Francon haamu Katalonian yllä

Euroopassa vallitsee tällä hetkellä kaksi valtavirtaa. Ensinnäkin on paljon pyrkimystä nationalismiin (mm. Itävallan ja Tsekin v aalit), mutta toisaalla vaanii diktatuuriin pyriminen. Turkki on loistoesimerkki diktatuurista, jota harrastivat mm. Stalin ja Hitler.

Myös Espanjalla oli oma diktattorinsa Franco, kunnes hänen kuoltuaan alkoi Espanjassa hidas ja vaivalloinen matka kohti demokratiaa. Demokratisoitumisvaihe on nyt kestänyt muutaman vuosikymmenen kunnes taas ilmestyi näyttämölle uusi diktaattoriehdokas. Espanjan nykyinen pääministeri Mariano Rajoi.

Rajoi yrittää nyt tukahduttaa Katalonian itsenäistymispyrkimykset kovin ottein, kuin Franco ikään. Katalonia haluaisi neuvotella asiasta, mutta Rajoi ei halua. Hän pyrkii diktaattoriksi. Neuvottelutie olisi kaikille paras ratkaisu.

Espanjan demokratisoituminen otti pitkän harppauksen taaksepäin ja luoja tietää mitä nyt seuraa. Onko seurauksena pitkä ja uuvuttava sissisotavaihe vai alistuvatko Katalonialaiset uuden diktaattorin komennettaviksi? Rajoi antoi pientä esimakua jo kansanäänestystä tukahduttaessaan, kun hän lähetti 4000 poliisia hakkaamaan viattomia naisia, lapsia vanhuksia.

Meille pohjoismaalaisille on Espanja tullut tutuksi auringosta, lämmöstä ja mukavista ihmisistä. Nyt Espanja on jo kärsinyt valtavan imagotappion, joka vaikuttaa varmasti turismin hiipumiseen.

Espanjaa hallitsee nyt pelon ilmapiiri, jonka aiheuttaa diktaattori Rajoi.

4 vastausta artikkeliin “Francon haamu Katalonian yllä”

  1. Katastrofin ainekset ilmassa.
    Mikään maa eikä EU voi tai halua tunnustaa Katalonian itsenäisyyttä koska, jos näin käy Espanja hajoaa. Ja se vasta on vasta alkua ja iso katastofi väärin hoidettuna.
    Parasta olisi anataa Katalonialle vieläkin laajemmat itsemääräämisoikeudet kuin suora tie itsenäisyyteen. Eli löyhä suhde Espanjan hallitukseen.

  2. Katalonia ongelmassa ihmetyttää se että kuulee sellaisiakin väitteitä että huomattava osa katalaaneista ei haluasi itsenäisyyttä.

  3. Kun tilanne Baskimaassa lopulta rayhoittui pitkän ja uuvuttavan tasitelun jälkeen, jossa ei ihmishenki ollut kallis, niin Baskimaa sai mm. verotusoikeuden. Olisko se verotusoikeus riittänyt myös katalaaneille?

  4. Eräs tuttava joka on myös Espanjassa pitkään asunut kuvailee lyhyesti ”machokulttuuria” ongelman pääytimeksi. Rajoy on hyvin ”macho” henkilö ja hänen täytyy uhota ja raivota koska se on ainoa tapa millä hän pitää asemastaan kiinni.

    Kun hänen puheita kuuntelee ja katselee, ei tuo ihan pöhkö teoria ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *