Vedänkö vaivihkaa turpaan?

Arvon lukija, esitän sinulle nyt spekulatiivisen kyselyn. Haluaisitko, että sinua vedettäisiin yhtäkkiä turpaan, ilman edes tekosyytä, paikassa jossa moista ei pitäisi koskaan tapahtua? Haluaisitko että kaadut maahan, haukkaat henkeä ja huudat tuskissasi? Haluaisitko, että lyöjäsi tulee sitten huutamaan sinulle että helvettiäkös siinä voivottelet? Toivon, että ainakin osa kieltäytyisi kunniasta. Mutta.

Tämä haisee

Ylläoleva on tapahtunut itselleni pari-kolme kertaa. Ainoa vaan on että lyönti on tässä kohtaa korvattu voimakkaalla hajusteyliannostuksella. Lopputulos on silti sama ja lattia yhtä likainen. Yleisimmin puhutaan pukuhuoneista joissa on lähes poikkeuksetta kielletty spray-dödöjen käyttö. Sitten joku tulee ja ruuttaa puoli purkkia ohi kainalonsa, jolloin hengitysoireiset ympärillä tippuvat kuin itikat hyönteismyrkystä. Kieltoja rikkova sankari on yleensä helvetin vihainen että mikä oikeus sinulla nyt on kärsiä siitä että hän sikailee? Sitten jää työpäivä kesken, rattiin ei voi enää mennä ja vuorokauden-pari saa kärsiä päänsärystä ja huimauksesta. Pahemmin herkille kaivetaa kalliit kohtauslääkkeet ja soitetaan lanssia. Sääntöjä rikkonut ja ongelman aiheuttanut ei joudu vastuuseen, vaan vaatii anteeksipyyntöä joka yleensä pitää toimittaa.

Okei. Harvinaistahan tämä on ja vielä harvemmin pahantahtoista. Valitettavasti ajattelemattomuus johtaa yhtä pahaan. Maassamme on paljon kaltaisiani allergikkoja ja astmaatikkoja jotka kärsivät lähinnä todella rajuista aerosolien yliannostuksista. Ns. maalaisjärjellä varustetut annostelut dödöjä, parfyymejä tai muita eivät haittaa lainkaan. Toisin sanoen tämä ongelma on helppo korjata. Vain pieni määrä ihmisiä pitäisi saada tajuamaan että aamuisin ei tarvitse työntää päätä parfyymisaaviin eikä dödöä tarvitse ruutata kahta purkkia päivässä pysyäkseen coolina.

Pyydänkin siis, että ajattelisimme vähän. Toiveikkuudesta huolimatta päätän juttuni kuitenkin ukaasiin. Jos et ajattele ja jos ei muu auta, otan opin isäni vanhasta sanonnasta joka tepsi kuulemma tupakoitsijoihin. ”Jaahas, herrat tupakoi. Sopiiko että minä piereskelen?”

9 vastausta artikkeliin “Vedänkö vaivihkaa turpaan?”

 1. Itse en ole käyttänyt ikinä deodorantteja, vaan vain saippuaa peseytymiseen ja suihkun jälkeen miedon tuoksuista partabalsamia poskille ja kainaloihin.

 2. Valitettavasti tuo ilmiö toistuu nysseliikenteessä aina silloin tällöin, kun sisään tulee n. puoli pulloa jotain tököttiä päällensä kaatanut naisen näköinen henkilö.

 3. Apteekista saa erinomaista, tehokasta ja hajutonta rullattavaa deodoranttia jota ei tarvitse laittaa kun joka toinen päivä, vaikka olisi kovempaakin menoa. En minä halua että kainaloni haisevat sen paremmin kaatopaikalta kuin parfymerialtakaan.

  Tuohon Juhak:n juttuun pitää todeta että sama kävi kerran töissä. Jouduin sanomaan leidille ”anteeksi, en voi auttaa sinua koska en voi seistä samassa huoneessa kanssasi”. Hänkin otti nokkiinsa. Hyvä niin.

 4. Hien haju on luonnollinen haju. Kun muistaa silloin tällöin peseytyä ja välillä vaihtaa puhtaita vaatteita, niin minun mielestäni ei tarvitse käyttää deodorantteja, eikä tietenkään hajusteita. En käytä.

 5. On myös toinen ääripää. Kerran en pystynyt menemään samaan hissiin yhden miehen kanssa, joka haisi niin paskalta. Taksikuskikin joutui viemään autonsa sisäpesuun matkan jälkeen.

 6. Kovasti alkavat olla nykyään kaikenlaiset allergiat, kuka kärsii mistäkin. Monet kärsivät erilaisista ruokatarvikkeista, jolloin joutuu hyvinkin tarkkaan valikoimaan, mitä ajaa suuhunsa. Oma lukunsa ovat nuo hengityksen mukaan tulevat allergiat, siitepölyt eri vuoden aikoina, pahat ja voimakkaat hajut jne. Ehkäpä monen aiheuttamat johtuvat puhtaasti tietämättömyydestä, tuskin kukaan sittenkään aiheuttaa tahallansa toisillensa ongelmia.

  Ehkä niitä monia todella voimakkaita parfyymeja ei käyttäjä itse haista, varsinkin kun on tottunut niihin. Ehkäpä pitäisi paremmin huomioida kanssaeläjien ongelmia, vaikeatahan se tietysti on kun ei tiedä kuka kärsii mistäkin.

  Tuo viimeinen vertaus on minusta tarpeeton, kyllä tupakoitsijat ovat nyt jo luokiteltu toisen, tai peräti kolmannen luokan kansalaisiksi, kaikkine kieltoineen ja sääntöineen.

 7. Kyllä sauna korvaisi ja korvaa ostodöröt – pitäisi vain itse tajuta.
  Maaseudulla ja pientiloilla ennenoli sitä lehmikarjaa ja se haju oli kaikille ominaista. Olin tilaisuudessa jossa oli karjatalouden edustaja paikalla – hän oli käyttänyt varmaan kaikki keinot, mutta kyllä se perushaju tuli hyvinkin esiin.

 8. Onhan se totta että ihminen voi ns. luonnostaankin haista aika ikävälle. Se on kyllä paljon harvinaisempaa kun kemikaaliöverit.

  Hien haju on aika ikävää mutta jostain syystä se ei ole aiheuttanut mitään ongelmia minulle tai muillekaan tuntemilleni vaikka olisi tiiviimminkin. Vaikka siis pukuhuoneessa. Eihän sitä mieluusti haista mutta on yksi asia olle epämukava haju, toinen asia haukkoa henkeä tuskissaan.

 9. Luulenpa, että tämä on paljolti valistusasia. Asian puolesta voisi vaikka astmaliitto tms. kampanjoida ja muutenkin ihmisiä voitaisiin ohjata ponnekaasuttomiin hajusteisiin. Nähdäkseni se, että pyöräyttää roll on deodoranttia kainaloon ei saa aikaan samanlaista reaktiota kuin jos joku suihkuttaa reilusti deodoranttia tms. suihkepullosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *