Venäjän huhutaan pudottaneen viime viikolla kaikkien aikojen suurimman ei-ydinpomminsa Isisin taistelijoiden päälle lähellä syyrialaista kaupungia Deir ez-Zoria.

Huhuista kertovat muun muassa saksalaislehti Stern ja teknologiasivusto Popular Mechanics.

Huhut näyttävät olevat lähtöisin TheDrive-sivustolta, joka kirjoitti aiheesta ensimmäisen kerran perjantaina.

Sen mukaan sosiaalisessa mediassa kiertää huhuja, joiden mukaan Venäjä on pudottanut ”Kaikkien pommien isänä” tunnetun pommin Isisin terroristien päälle Syyriassa. Perjantaina Twitterissä ilmestyi viestejä, joiden mukaan ase olisi nähty käytössä lähellä Deir ez-Zoria.

https://twitter.com/Nidalgazaui/status/905874846718066689/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Ftekniikanmaailma.fi%2Fteknologia%2Fhuhumylly-pyorii-pudottiko-venaja-ensimmaista-kertaa-kaikkien-pommien-isan%2F

 

Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Venäjä on käyttänyt asetta taistelutilanteessa. On kuitenkin syytä korostaa, että asialle ei ole saatu vahvistusta.

Kyseisestä pommista on tiedossa vain hyvin vähän konkreettisia yksityiskohtia.

Julkisuudessa on kerrottu, että Kun Yhdysvaltojen armeija otti vuonna 2003 asearsenaaliinsa jättiläispommin nimeltä GBU-43/B, lempinimeltään ”kaikkien pommien äiti”, Venäjä halusi vastaavanlaisen aseen.

Vuonna 2007 Venäjän armeija ilmoitti ottaneensa käyttöön pommin nimeltään ATBIP (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power). Kyseinen 44 TNT-tonnin tehoinen pommi räjäytetään ilmassa kohteen yläpuolella ja se kykenee tuhoamaan kokonaisen kaupunginosan maan tasalle. Räjähdyksessä käytetään sekoitusta alumiinijauheesta ja etyleenioksidista.

Venäjä kertoi testanneensa asetta vuonna 2007.

Päivitys 11.9. Korjattu pommin teho 44 TNT-tonniksi 44 kilotonnista.