Ilmastonmuutos ja tuotannon anarkia

 

 

Kodinkoneliikkeet ovat täynnä vaihtoehtoja pesukoneille, jääkaappipakastimille, puhelimille ja kaiken maailman härpäkkeille. Rautakaupat myyvät kilvan teknisiä laitteita vaikka mihin. Puutarhaa tai pihaa ei voi hoitaa ilman koneita ja laitteita. Autojen valmistajat tarjoavat kymmeniä eri malleja ihmisten houkuttelemiseksi vaihtaa uuteen ja erimalliseen.

 

Kauppojen hehtaarihallit tarjoavat pitkine hyllyineen vakuumeihin ja muoveihin pakattuja monia eri liha – ja makkara laatuja. Folioihin tehtyjä valmisruokia joita sieltä kodinkoneliikkeestä hankitussa mikroaaltouunissa voi valmistaa.

 

Näitä kaikkia varten on valjastettu lukuisat kaupalliset kanavat jotka aamusta iltaan tyrkyttävät uusia, ihania tuotteita kuluttajien käyttöön. Kokkiohjelmat yrittävät syöttää meidät läskeiksi, että kuntosaliyrittäjien monet eri upeat laitteet saisivat käyttöä.

 

Tavaroita ja laitteita tuotetaan liukuhihnalta ja uusia houkutuksia keksitään valmistajien toimesta päät punaisina. Ihmiset on saatava kuluttamaan mahdollisimman paljon, muuten talouskasvu tyrehtyy ja voi voi. Ei hätää, pankit rientävät hätiin, tarjoten erilaisia lainavaihtoehtoja ja köyhille pikavippejä, onhan talouskasvun rattaiden pyörittävä.

 

Eilen pääministeri Juha Sipilä kutsui koolle kaikki eduskuntaryhmät ilmastonmuuton ehkäisyn tavoitteiden saavuttamiseksi. Yksimielisesti päätettiin perustaa ministeri Kimmo Tiilikaisen vetämä työryhmä joka laati raportin päästöjen saamiseksi 1,5% tavoitteeseen.

 

Varmaan tullaan vaatimaan kestävää kehitystä yhteiskunnan toimin ja katseet suunnataan myös meihin kansalaisiin. Kysymys kuuluu, voiko kestävää kehitystä olla kapitalismin oloissa? Nimittäin, tuotannon anarkia on kapitalistisen järjestelmän elinehto. Meitä yllytetään joka taholta kuluttamaan yhä lisää ja sitten toisella kädellä vaaditaan tekoja ilmaston puolesta?

 

Tuotannon anarkia tuhoaa maapalloa järjestelmällisesti ja ilman valtavaa turhakkeiden määrää kapitalistien käy köpelösti. Siksi tuotetaan, tuotetaan ja taas tuotetaan. Mainostoimistot ja markkinointi pitävät huolen, että ihmiset pakotetaan ahmimaan tuotteita joita he eivät tarvitsisi. Mutta kapitalistit tarvitsevat säilyttääkseen rikkautensa ja siten hallitakseen maailmaa.

 

Kun tähän lisätään aseteollisuus ja sen vaatimat sodat, niin olemmekin ilmastonmuutoksessa asian ytimessä. Jännä nähdä, nostaako yksikään eduskuntapuolue esille kapitalistisen tuotantotavan anarkiaa ja sen aiheuttamaa tuhoa maapallolle – aseiden hävittämisestä puhumattakaan.

 

 

 

 

16 vastausta artikkeliin “Ilmastonmuutos ja tuotannon anarkia”

  1. Toisaalta, myös KonMari on kapitalistinen tuotos, kapitalistisessa yhteiskunnassa syntynyt ja kapitalismin keinoin markkinoitava – mutta tavaraa vähentävä.

    Ei mielestäni ole poissuljettua tehdä muutos laatuun määrän sijaan. Toki se on markkinaa mullistava muutos.

    1. En oikein jaksa uskoa tuohon KonMariin. Isoa tiliä näyttää henkilö tekevän, eli ei taida elää kuten kirjoittaa. Toki näitä elämänmuutoksia tapahtuu koko ajan, mutta mihin ne riittävät jos järjestelmä perustuu jatkuvalle kasvulle ja kuluttamiselle.

  2. Vaihda kaikki koneet ja laitteet vähäpäästöisiin ja ilmasto pelastuu – unohdetaan ilmasto kun valmistetaan uusia ja vaihdetaan entisiä hyväkuntoisia ja ne uudet kestävät vain hetken?
    Kännykkä ja tietokonekin pitäisi vaihtaa parin vuoden välein?

  3. Ensimmäinen kunnon automaattinen pesukone meillä oli 70-luvulla Asea Scandian rumpukone, joka kesti pidempään kuin halusimme ilman vian vikaa. Rumpu oli nostettavissa pois jos jotain puhdistusta tarvitsi. Se kesti meillä 25 vuotta. Missä lienee nyt?

  4. KonMarilla tehdään todella isoa tiliä – mutta ei tavaroilla vaan palveluilla. Se on tässä se juju. Kyllä kapitalisti ne rahansa ottaa, jos ei tuotteilla niin palveluilla. Rahaa se on isokin raha.

    Esimerkiksi tietotekniikassa on saatavilla hyvin pitkäikäisiä laitteita, tai laitteita joita on helppo huoltaa, voi päivittää, yms. Itse laitoin juuri takaisin kentälle menemään 11 vuotta vanhoja pöytäkoneita, ne olivat nyt toista kertaa huoltopäivityksessä. Käytössä erittäin nopeita, vain muutama osa vaihdettu vuosien varrella.

    Ongelma on että kuluttajat eivät halua hyvää, vaan ne haluavat Applea tai Microsoftia – laitevalmistajia joiden yksi avainlupaus on että koneita ei voi huoltaa ja kaikki saaste mitä voidaan tehdä, tehdään.

    Onko se kapitalistin vika että markkinoi vai kuluttajan vika että ostaa? Mene ja tiedä.

  5. Suomi on jo ihan normaalilla tekemisellään hyvä ilmastomaa. Tässä mielessä poliittiseen ohjaukseen otettu ilmastopolitiikka on aivan huu-haata Suomen osalta. Meillä on ihan muutakin tärkeämpää tekemistä, jossa ilmastoasiat tulevat ikään kuin sivutuotteena. Todelliset ilmasto-ongelmat ovat kaukana meistä.

    1. Suomessa ilmastopolitiikka on puna-hirveetä potaskaa, johon on periaatteessa kaikkien puolueiden osallistuttava, että ei menetä ääniä vaaleissa!
      Suomalaisia on edelleen helppo höynäyttää!
      Mikäli kokonaispäästömme on 1 promille maailman päästöistä, vaikka vahentäisimme miljoona prosenttia siitä promillesta, se ei vaikuta mitään ilmastolle.
      Niistä ”säästöistä” ei ole mitään iloa edes tuleville sukupolville.

  6. Ei nykykoneiden ole tarkoitus kestää kuin sen viitisen vuotta, elämme kulutustaloudessa, aina pitäisi olla ostamassa uutta, mm Apple kusettaa asiakkaitaan niin että puhelimet hidastuu päivityksien myötä ja asiakas ållyytetään ostamaan uusi kiinalainen värkki itselleen. Puhelimen vaihtoikä on tippunut koko ajan, aikoinaan matkapuhelimen elinkaari olit tuplat pidempi, nyt älypuhelimien elinkaari on sidoksissa pelkkiin markkinoihin, ei tuotteen todelliseen kestävyyteen.
    Kodinkoneissa se viisi vuotta on monastikin, vaikka laitteiden pitäisi kestää pidempään.

  7. Hyvää pohdintaa Hannulta, olen itse pohtinut samaa asiaa monesti ja hämmästellyt sitä kulutussirkusta, joissa toiset elävät.

  8. ”Eilen pääministeri Juha Sipilä kutsui koolle kaikki eduskuntaryhmät ilmastonmuuton ehkäisyn tavoitteiden saavuttamiseksi. Yksimielisesti päätettiin perustaa ministeri Kimmo Tiilikaisen vetämä työryhmä joka laati raportin päästöjen saamiseksi 1,5% tavoitteeseen.”

    Juu, perustetaan vain uusia työryhmiä ja pidetään suuria kokouksia, joihin osallistujat lentävät maailman ääristä.

    Tässä tuloa:
    CO₂ and other Greenhouse Gas Emissions

    https://ourworldindata.org/grapher/CO2-by-source

    Annual carbon dioxide (CO₂) emissions from solid fuel (e.g. coal); liquid (e.g. oil); gas (e.g. natural gas);cement production and gas flaring measured in tonnes per year
    [ eng billion = suom. miljardi. Tässä raportissa puhutaan CO₂ emissiosta. Ilmoitetuissa määrissä on siis mukana myös happi (O₂) .]
    Raportin mukaan maailman, ihmiskunnan, vuosittainen CO₂ emissio maapallon ilmakehään on 35 000 miljoonaa tonnia]
    *
    https://ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions

    *

    P.S.
    Ilman ihmiskunnan kasvua rajoittamista ei mikään ilmastosopimus eikä sopimus ’luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi’ toteudu käytännössä.

  9. Rinne puhui potaskaa koko täydellä suullaan
    Lii oli jotenkin oikealla asialla sovittelevasti
    Orpo oli onneton
    Haavisto älysi asian ytimen provosoimutta
    Essayahilla ja Ana-Maja Henrikssonilla konkretiaa ja oikeaa asiaa
    Hallalta tautologiaa säyseästi
    Sipilä veti yhteen aika hyvin, mutta turhan kovia tavoitteita Suomelle

  10. Kaltevalla pinnalla ollaan ja hyvin sen perusteli Hannu. Olisi voinut mielestäni kyllä jättää vähemmälle kapitalistisen kuluttajan osuuden maailman tuhoon kun kuvittelen että ihan yhtä kiivaasti havittelee kommunistisen maan asukki kaikkea sitä samaa maallista hyvää kuin mekin, vahvinpana esimerkkinä tästä Kiinan hyväosainen kansanosa.
    Raadollinen on ihminen, oma napa mielessä ihan puoluekannasta ja valtion valtarakenteista riippumatta.

  11. Tosiasiassa edelleenkin holtiton lisääntyminen on se suurin ongelma kaiken suhteen ja myös ratkaisevasti ilmastoasioiden osalta.
    Holtittomasti lisääntyvät kansat lisäävät myös holtittomasti kulutusta eikä siihen millään poliittisella potaskalla mitenkään voida vaikuttaa.
    Puolueiden sekoilu ei tuota mitään järkevää, koska jo nyt suomalaisia rokotetaan kohtuuttomasti, kun entiset Baltian maat ja Etelä-Euroopan maat saavat vapaasti luistaa vastuusta.

  12. Nyt on sitten presidenttikin ilmastonmuutostalkossa ja menee lentäen Puolaan kokoustamaan?
    Rajoitustoimia ilmaston puolesta ehdotus:
    – Vähennetään lentoliikennettä radikaalisti
    – Lopetetaan lihan syönti ja karjatalous
    – Lopetetaan kivihiilen käyttö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *