Valkosipulia, valkosipulia ja…

Kun olen tuon Kallen kanssa suuria valkosipulin ystäviä – edessä on taas uusi kausi. Minulla on ollut noita Kallelta hankittuja Peipsijärven sipuleita kasvamassa. Osaan ole jättänyt kukinnot, jonka jälkeen itse sipuli jää pieneksi. Mutta kukinnotkin ovat tarpeen. Kukinnothan leikataan varhain, että itse sipuli kasvaisi suureksi.

Mutta,  nyt minulla on arvoilta noin 1 000 kukintojen ituja monistettaviksi. Kuukauden päästä  panen ne hajakylvönä maahan parin sentin syvyyteen ja hevonpaskaiseen maahan. Ensi vuonna tulee jo kohtalaisen kokoinen yksi kynsi / itu, joka taas istutetaan uudestaan seuraavaksi vuodeksi maahan, siis myöhäis-syksyllä.

Miksi ? Valkosipuli tarvitsee kasvaakseen kylmäkäsittelyn, jonka se saa talven aikana jäätyessään. Jos haluaa heti seuraavana vuonna kunnon kokoiset sipulit, pitää isot kynnet istuttaa myöhään syksyllä.

En tässä rahaa ajattele, vaan sitä, että Tammelan torilla Tampereella myyvät yksittäisiä sipuleita 2 € / kpl ja punotun varren 20 € / kpl eli ajattelen, jos joutuisin ostamaan.

Korvaan maa-artisokkaviljelyni pääosin nyt valkosipulilla.

11 vastausta artikkeliin “Valkosipulia, valkosipulia ja…”

  1. Hän, ken ei ole koskaan tuota Peipsijärven valkosipulia maistanut; ei tiedä valkosipulista mitään. Se kynsien koko, mehukkuus ja vahva aromi…se on ainutlaatuista.

  2. Oman kokemukseni myötä voin todistaa että ei puhu Kalle palturia, antoi näet luonaan vieraillessani maistaa, oli siinä toden totta puhtia ja uusia haasteita makunystyröille

  3. Valkosipulin ystävänä kiinnostaisi tietää, olisiko tuota Peipsijärven herkkua saatavissa hiukan lähempää?

  4. No voi olla mutta tuskinpa paljon hyvällä tuurilla voi saada harvoin saa edes Tallinnasta mutta peipposjärveltä saa terv tepivaari

  5. Kyllä sitä Tepi Nömmen torilta saa elokuusta lokakuun alkuun. Plla, et sitä kyllä lähempää saa. Kyllä sitä halutessasi Tallinnan reissu edessä on. Balti jaamilta pääset junalla Nömmelle.

    1. Harvemmin tulee käytyä elokuulla Eestissä nyt kävin Pärnussa syntymä päivänäni .
      Oli hieno vastaanotto hotellilta kun täytin tuon 70 v . terv tepivaari

  6. En tiedä missä päin Suomea asustelet mutta torstai aamuna lähden taas Tallinnaan ja Nömmelläkin käyn, valkosipulia ostamassa ja mm tseburekkeja, ja kaikenlaista muuta. Lienee viimeinen reissuni tälle syksylle. Jos kiinnostaa, voin Sinullekkin varata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *