Hyi maahanmuuttaja, hyi sosiaalipummi – Helsingin pelastajat !

”Hyi, maahan­muuttaja!” sanoi vanhempi rouva Tawab Qaderzadalle – Helsinki toivoo kasvavansa maahan­muuttajien varassa, mutta syrjintä vaikeuttaa heidän työllistymistään
Apulaispormestari Nasima Razmyarin mukaan osasyy maahanmuuttajien työttömyyteen on rasismi. 100 000 maahanmuuttajataustaisen helsinkiläisen raja rikkoutuu tänä vuonna.

Tawab Qaderzada työskentelee Hugo Bossin myyjänä. Rasismia hän on kokenut lapsesta lähtien. (KUVA: Juhani Niiranen / HS)

Helsinkiläinen Tawab Qaderzada, 21, tuli Suomeen kolmevuotiaana. Hän on kiinnostunut muodista ja työskentelee Hugo Bossin myyjänä. Näin hän kertoo:

”Mä muistan kerran, kun olin menossa metrolle päin. Vastaan käveli vanhempi rouva, sellainen nelkyt–viiskyt-vuotias. Mulla oli hyvä päivä, joten olin pukeutunut ekstrahyvin. Se tuli siihen, että ’hyi, maahanmuuttaja’. Sit se lähti seuraamaan mua. Ja huusi lisää, lisää, lisää.”

Tämä tapahtui viime syksynä Kontulan metroasemalla. Seuraavat tapahtumat – muun muassa – tapahtuivat Qaderzadan mukaan lapsena Leppävaarassa:

”Äitiä haukuttiin sosiaalipummiksi. Se oli joku vanhempi mies.”

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005639705.html

9 vastausta artikkeliin “Hyi maahanmuuttaja, hyi sosiaalipummi – Helsingin pelastajat !”

  1. Yhtään vähättelemättä nuoren miehen henkilökohtaisia kokemuksia huomautan kuitenkin siitä, että mikäli meillä suurin ongelma maahanmuuttajien työllistymisessä on rasismi niin sitten se on myös kaikkialla Euroopassa.

    On nimittäin niin, että artikkelissa oleva kaavio toistaa itseään halki Euroopan ja samat ryhmät edustavat työttömyystilastoissa kärkeä.

    Pohjois-Amerikka poikkeaa tilastoissa jonkin verran, mutta niin poikkeaa myös heidän sosiaaliturvajärjestelmänsä.

    Nasima Razmyar on mm. Eva Biaudetin kanssa näitä poliitikoita, joille jo ikävärt tilastofaktat ovat silkkaa rasismia, joten en ihan kovin vakavasti jaksa suhtautua mihinkään mitä hän sanoo.

    Kyllä meillä olisi paikka katsoa peiliin monessakin mielessä, sitä en kiellä ja yksi paikka olisi lopettaa turha hyysääminen. Ei ole mitään järkeä siinä, että esim. pysyvästi suomeen asettuneet, pakolaistatuksen saaneet saavat vielä kymmenen vuoden päästä tulkkipalveluita. Kieliopinnot pitää olla ehtona sosiaaliturvalle eräänlaisena ”aktiivimallina”.

    Ja tosi asia on myös se, että vajavaisen kielitaidon lisäksi osaamispuute on todella merkittävä ongelma muiden kuin työperäisten maahanmuuttajien keskuudessa.

    Ei se, että olet lukutaitoa vaille valmis avaruusinsinööri juuri vakuuta ja näitä ”korkeasti koulutettuja” meille ja muualle Eurooppaan rynnii jatkuvasti lisää.

  2. En oikein ymmärrä sitäkään miten maahanmuttajat ovat Helsingin pelastus?

    Toimeentulotukiasiakkaista kolmannes on ulkomaalaistaustaisia ja määrä on kasvussa.

    Rikostilastot myös omalta osaltaan hieman kyseenalaistavat tätä ”pelastusta”.

    Toive kaupungin kasvamisesta toki toteutuu, joten siinä mielessä johdon ei tarvitse olla huolissaan.

  3. Ja helsinki pelastetaan haalimalla sinne koko ajan enemmän väkeä, joka ei pysty maksamaan asumistaan ja elämistään, vaan se on maksettava tukiaisilla eli toisten maksamilla verovaroilla.

  4. Näin maahanmuuttajia työllistäneenä työnantajana totean että maahanmuuttajien työllistämisessä on mielestäni kaksi pääongelmaa.

    1. Kielikoulutus on surkeaa, kallista, vaikeasti saatavilla, huonosti koordinoitua.
    2. Byrokratian määrä maahanmuuttajan työllistämisessä on hirveä, kun tavallinen työllistäminenkin on Sipilän aikana byrokratisoitunut rajusti lisää.

    En tiedä onko rasismi miten paha ongelma, en ole itse työllistämisasioissa sitä nähnyt, mutta mielestäni se ei ole yksiselitteisesti kaiken ongelman A ja O.

  5. Mitenkähän lienee se työllistämisen vaikeus muilla kuin pienyrittäjillä?
    Helsinki ainakin ja vissiin Tamperekin työllistää tätä nykyä ensin maahanmuuttajat ja vasta, jos sellaista kyvytöntäkään ei löydy, aletaan vilkuilla kantasuomalaisiin päin.
    Tämä on sitä ”positiivista” rasismia.

    1. Niin,,,ja kun taksi luvat tulee vapaaksi,,,sitten on ” hjuava kuuti”, ei maksa veroa mutta on töissä, lesta Sipilän taivas

    2. Kunnilla on ohituskaistat tähän ja mittavat prosessit tukityöllistämiseen. Se on kuitenkin mielestäni vähän ikävää että on useita standardeja.

      Toisaalta eivät useat standardit ole muutenkaan vierasta työmarkkinoilla. Esimerkiksi pieni yrityshän ei saa maksaa kipeytyneen työntekijän fysioterapiaa. Suuri yritys saa. Meillä on jo pitkään eletty maassa jossa on suurelle teollisuudelle ym. omat säännöt ja muille omat.

  6. Kovin vinoutunut käsitys Markolla on pääministeristä, kun nälviminen on ainoa argumentti.
    Nuo rikkurit eivät tule pärjäämään ainakaan Tampereella. Niihin ubereihin ei astu kuin känniläiset ja rosvot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *