Soten valinnanvapaus menossa syteen ja saveen

Eilen illalla saimme kuulla TV ykkösen iltauutisissa ennakkotietoja hallituksen esityksen Soten valinnanvapaudesta annetuista asiantuntijoiden lausunnoista. Ne ovat murskaavat.

Jos hallituksen esitys toteutuisi menisi koko Sote syteen ja saveen.

Ennakoitu kaaos toteutuisi ja koko terveydenhuolto joutuisi ennennäkemättömään kriisiin.

Kysymys on erikosesti siitä, että yksityiset lääkärifirmat haluavat poimia vain rusinat pullasta eli hoitaa kansalaisten tavanomaiset terveyskeskuskäynnit lääkärissä, mutta ei lainkaan erikoisairaanhoitoa. Viime mainittu on riskialtis alue, jossa esim. kustannuksia ei voi ennakoida.

Yksityiset jättäisivät eriskoissairaanhoidon täysin julkisen puolen hoidettavaksi ja keräisi vain helpon rahan perusterveydenhoidosta.

Kokoomus, joka  on vaatinut valinnanvapautta on tietoisesti toiminut asiassa  koko ajan ”ketunhäntä kainalossa”.

Nähtäväksi jää, miten koko Soten käy, kun pyydetyt asiantuntijalausunnot on kokonaan julkistettu. Kokoomus on selkeästi ilmoittanut jo pitemmän aikaa, että jos ei tule valinanvapautta ei tule myöskään maakuntauudistusta kepulle.

Eli hallitus hajoaa sisäisiin kiistoihinsa ja Timo Soinin loikkariministeriporukkakin saa vaipua sinisiin ja märkiin uniin loistavasta tulevaisuudesta.

 

7 vastausta artikkeliin “Soten valinnanvapaus menossa syteen ja saveen”

 1. Eihän sotessa ole ollutkaan valinnanvapautta vaan ministeri saarikon sanelema juntta vapaus . terv tepivaari

 2. Monet viisaat asiantuntijat ovat sanoneet että sutta tulee jos noin viedään läpi sillä valinnanvapaudellakaan ei ole asiakkaalle merkitystä joka onkin tarkoitettu pörssifirmojen valinnanvapaudeksi poimia haluamansa asiakkaat.
  Maakuntamalli on taas politikoille tarkoitettu eläkepestejä varten.

 3. Pitänee ruveta Kepun ja Kokoomuksen puolesta toivomaan että SOTE tosiaan menee nurin sillä jos tapahtuisi asiantuntijoiden viisauden mukaan niin syntyisi härdelli jonka seuraukset nuo kaksi puoluetta tuntisivat nahoissaan jyrkkänä ääni ja gallup katona.
  Ja myös jatkuisi pitkään tilanne jossa varakkaat ja työterveyden piirissä olevat nauttisivat etuoikeutetusta nykytilanteesta.

  Väinön tavoin en hallituksen mahdollisesti hajotessa tunne sääliä Perussuomalaisesta puolueesta, äänestäjänsä hyljänneitä loikkareita.

 4. Nykyhallituksemme on todella kummajainen jossa on viisi ministeri oman puolueensa jättäneitä. Eikö juuri puolueensa jättänyt ole kannattajansa hylännyt?

 5. Ei mene nurin, vaan valinnanvapaus saadaan kontrolliin nykyisen järjestelmän kautta- omalääkärin kautta. Kukaan yksityinen henkilö ei ole pätevä arvioimaan omaa sairauttaan ja se vaatimia oikeita toimnepiteitä ilman lääkäriä.

 6. Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoittet olivat erittäin hyviä ja kannatettavia, jopa välttämättömiä, mutta tämä mahdoton veivaus maakuntahallinnon ja valinnanvapauden kanssa on tehnyt siitä jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus.

  Sote-uudistus itsessään ei tarvitsisi kumpaakaan.

  No aika näyttää millainen se lopullinen ehdotus on, mutta juuri nyt ei näytä hyvältä.

 7. Heikin ajatus on ihan oikeansuuntainen. Ensin alemman tason, eli terveyskeskukset kuntoon. Siellä ensimmäinen arvio ja alkava hoito. Sen jälkeen tarpeen mukaan erikoissairaanhoito.

  Tärkeintä on se, että alemmalla tasolla saa muutakin kun Buranaa ja sympatiaa. Kyllä siellä pitäisi se hoito jo aloittaa, edellyttää vaan ammattitaitoisia lääkäreitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *