YLE1:n harhaanjohtava dokumentti NL:n atomivakoilusta

YLE1:n dokumentti Neuvostoliiton atomivakoilusta antaa täysin yksi- puolisen ja väärän kuvan aiheesta, vaikka nämä ”kolmannen aallon” va- koilijasankarit varmaan puhuvatkin totta ja saivat hekin tärkeitä tietoja. Tämä vakoilu alkaa 1941.Todellisuudessa NL seurasi atomipommin val- mistelua reaaliaikaisesti ensin Englannissa sitten USA:ssa ainakin jo vuo- desta 1939 alkean.Yksi keskeistä kehittäjistä Klaus Fuchs (1911 – 1988) oli NL:n kaaderivakooja. Fuchs mainitaan, mutta ei esiinny dokumentis- sa. Hän sai 9 vuoden vankeustuomion,kun hän luultiin aloittaneen tuossa suhteessa vasta tässä esitetyssä operaatiossa.
Jutussa puhutaan ”atomipommin kaavan vakoilemisesta”: sillä tarkoite- taan ehkä tarkkaa kriittistä uraanimassaa, joka räjähtää. Se voidaan laskeakin, mutta vaatii ehdottomasti myös kokeita, joita NL ei voinut suorittaa paljastamatta, että silläkin on pommi.

Tuollaisten laskujen tekemisen ensimmäinen spesialisti oli kuitenkin – kukapa muukaan kuin Klaus Fuchs.

NL käynnisti useita päällekkäisiä ja peräkkäisiä vakoiluprojekteja, jotka eivät tienneet toistaan. Tämä nyt dokumentoitu on tässä asiassa niistä viimeinen.

Yksi tuollaisten myöhempien operaatioden tarkoitus olikin suojata aikaisempia: KGB yritti mm. hikisesti värvätä Niels Bohria (mikä ei jäänyt Englannilta huomaamatta),vaikka sillä oli silloin jo atomipommiryhmäs- sä ainakin Fuchs,mutta luultavammin myös Oppeheimer.KGB tuli lopul- ta siihen tulokseen,että Bohr on jo jonkin kolmannen tahon tiedonanta- ja. Tuon tahon se arveli olevan Ruotsi. NL:lle oli erittäin tervetullut tieto, että Ruotsi tiesi pommihankkeesta: mikään muu ei olisi tehokkaammin voinut hävittää sakalaismielistä hönkää maan johdossa ja sen kautta armeijassa ja virkakoneistossa.

https://areena.yle.fi/1-3035074

Historia: Kylmän sodan atomipommivarkaus

  • 52 min
  • la 9.12.2017
  • 22 pv
  • 50149 katselua

Vuonna 1949 Neuvostoliitto räjäytti ensimmäisen atomipomminsa vain neljä vuotta amerikkalaisten jälkeen. Stalin onnistui saamaan Manhat- tan-projektin tiedot haltuunsa salaisen vakoiluoperaation ansiosta. (U)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *