Valta turmelee eli pissi on noussut päähän

Hyvän esimerkin vallan turmeltuneisuudesta antaa pääministeri Juha Sipilä. Kun vertaa Sipilän edesottamuksia Eduskunnassa ennen viime vaaleja nykyiseen on ero, kuin yöllä ja päivällä.

Kun Sipilä enen vaaleja vaati parlamentaarista valmistelua sotesta, niin nyt pääministerinä hän ei suurin surminkaan suostu palamentarismin toteutuvan. Nyt jos koskaan parlamentaarinen valmistelu olisi tarpeen, kun kyseessä ovat kaksi suurta ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavista uudistuksista. Mutta Sipilälle se ei käy ja miksi ei käy? Siksi se ei käy Sipilälle, että Sipilä Kepun puheenjohtajana pelkää, että parlamentaarinen lakien valmistelu voisi vesittää maakuntauudistuksen tavalla, joka ei vastaa Kepun vaatimuksia. Paljon helpompi on valmistella maakuntauudistus ja siihen läheisesti kytkeytyvä sote kahteen pekkaan Kokoomuksen kanssa, sillä se tarjoaa mahdollisuuden valtapeliin lehmänkauppoineen.

Politiikan ulkopuolelta tullut Sipilä oppi nopeasti ”maan tavat”, joilla Suomea on johdettu aina. Kepu on ollut mestari saamaan etuja kannattajilleen ennen, kun Kepu oli Maalaisliitto ja maanviljelijöiden etujärjestö. Silloin lehmänkaupat olivat jokapäiväisiä, kun Kepu ja Demarit suhmuroivat keskenään .

Esimrkkejä voisi luetella monia, jotka osoittavat kuinka Sipilälle on noussut pissi päähän eli valta on turmellut.

Viimeisin hallitusratkaisu on yksi niistä. Nyt on presidentti puhunut ja sen mukaan presidentti oli eri mieltä Sipilän kanssa siitä, että loikkariministerit voivat tulla hallitukseen ilman normaaleja menettelyjä hallituksen muodostamisessa. Presidentillä ei nykyisen perustuslain mukaan ole valtuuksia puuttua asiaan muuten, kuin ilmaisemalla mielipiteensä hallituksen muodostamisesta.

Vallan turmeltuneisuutta kuvaa hyvin myös se, että Eduskunta on de facto vain kumileimasin hallitukselle. Puoluekurilla pääministeri johtaa myös Eduskuntaa, joka tarkoittaa, että pieni enemmistö sanelee kaiken mitä maassa tapahtuu.

Vielä ei tiedetä, mitä Sipilä on ”maksanut” loikkariministereille heidän tukiessa Kepun pyrkimyksiä hallituksessa. Se tiedetään vasta sitten, kun Sipilän hallitus kaatuu.

Kommentoi