Miksi suomalaiset ovat vihaisia, mistä vihapuheet kumpuavat?

Jos ei olisi vihaa, ei olisi myöskään vihapuheita. Nyt halutaan suitsia vihapuheet, mutta pitäisi puuttua syihin, jotka synnyttävät vihapuheita.

Maassamme noudatettu maahanmuuttopolitiikka on yksi merkittävä syy, joka tekee monet suomalaiset vihaisiksi. Miksi?

Siksi, että ensinnäkin maahanmuuttoasioita on hoidettu huonosti ja taitamattomasti. Maahanmuutosta on kansa pidetty pimennossa. Esimerkiksi maahanmuuton kustannuksista ei ole saanut luotettavia tietoja. Kun tietää vähemmän, luulee enemmän.

Miksi ei Suomen maahanmuuttoviranomaiset ole neuvotellut maahanmuuttajien lähtömaiden kanssa palautussopimuksia? Nyt meillä on riesana tuhansia paperittomia maahanmuuttajia, joita ei voi palauttaa minnekään. Vähempikin tekee kansalaiset vihaisiksi ja kirjoittamaan vihapuheita.

Enemmän avoimmuutta maahanmuuttoasioihin ja asiallisia perusteluja siitä miksi on tehty siten, kuin on tehty voisi olla se, joka vähentäisi vihapuheita. Myös tehdyt virheet pitäisi tunnustaa, sillä niitä on tehty luvattoman paljon.

On helppo kulkea sormi pystyssä tuomitsemassa vihapuheet, kun pitäisi puuttua niihin syihin, jotka saavat suomalaiset vihaisiksi.

Kansalaisilla on vähän keinoja, joilla voi taistella vääryyttä vastaan. Somessa kirjoittelu on yksi niistä keinoista. Jos joku kuvittelee, että vihakirjoittelu loppuu, kun rajoitetaan sananvapautta, niin erehtyy pahan kerran. Sitten keksitään vielä ikävämpiä tapoja osoittaa mieltään. Esimerkkejä on maailmalla runsaasti.

14 vastausta artikkeliin “Miksi suomalaiset ovat vihaisia, mistä vihapuheet kumpuavat?”

 1. Vihapuhe varmasti huolestuttaa, mutta yhtä huolestuttavaa on se jos ryhdytään leimaamaan faktoja vihapuheeksi.

  Jo nyt on sanoja, jotka muuttavat kaiken niiden jälkeen sanotun automaattisesti vihapuheeksi.

  Esimerkkinä vaikkapa sana islamisaatio, tuon kun menee rykäisemään niin leimakirves heilahtaa välittömästi, vaikka käsitteelle olisi aivan faktapohjaiset perustelut.

  Elintasosiirtolainen, laiton maassaolija jne.jne. onhan näitä vihasanoja, jotka muuttavat kaikki perustelut automaattisesti vihapuheeksi huolimatta siitä, että kyse on puhtaista faktoista.

  Jopa virallisia tilastoja pidetään vihapuheena tai rasistisina.

 2. Edelleenkään kukaan ei ole täsmällisesti määritellyt, mitä on vihapuhe.
  Vihapuheeksi nimitetään tosiasiassa kaikkea, mikä ei miellytä ja tämä koskee erityisesti noita suvaitsevaisia, jotka suvaitsevat vain oman mielipiteensä oikeaksi.
  Vihapuhetta voi noiden suvaitsevaisten mielestä esittää vain kantasuomalainen noita pyytämättä maahan tulleita elintasoturisteja kohtaan, mutta heidän joukossaan esiintyvä suomalaisten haukkuminen ja länsimaalaisten uhkaileminen yleisemmin ei näiden mielestä ole vihapuhetta.
  Jos esittää jollekin epämiellyttävän tosiasian esim. elintasoturisteista, joutuu välittömästi syytetyksi vihapuheesta, vaikka sen kuinka vihaamatta ja rauhallisesti esittää.

 3. Viha on hyvin kuluttava tunnepuoli joka syö hyvääkin energiaa tarpeettomasti mutta myös osoitus osa ”ihmisyydestä”,joka tarpeettomana tai tarpeellisena osoittaa että miten kohtelemme,niin toisiamme, itseämme ja elämää yleensä – kun kohtaamme tilanteita/tapahtumia/ihmisiä,jotka luovat ärsykkeitä tavalla tai toisella elinpiirissämme/-yhteiskunnassamme.

  Vihan voittaminen on jo osoitus tunnevahvuudestamme,eikä vihaan voi jäädä elämään/rypemään.
  Eri juttu että onko viha oikeutettua että voiko sen kanssa elää ?

 4. Jos vihan vastakohta on rakkaus, niin jos et rakasta jotain, niin onko vaihtoehto aina oltava viha?
  Demokratia on sitä, että on siedettävä erilaisia mielipiteitä asioista ilman, että vastustajien mielipiteet leimataan oitis vihapuheeksi. Vihapuheesta on tehty leimakirves, jolla kaikki vastustajat leimataan, kun halutaan vaientaa heidät.

  Pahinta on se, että jopa maan hallitus syyllistyy leimaamisiin, Hallituksen pitäisi olla esimerkki toimivasta demokratiasta, mutta näin ei ole Suomessa.

 5. Onneksi täällä maaseudulla kaukana kaikesta säästyy vihailmiöistä. Ja jos noista jostain ”toosasta” tulee epämiellyttävä sanoja, niin onneksi kaikista löytyy ON / OF nappula.

 6. En kiistä kirjoittajan spekulaatiota siitä että huonosti hoidettu politiikka on syynä vihaan, mutta lopulta olen hieman eri mieltä juurisyystä.

  Vihaa ilmenee kaikessa. Lemmikkikeskusteluissa, joihin ei politiikka ulotu. Resepteissä. Kirpputoreilla. Näistä ei voi syyttä politiikkaa.

  Oma teoriani on keskusteluilmapiirin muuttuminen ja siitähän kirjoitin viisiosaisin blogisarjan ”Facebook on saatana?”. Väitän, että tämä viestinnän optimointi on kärjistänyt viestintää ja sen takia vihaa on niin paljon, niin kaikkialla.

  Ilahtuisin jos maahanmuuttopolitiikka toimisi paremmin, mutta en usko että sillä on niin mitään vaikutusta vihapuheeseen.

 7. Eemeli laittoikin hyvän ja tärkeän linkin.

  En ymmärrä miksei voi tässä yhteiskunnasta olla asiasta kuin asiasta eri mieltä ilman väkivaltaa ja vandalismia.

 8. Täytyy muistaa, että nämä ”suvaitsevaiset” ovat kaikkein ahdasmielisempiä eivätkä mitenkään suvaitse eri mieltä olevia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *