Ovatko meillä asiat hyvin?

 

 

Usein käytetään perusteluna asioiden jotakuinkin tolallaan olemisesta kuinka meillä ei nälkään kuolla ja verrataan jopa kaikkien köyhimpiin maihin tai peräti kauas taaksepäin. Näin ei tietenkään pidä tehdä. Jos niin tehdään, taannutaan ihan varmasti. Aina pitää verrata olemassa olevaan aikaan sekä muihin ihmisiin samassa yhteiskunnassa.

 

Jos lähdetään sille tielle, että erilaisia heikennyksiä, leikkauksia sekä vähäväkisen kansanosan kurjistumisia perustellaan vaikkapa kaikkein köyhimpään Afrikan maahan tai palkkojen alentamisia verrataan Aasian maiden palkkatasoon, mennään metsään ja rajusti.

 

Unohdetaan myös se miten köyhinkin suomalainen on saatu pidettyä kohtalaisesti hengissä. Hyvää hyvyyttäänkö porvaristo ja omistava luokka ovat muistaneet työväenluokkaa ja sen kaikkein heikoimmassa asemassa olevia?? Jos porvaristo ja oikeisto ovat muka kaiken kansan asialla, niin miksi meillä joudutaan käymään jokapäiväistä taistelua leivästä, miksi miksi??? Mikä se sellainen järjestelmä on jossa toiset elävät yltäkylläisyydessä ja toiset jätetään heitteille?

 

Suomalainen työväenliike on ollut se tae ja taistelun kärki, jonka ansiosta olemme edes siinä missä nyt olemme. Halutaan viedä unholaan se, kuinka monien monituisten taistelujen ja kamppailujen kautta nautimme sosiaaliturvasta (jota vallalla oleva vahva oikeisto ajaa alas), on työehdot, työttömyysturva ( joka myös on oikeiston hampaissa) ja erilaiset etuudet joiden kuvitellaan olevan itsestäänselvyyksiä.

 

Omistava luokka ja heidän edunvalojansa oikeisto eivät ole antaneet mitään ilmaiseksi. Jokainen silmiään auki pitävä näkee ja myös kokee tänä päivänä kuinka meitä rokotetaan armotta kun työväenliike ja vasemmisto ovat vähänkin herpaantuneet siitä tehtävästä jotka sille kuuluvat. Herpaantumisen myötä myös ihmiset ovat tuudittautuneet olemassa olevaan tilanteeseen, toivovat parasta ja ehkä jopa mieltään tyydyttääkseen yrittävät löytää tukaliin tilanteisiin selitystä, että huonomminkin voisi olla. Se on tietysti ymmärrettävää ja eräs selviytymiskeino elämän kovassa puristuksessa.

 

En lähde tekemään kapitalismin analyysia, mutta hyvät työläiset ja osattomat! Muistakaa aina kysyä, miksi on Hurstin ja eri kaupunkien hyväntekeväisyysjärjestöjen leipäjonot vaikka maamme on vauraampi ja rikkaampi kuin koskaan? Miksi meillä yli miljoona elää alle köyhyysrajan kun samaan aikaan jaetaan vuodesta toiseen osinkoina miljardeja ja taas miljardeja?

 

Kaikkien työläisten ja vähäväkisten ei voida olettaa jaksavan ottaa selvää kapitalismin luokkaluonteesta ja sen mukanaan tuomista riiston välineistä ja monista eri yhteiskunnallisista toimista joilla taataan omistavan luokan asema. Se on työväenliikkeen ja koko vasemmiston tehtävä, kertoa kansanomaisesti ja ymmärrettävästi työväestölle ja köyhyyteen ajetuille mistä tästä kaikesta on kysymys ja mitkä ovat keinot luoda puitteet uudelle uljaalle yhteiskunnalle jossa jokaisella on ihmisarvo sekä turvattu ja tasa-arvoinen elämä.

 

 

22 vastausta artikkeliin “Ovatko meillä asiat hyvin?”

  1. On meillä asiat aika hyvin, jos ay-liikkeessä katsotaan olevan varaa järjettömän kalliiseen laittomaan lakkoon vain sisäisen valtataistelun takia.,

  2. Kyllä meillä kuollaan nesteen ja ravinnon puutteeseen pitkäaikaisdementikko lähipiiristä kuihtui vuosien aikana ja kuoli.
    Heikennyksiä tehdään heikoimmin toimeentulevien osalla.
    Työväenliike taistelee lähinnä työssä olevien etujen puolesta.
    Omistava luokka saa etuisuuksia edelleen ja tuloerot kasvavat.
    Hursti ei jakaisi leipää jos ei olisi huono-osaisia.
    Lait ja asetukset laaditaan kapitalistin eduksi sillä olemmehan äänestäneet heidät päättämään ja edelleen äänestämme kapitalistin edustajan presidentiksi sillä hänellä on kapitalistin koneisto joka vakuuttaa sen olevan paras vaihtoehto?

  3. Meinaatko, että iso lakko kahden SAK-liiton keskinäisen valtataistelun takia on etujen puolustamista?

  4. Jotenki tuntuu että AKT kaivaa omaa hautaansa ??
    Liian ahneita ??

  5. No, kyllä minun täytyy myöntää, että tuo lakko ja sen syyt eivät kyllä kaikkein onnistuneimpia lakon aiheita ole.
    Hyvin toimeentulevat ryhmät iskevät, kun otollinen tilaisuus on. Tulee mieleen 90-luvun paperimiesten lakko.

  6. Pitäisikö olla loukkaantunut?

    Omistava luokka ja heidän edunvalojansa oikeisto eivät ole antaneet mitään ilmaiseksi.

    Minä omistan. Yrityksiä, osakkeita ja kiinteistöjä. En tee matkoja, en osta kiiltäviä turboautoja, en juo kalliita viinejä ja asun kaupungin vihatuimmassa ja halvimmassa kaupunginosassa. Minun rahani menevät kulttuurille ja muihin lahjoituksiin, kaikki mitä turvallisesti pinnan yli jää. Tottakai pidän jemmassa pahan päivän varalle, mutta se mitä on yli, annan pois.

    Tiedän monia varakkaita ihmisiä. Heistä osa elää itselleen ja rakentaa hienot talot, ostaa nopeimmat autot ja ravaavat pitkin maailmaa. Osa heistä puolestaan käyttää varaansa hyvään.

    En sano käytänkä rahaani hyvään, se on subjektiivista. Sen kuitenkin sanon että kyllä minä annan, ilmaiseksi, suoraan ja yhdistykseni kautta, joka päivä.

    Ei sovi yleistää. Ihmiset tekevät hyvät ja pahat päätökset, eivät heidän kukkarot.

  7. ”…. eräs selviytymiskeino elämän kovassa puristuksessa.”
    Asenne lauseen takana hämmentää kovin.
    Kuka puristelee ja ketä ja missä ??

  8. Kommunismi on meidän nyt viimeinkin haudattava ja taputeltava läpikäydyksi, surkea aate joka johtaa aina ja kaikkialla vain diktatuuriin, väkivaltaan ja talouden rappioon.
    Kansalaisyhteiskunta on se juttu jolla Suomesta on tullut maapallon yksi parhaista maista.
    Höntsyporukat, käsityöpiirit, lukupiirit, marttakerhot jne, yksityisten ja yrityksien auttamisinto, siinä ehkä selitys kaikkeen siihen hyvään mitä meillä on.
    Nousevat diktatuurit iskevät aina ensimmäisenä kansalaisyhteiskunnan kimppuun, kuten olemme nähneet Venäjällä, Turkissa , Venezuelassa ja monessa muussakin maassa.

  9. Silti Suomessa kuollaan myös nälkään vaikka olisi asiat muka hyvin niin vaan tapahtuu .
    Ja niitä ei kaiken lisäksi ole mitään yhtä eikä kahta vuodessa vaan lukumäärä on paljon suurempi sitä vaan ei julki tuoda terv tepivaari

    1. Tottakai ei saisi päästä syntymään niitä äärimmäisen harvinaisia tapauksia joissa kuollaan nälkään mutta paljon yleisempi ja vakavampi ongelma on että Suomessa kuollaan paljon enemmän liikasyömiseen kuin nälkään.

      1. Myllymatti asian toinen puoli on juuri tuo liika syöminen itse käytän Herra A Ylpön neuvoa syökää kaikkia ruokia .
        läskiäkin mutta vähän kerralla oli tuolla Herralla sekin neuvo että juokaa kaikkia mutta vain vähän .
        Sen neuvon jätän muiden huoleksi ja siinä jätän oman hyvin vointini vuoksi alkoholin juomista kokonaan pois . terv tepivaari

  10. Suomessa kuollaan nälkään, mitä ihmettä? Tarttis varmaan väittäjän tuoda tuosta jotakin faktaa esiin…

    On toki vanhuksien kanssa ollut ongelmaa heidän syömistavoissaan mutta ei täällä kukaan nälkään kuole. Typerä väite.

  11. Tapio kk ei ole vain typerä väite lainkaan tuossa ei ole kun n kuukausi kun kuollut ihminen löydettiin kotoaan kuolleena .
    Ja kuoleman syynä nälkä kuolema ja asia on faktaa kokonaan en tuota ala sinulle kertomaan kuka ja missä mutta tapahtuman voi sanoa olleen Tampereella . terv tepivaari

  12. tepimastin jutut voi näköjään laittaa suoraan mappi Ööhön.
    Suomessa kuollaan nälkään…

  13. Kyllä Suomessa kuollaan nälkään, mutta melkoisen harvinaista ja taustalla on muitakin syitä jotka siihen johtavat.

    Ennen kaikkea Suomessa turhan moni jää heitteille, joku vailla yksinkertaista hoitoa, joku vailla apua hoitaa viranomaisten vaatimat paperisodat, joku kannustinloukkuun, joku masennuksen alle, joku muu jollain toisella tapaa.

    Jätämme tuhatmäärin ihmisiä sivuun, vaikka heistä voisi tulla täysin aktiivisia, sekä itselleen että yhteiskunnalle hyödyllisiä.

    Ja se minua potuttaa.

  14. Tapio kk en tiedä omaa eloasi, mutta itse tuon kaiken nähneenä tiedän asian faktaksi .
    ja näitä ihmisiä on joka vuosi, se on vaan kasvu suunnassa ollut jo muutaman vuoden .
    Ja tuollakin ihmisellä katsoi lääkäri kuolin syyksi nälkä kuolema vaikka ei niitä muka ole suomessa .
    Kyllä on ja yksikin on liikaa, mutta niitä on paljon enempi kun julki tuodaan .
    Ja Kyuu tuossa kertoikin syitä mikä tekee tuon asian .
    olis parrei nyt herätä todellisuuteen eikä puhua todellista asiaa toiseksi terv tepivaari

  15. Ovatko meillä asiat hyvin; riippuu mihin verrataan. Periaatteessa kyllä mutta nuo Tepin tuomat asiat ovat kyllä karua totuutta.
    Meillä ei oikein välitetä esim huonokuntoisten vanhusten hyvinvoinnista, eivät oikein tuttavat eivätkä naapuritkaan aina. Huonokuntoiset vanhukset näyttäisivät olevan lähinnä kauppatavaraa.

  16. Suomessa nälkään voi kuolla siksi, että saa kelvotonta ruokahuoltoa kelvottomassa laitoksessa.

    Tai siksi, että kotihoidossa ei saa liikuntakyvyttömänä riittävää huolenpitoa.

    Tai siksi, että on itse niin hunningolla, ettei rahat riitä kuin viinaan.

    Nyt Hursti on taas vaikeuksissa lahjoitusvarojen puutteen vuoksi. Sitä pitäisi tukea Helsingin miljardibudjetista eikä vain satunnaisin yksityisvaroin.
    Hannun kysymykseen: Valtaosin meillä on paremmin kuin monissa muissa maissa. Mutta vanhoissa kulttuureissa lähimmäiset viimeistään huolehtivat, että kukaan perheenjäsen ei jää pulaan. Suomessa kasvava hälläväliä- sukupolvi valtaa alaa, jolla on surkeat seuraukset.

  17. Heikki osui asian ytimeen nostaessaan esiin muutoksen joka kiivaana Suomessa tapahtuu. Kaveri jäätetään, keskitytään omaan napaan. Tämä on ylivertaisesti pahempi ongelma, kehityssuunta ja jakolinja kuin Tiaisen markkinoima komministit vastaan muut.

  18. Kalle ja Heikki ovat tosi asioiden ytimessä ja elämän todellisuudessa näin se vaan on terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *