Tunnelma valkoisten joukoissa kiristyy ja Mannerheim ryhtyy toistoimiin

Kannattaa lukea luotettavista lähteistä: AL 27.3.2018

https://www.aamulehti.fi/

https://www.aamulehti.fi/uutiset/tunnelma-valkoisten-johdossa-kiristyy-ja-mannerheim-ryhtyy-tositoimiin-200829485/

Lähde: Tuomas Hoppu ja julkaisuryhmä: Tampere 1918 (Vapriikki 2008), Timo Malmi ja Ari Järvelä: Tampere tulessa (Atena 2008)

Lisäksi jutun lopussa linkki koko sisällissodasta:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/mita-suomen-sisallissodassa-oikein-tapahtui-sata-vuotta-sitten-uhrimaarat-syyt-ja-seuraukset-isoimmat-taistelut-200660480/

15 vastausta artikkeliin “Tunnelma valkoisten joukoissa kiristyy ja Mannerheim ryhtyy toistoimiin”

  1. https://www.aamulehti.fi/uutiset/tunnelma-valkoisten-johdossa-kiristyy-ja-mannerheim-ryhtyy-tositoimiin-200829485/

    ”Valkoisten joukkojen seuraavan päivän toimintasuunnitelma alkaa hiljalleen muodostua. Valioyksikkö, 240 miehen vahvuinen ruotsalainen vapaaehtoisprikaatti saapuu Tampereelle. Heidän tarkoituksensa on toimia ratkaisevana tekijänä seuraavana päivänä. Valkoisten aie on vallata Tampere lopullisesti kiirastorstaina.”
    ———————————
    Mitkähän olivat tuon ryhmän motiivit?
    Osa olisi varmaan halunnut, että finnet olisi saatu ”valtiasrodun” kyykytettäviksi.
    Osalla oli kiire päästä listimään keltaihoisia paskamahoja.

    Säilyneestä kirjeenvaihdosta nuokin seikat saattaisivat olla tutkittavissa.

  2. https://www.aamulehti.fi/uutiset/mita-suomen-sisallissodassa-oikein-tapahtui-sata-vuotta-sitten-uhrimaarat-syyt-ja-seuraukset-isoimmat-taistelut-200660480/

    ”Sodan jälkeen ratkottiin monia kysymyksiä, jotka olivat aiheuttamassa kriisiä.

    Torpparikysymyksen ratkettua noin 55 000 tilaa itsenäistyi, työaikalaki rajasi työajan kahdeksaan tuntiin, oppivelvollisuuslain ansiosta Suomi alkoi vähitellen tasa-arvoistua.

    Tuloerot tasoittuivat, sillä hyvin toimeentulevien verotusta kiristettiin.

    –Suomi oli ainut sisällissodan käynyt maa, jossa hävinnyt osapuoli sai ne yhteiskunnalliset oikeudet, joita se kapinalla vaati, ja paljon enemmän kuin sillä oli ennen sotaa, Pertti Haapala kirjoittaa. ”
    —————————
    Rotusortopuolue RKP taisi olla vähän syrjemmällä sodan jälkeen.
    Kuitenkin se yritti vielä estää voimiensa mukaan keltaihoisten finnien korkeakoulutusta.

    Eikä svekomaanien finneihin kohdistuva etninen syrjintä ole vieläkään loppunut. Svekomaanipuolue saa vielä toistaiseksi istuskella eduskunnassa soittamassa poskeaan kuin tyhjää vaan.

    1. Tällä ei ollut mitään tekemistä Savikiven rakastaman svekomanian kanssa. Kysymyksessä oli Suomen sisällisota, jota 240 hengen ruotsalaisjääkärit avustivat.

      1. Antamassasi linkissä annetaan ymmärtää varmaan aivan oikein, ettei hävinnyttä osapuolta haluttu nujertaa sodan jälkeen. Toisin olisi ollut, jos svekomaaneilla olisi ollut valta. He halusivat nujertaa ”keltaisen rodun” sekä ennen että jälkeen sodan, kuten myös siinä välissä.
        Oikeistolaiset, kokoomuksen johtoa ja demarien Tanneria lukuun ottamatta, ymmärsivät, mistä kana kusee ja vastustivat isoruotsalaista imperialismia varsinkin 30 -luvulla. Näin teki myös Kekkonen, kunnes tuli vieläkin suurempi uhka Neuvostoliiton taholta.

  3. Tokihan ne ”svekomaanit” eduskunnassa ovat kun ollaan demokratiassa ja ovat saaneet ääniä. Vaalit eivät ole täällä sellaiset kuin eräissä maissa. Ja se on hyvä.

    1. Meinaat, että siellä pitäisi olla myös toinen etnistä syrjintää ja kannattava ryhmä, PVL, kunhan saavat puolueen perustettua.

      Sekä PVL että RKP ovat isoruotsalaisia äärinationalistisia ryhmiä.

        1. Panin merkille ainakin ruotsinkieliset nimet. Kyseessähän oli myös kahden eri rodun välinen sota, kuten RKP:n ja Folktingetin puheenjohtaja Eric von Rettig käsityksensä sodasta ilmaisi.

          Saksassa koulutetuissa jääkäreissä saattoi olla merkittävä osa kiiluvasilmäisiä svekomaaneja.
          Itsenäistymispyrkimys lähti ruotsinkielisistä liikkeelle, koska he pelkäsivät menettävänsä otteensa Suomesta toisaalta venäläisperäisten toimesta ja toisaalta niiden vapaiden suomenkielisten toimesta, jotka svekomaanien ankarasta hanttiinpanosta huolimatta olivat onnistuneet hankkimaan korkeampaa koulutusta.
          Lisäksi monella isoruotsalaisella äärinationalistilla oli toive Suomen liittämisestä Ruotsiin, jolloin keltaihoisten finnien nujertaminen olisi ollut helpompaa niiden rotuteknisten menetelmien kautta, mitä Ruotsin silloinen älymystö oli kyennyt kehittämään.
          Autonomian alussa suurruhtinas suosi ruotsinkielistä eliittiä, jotta he suostuisivat Venäjän valtaan, eivätkä vehkeilisi sitä vastaan. Myöhemmin suhdanteet muuttuivat.
          —————————
          Suomi olisi voinut itsenäistyä ilman svekomaanejakin, vaikkakin porvaristo koki Venäjän tärkeäksi Suomen talouselämälle. Mutta svekomaaneja syytän siitä, että he ylläpitivät harjoittamallaan syrjinnällä kansan kahtiajakoa, joka syrjintä lietsoi kapinahenkeä ja murhanhimoa niissä, joita oli kaltoin kohdeltu. Vähän tulee mieleen Rooman Spartacus. Ei hänkään kovin pehmeä ollut sortajiaan kohtaan.

  4. Tuosta sisällissodasta: Mulla on suvussa sekä valkoisten, että punaisten puolella olleita.

    Kesällä tulee välillä istuttua parille oluelle punaisten puistoon, joka on pieni idyllinen puisto Hennalassa ja jossa on punaisten muistomerkki. Tuskin ne punaiset vainajat pahastuvat minun parista oluesta , jotka haen hennalan s-marketista.

    1. Svekomaanipuolue on todennäköisesti kiellettävä, koska he eivät saa puoluettaan lopetettua omin käsin.

      EU:n elimien tulisi uhkasakon avulla kieltää Suomessa kaikki toimenpiteet, joihin sisältyy finnien etnistä syrjintää.
      EU:n väliintulo on tärkeää, koska päättäjien totunnaiset tavat ja hidas järjenjuoksu estävät lakien muuttamisen tasa-arvon suuntaan.
      Kun, etniselle syrjinnälle tulee toimeenpanokielto, niin lakeja voidaan sitten tasia pikkuhiljaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *