Soten valinnanvapaus – suuri puhallus

Kysymys on n. 20 miljardista eurosta, jotka valtio (eli veronmaksajat) maksavat sosiaali -ja terveysmenoja vuosittain.

Neljä suurta Attendo, Terveystalo, Mehiläinen ja Pihjlajalinna jakavat potin. Suomessa on paljon pieniä toimijoita terveysmarkkinoilla, mutta nyt neljä suurta ostavat kilvan pienet pois markkinoilta päivän Hesarin mukaan. Se tarkoittaa, että valinnanvapaus, josta niin paljon on puhuttu ja kirjoitettu ja jota erikoisesti Kokoomus on ajanut soteen, kuin käärmettä pyssyyn vähenee, kun jäljelle jäävät vai ne neljä.

Samalla se tarkoittaa sitä, että hinnat nousevat, kun vain ne neljä kontrolloivat ja mahdollisesti myös sopivat hinnoista. Selvää on, että myös kansalaiset yksityisten lääkäriasemien asiakkaina joutuvat maksamaan palveluista. Valtion rahat riittävät vain osaan sairauksista ja näin ollen ajan oloon suuriman osan sairauksista maksaa potilaat itse.

Valinnan vapaus on todellisuudessa vain suurten pörssiyhtiöiden valinnanvapautta. He valitsevat potilaansa, joka on nykyoloissa helppoa, kun kuluttajat ovat jo niin monissa rekistereissä, joista voidaan valita erilaisia kohderyhmiä helposti. Markkinointi suunnataan sitten tiettyyn valittuun kohderyhmään esim. tuloluokkien mukaan. Näin toimii valinnanvapaus, jonka on uskoteltu olevan kansalaisten valinnanvapautta, mutta onkin todellisuudessa ulkomaisessa omistuksessa olevien suurten lääkärifirmojen valinnanvapautta.

Valinnanvapautta ei pidä säätää lailla. Markkinatalous toimii siten, että tarjontaa kyllä ilmaantuu siellä, missä on ns. markkinarako ilman lakejakin. Miksi siis sekoittaa valinnanvapaus sotelakeihin, kun annetaan markkinatalouden toimia. Vai onko niin, että Kokoomus haluaa varmistaa, että ne 20 miljardia euroa kanavoituu neljän suuren lääkärifirman ja heidän osakkaiden tileille veroparatiiseihin.

4 vastausta artikkeliin “Soten valinnanvapaus – suuri puhallus”

 1. Olemme äänestäneet kepua ja saamme kepua. Meillä on hallituksessa jopa oman puolueensa jättäneitä. Nyt ei ole enää kysymys kansan tahdosta.

 2. Kehitys on jatkunut samankaltaisena vuosia, poliitikoista huolimatta, kuten jo kauan sitten olettaa sopi.

  Ajan saatossa keskusteluissa on kuitenkin sellainen hieman huvittava piirre, että ensin vastustetaan valinnanvapautta ja sitten ollaankin valinnanvapaudesta huolissaan.

 3. Mitään osa- aluetta ei ole niin paljon keikuteltu, kuin terveydenhoitopuolta, jo 1800 luvulta alkaen. Paras- hanke oli viimeisin.

  Olispa vielä kunnanlääkärit, saisi joskus hoitoakin.

 4. Valinnanvapausta on myyty kansalle luomalla kauniita mielikuvia onnesta saada itse valita lääkärinsä. Näihän on ollut jo pitkään, kuten Mikakin edellä todistelee.
  Samallalaillahan mm. euro markkinoitiin kansalle. Turismi helpottuu, kun ei enää tarvitse vaihtaa valuuttoja ikään kuin valuuttojen vaihto olisi ollut suurikin riesa.
  Kansaa kusetetaan monilla tavoin. Soten valinnanvapaus on taas yksi niistä suurimmista kusetuksista. Asialla ovat suurten lääkärifirmojen juristit ja lobbarit, jotka ennen olivat poliitikkoja tai korkeita virkamiehiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *