja” superrikkaille, eli muun muassa venäläisille oligarkeille ja korruptiosta epäillyille ukrainalaisille. (AOP)

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

https://www.theguardian.com/world/2017/sep/17/cyprus-selling-eu-citizenship-to-super-rich-of-russia-and-ukraine

Lehden mukaan Kyproksen hallitus on saanut yli neljä miljardia euroa vuodesta 2013 alkaen myymällä ”kultaisia viisumeja” eli kansalaisuuksia superrikkaille.

The Guardianin mukaan Kyproksen hallitus on viimeisen neljän vuoden aikana myynyt yli 400 passia, joiden ostajat ovat kansalaisuuden lisäksi saaneet oikeuden elää ja tehdä töitä EU-alueella.

Lehti on saanut nähdä vuodetun listan ihmisistä, jotka ovat hyötyneet Kyproksen vuonna 2013 uudistamasta ohjelmasta.

Kyproksen nykyisen mallin mukaan kansalaisuuden saa, jos sijoittaa kaksi miljoonaa euroa Kyproksella sijaitseviin kiinteistöihin tai 2,5 miljoonaa joko yrityksiin tai valtion obligaatioihin.

Ostajille ei ole asetettu kielitaitovaatimuksia eikä heidän tarvitse asua Kyproksella. Heidän täytyy kuitenkin käydä Kyproksella vähintään kerran seitsemässä vuodessa.

Aiemmin Kyproksen kansalaisuuden sai vain ministerien harkinnan perusteella.

Näihin kansalaisuuden ostaneisiin henkilöihin lukeutuu muun muassa Venäjän parlamentin entinen jäsen, merkittäviä liikemiehiä ja venäläinen oligarkki Dmitri Rybolovlev, joka nousi otsikoihin Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana.

Tuolloin hänen ja Donald Trumpin lentokoneiden huomattiin usein olevan samoilla lentokentillä suunnilleen samoihin aikoihin. Rybolovlevin kone tuntui seuraavan Trumpia tämän kampanjoidessa ympäri Yhdysvaltoja.

Venäläinen kielsi yhteyden Trumpiin, mutta hän oli ostanut Trumpilta aiemmin tämän Palm Beachillä sijaitsevan kartanon lähes 100 miljoonalla dollarilla.

Kyproksen malli on herättänyt arvostelua ja jotkut ovat olleet huolissaan siitä, että se heikentää koko kansalaisuuden käsitettä.

Portugalin europarlamentaarikko Ana Gomes sanoo ”kultaisten viisumien” olevan ”täysin moraalittomia ja kieroutuneita”.

– En vastusta sitä, että yksittäiset maat myöntävät kansalaisuuksia tai asumisoikeuksia jollekin, joka tekee erityisen lahjoituksen esimerkiksi taiteeseen tai tieteeseen tai tekee vaikkapa sijoituksen, Gomes muotoilee.

– Mutta asiassa on oltava kyse myöntämisestä, ei myymisestä.

Myös Gomesin kotimaassa Portugalissa on Kyprosin mallia vastaava käytäntö, jossa on mahdollista hankkia kultainen viisumi.

Gomes kertoo yrittäneensä saada listan henkilöistä, jotka ovat sellaisen hankkineet Portugalilta, mutta turhaan.

– Miksi salailu? Salailu saa asian vaikuttamaan erittäin, erittäin epäilyttävältä.

Lähde: The Guardian