Herraseurat ovat ne, jotka Tampereenkin ovat nostaneet kuokoistukseen

Alustusta:

Herraseuroja: Teollisuusseurat, Rotaryt, Fellow club, Vapaamuurarit, Leijonat, Kauppaseurat jne.

Niihin ovat kerääntyneet teollisuuden ja kaupan vaikuttajat, joiden yhteisestä synegiasta on syntynyt merkittäviä työllistäjiä.

Tietenkin on toisinkin päin niin, että joku ”herra” on ensin ideoinut teollisuushaaran kuten Nottbekit, Serlachiuksen ”paperiperkele”, Liljendahlit jne. Tai koko Valkeakosken Walden. Näiden siivellä ovat sitten liittyneet nämä monesti jo maailmanlaajuiset vanhat järjestöt kuten pääosa noista mainitsemistani.

Paikallisesti on erilaisia muita vaikutuskokoonpanoja vaikka kuinka paljon, mutta ne eivät suoraan tähän kuulu paitsi Lahden Hiihtoseura, Teollisuuseeura ja Tykistöklubi, jossa oli iso osa Business-Lahden valtakunnallisesti merkittäviä teollisuusherroja.

Suurin osa oikeista teollisuusherroista ovat olleet tavalla tai toisella alkuaan ruotsalaisa-venäläisä-saksasia- englantilais- taustaisia.

He ovat osanneet myös aikanaan huolehtia työväestään paremmin mikään nykyinen työnantaja tai ammattiliitto edes tänään. Ja he näkivät myös sen, että ilman työväkeä ei synny yhtään mitään.

Itse olen kuulunut aikanaan Helsingissä Leijonien Mannerheimin-klubin, Lahdessa teollisuusseuraan jäsen. Tykistöklubiin ja Rappareihinkin pyydettiin, mutta minulla oli se periaate, että lehdistöihminen ei saa kuulua mihinkään sidosryhmiin. Se periaate tuli jo Yhtyneistä Kuvalehdistä.

5 vastausta artikkeliin “Herraseurat ovat ne, jotka Tampereenkin ovat nostaneet kuokoistukseen”

  1. Hyvillä vienti tuotteilla ja niiden tekijöillä ei ole sitten mitään tekoa Tampereen tuloissa ne on sivuseikkaa . terv tepivaari

  2. Taisin sittenkin ymmärtää ja arvostan näitä herroja korkealle koskapa heidän toimestaanTampere on hyvine tuotteineen korkealla .
    Lisäisin tuohon vielä pari herraa Wasastjerna ja Törgreenin joilla on melkoisen suuri osa Tamperelaisessa metallin jalostuksessa .
    Ja työllistäen n 13 000 ihmistä ympäri Suomen . terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *