Väkivalta – ja sen tilastointivalhe

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201803012200774630_ul.shtml

”Naiset vaikenevat

Italian perheväkivaltaluvut ovat eurooppalaisen keskiverron eli 33 prosentin alapuolella. 27 prosenttia yli 15-vuotiasta italialaisnaisista sanoo kärsineensä fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta.

Italian luvut ovat alhaisemmat kuin Tanskassa (52 prosenttia), Suomessa (47 prosenttia), Ranskassa ja Englannissa (44 prosenttia) EU:n perusoikeuksien viraston vuonna 2014 julkaiseman, ensimmäisen Euroopan laajuisen tutkimuksen mukaan.

Raportin kirjoittajat huomauttavat kuitenkin, että eteläisen Euroopan maissa usein vaietaan tietyntyyppisestä väkivallasta.

Italian tilastokeskuksen julkaiseman raportin mukaan vain 11 prosenttia sukupuoleen perustuvan väkivallan kohteeksi joutuneista naisista nostaa syytteen. Työpaikallaan seksuaalisen painostuksen kohteeksi joutuneista taas yli 80 prosenttia ei puhu kenellekään välikohtauksesta.”

Juuri olleen uutisen mukaan joka kymmenes ranskalainen nainen on raiskattu, mutta sitä ei tilastoissa näy.

Perhevälivallasta ja seksuallisesta ahdistelusta ei etelämaissa ilmoiteta, koska sen kohde syyllistetään.

Pohjoismaissa ilmoitetaam ja tilastoidaan väkivallaksi kohta nyrpeäilmeinen mulkaisukin ja seksuaalista ahdistelua on jo, jos katsoo naista pikkuisenkin pidempään.

Se siitä vertailukelpoisesta tilastointivalheesta.

4 vastausta artikkeliin “Väkivalta – ja sen tilastointivalhe”

  1. Totta turiset, Juha – tässä on niin monta ongelmaa että numerot ovat korkeimmillaan kuriositeetteja. Ne kertovat enemmän menetelmistä kuin absoluuttisista tapahtumista.

    Toki tarinan perusopetus on aina selvä: väkivalta on väärin. Ei väkivalta naisia tai miehiä tai lapsia tai hevosia kohtaan, vaan väkivalta yleensä. Se on väärin.

  2. Ismo, myös laillinen väkivalta on usein väärin. ”Väärin” on siis toki subjektiivinen näkökulma. Se voi olla laillista, mutta silti esimerkiksi tehotonta, turhaa tai sivuvaikutuksiltaan paljon haitallisempaa kun hyödyt.

  3. Laillisen väkivallan pyrkimys on aina estää laitonta. Haitat on aina minimoitava. Laiton hakkaa ja potkii maassa makaavaa, laillinen vain estää hyökkäyksen tai vaientaa jo alkaneen kahakan.

    Jos laillinen väkivalta aiheuttaa jollekin traumoja, voi henkisesti kärsinyt osapuoli miettiä omia tekosiaan. Tuliko kaivettua verta omasta nenästään. Sitä saa, mitä tilaa.

    Smoke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *