100 vuotta sitten suomalaisia apuun Viron Vapaussotaan

Suomi oli juuri voittanut oman Vapaussotansa Venäjää vastaan ja jäänyt siten itsenäiseksi valtioksi.

Venäjä hyökkäsi Viroon yrittäen valloittaa koko Viron, aloittaen Viron Vapaussodan. Viro pyysi apua Suomelta. Suomi antoi mm. rahallista apua, mutta ei vakinaisen armeijan joukkojaan Viroon. Vapaaehtoisia suomalaisia alettiin värvätä lähtemään Viroon taistelemaan Viron vapauden puolesta. Tarkoitus oli lähettää niitä vapaaehtoisjoukkoja Viroon vasta joskus tammikuussa.

Venäjän joukot etenivät jo varsin lähelle Tallinnaa, joten Viron hallitus pyysi nopeuttamaan apujoukkojen tuloa.

Niinpä yksi komppania saapui Viroon 100 vuotta sitten. Yhden komppanian sotilaallinen merkitys ei tietenkään voinut olla suuri, mutta psykologinen merkitys oli – virolaiset eivät olleet enää yksin taistelemassa ikiaikaista vihollistaan Venäjää vastaan.

—–

Viro voitti sen Vapaussotansa Venäjää vastaan, ja hyvä niin. Paljon oleellisempaa olisi kuitenkin ymmärtää silloinen kokonaistilanne.

Imperialistinen Venäjä oli oikea syyllinen Ensimmäiseen Maailmansotaan – halusi lisää maata muiden kansojen kustannuksella. Lisää täältä ja täältä.

Saksa voitti sen Venäjän aloittaman sodan – Venäjä joutui vasten tahtoaan solmimaan Saksan kanssa rauhansopimuksen. Siinä yhteydessä Venäjä heikkeni, joten mm. Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Ukraina ja Georgia joko palauttivat itsenäisyytensä voimaan tai itsenäistyivät.

Venäjä tietenkin yritti valloittaa ”takaisin” sen orjuudesta karanneita valtioita, joten syntyi melkoinen määrä juuri itsenäistyneiden valtioiden sotia imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan.

Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola voittivat ne Venäjää vastaan käymänsä vapaussodat. Ukraina ja Georgia hävisivät ne sotansa. Kuten myöhempi sotahistoria on todistanut, niin ne Ukraina ja Georgia ovat olleet Venäjän kannalta tärkeimmät orjuutettavat valtiot.

Parhaillaankin Venäjä miehittää laittomasti suurta osaa Georgian laillisesta alueesta ja Ukrainan laillisesta alueesta.

Georgiaan Venäjä hyökkäsi jälleen mm. vuonna 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian, mutta ryssi perusteellisesti sen Georgian sodan.

Ukrainassa Venäjä pisti valtaan venäjämielisen tyypin, joka ei edes ollut ukrainalainen. Kun ukrainalaiset saivat tarpeekseen siitä ryssien agentista, niin Venäjä kaappasi Ukrainalta Krimin ja yritti valloittaa ensin koko Itä-Ukrainan ja sitten koko Ukrainan. Yritys hyvä kymmenen, mutta tulos oli melko surkea. Miten se vallankaappaus oikein menikään.

Ei kannata tuijottaa omaan napaan, vaan pitää katsoa kokonaisvaltaisesti mitä Venäjä oikein touhuaa.

11 Replies to “100 vuotta sitten suomalaisia apuun Viron Vapaussotaan”

 1. Minkähän takia Virossa ei käyty sisällissotaa, toisin kuin Suomessa? Liian pieni maa?

  1. Suomikin kävi nimenomaan Vapaussodan Venäjää vastaan vuonna 1918. Suomessa Venäjä onnistui yllyttämään osan suomalaisista punaisista (demareista) nousemaan sen Vapaussodan aikana aseelliseen kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua Eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan sekä aseisti kapinalliset.

 2. ”Imperialistinen Venäjä oli oikea syyllinen Ensimmäiseen Maailmansotaan – halusi lisää maata muiden kansojen kustannuksella. Lisää täältä ja täältä.”

  Eipä ihme, että ”oikeudentuntoiset” polseviikit tekivät sotaherroista selvää tsaaria myöten.

  1. Jutut Rasputinista olivat mielikuvituksen tuotetta enimmäkseen, Grigori, meidän kesken Riku, oli rauhan mies ja surmattiin ehkä juuri siksi.

   ”Tsaari ei ollut niin heikko kuin kerrotaan. Rasputinin vaikutusvaltaa liioitellaan. Hän antoi tsaarille neuvoja, mm. hän vastusti sotaa ja sodan alettua pyysi tsaaria säästämään ihmishenkiä, mutta tsaari ei kuunnellut häntä. Jos hän olisi kuunnellut, olisi säästetty noin 7 miljoonaa sodan uhria, eikä todennäköisesti olisi ollut syytä vallankumoukseen, ja tsaari olisi säilyttänyt valtansa. Aleksandra kysyi Rasputinin mielipidettä politiikasta ja välitti tiedon tsaarille. Rasputinilla oli vaikutusta nimityksiin sen vuoksi, että Aleksandra oli tavallisesti samaa mieltä. Kumpikin halusi virkoihin miehiä, jotka suhtautuivat myötämielisesti Rasputiniin. Rasputin tiesi murhasuunnitelmien olevan vireillä. Rasputinia syytettiin myös vakoilusta Saksan hyväksi, mutta sille teorialle ei ole löydetty mitään todisteita. Tiedustelupalvelut olivat kyllä kiinnostuneita Rasputinin mielipiteistä, koska niiden luultiin vaikuttavan tsaarin päätöksiin.”

   ”Kun Rasputin yritettiin surmata ensimmäisen kerran vuonna 1914, hän kuitenkin toipui vammoistaan. Murhan todelliset vaikuttimet ovat hämärän peitossa ja ne saattoivat olla yksityisluonteisia. On esitetty arvio, että Rasputin olisi saattanut estää Venäjän liittymisen ensimmäiseen maailmansotaan, ja pelättiin hänen ryhtyvän valmistelemaan Venäjän ja Saksan erillisrauhaa.”

  2. Venäjä on ollut ja on imperialistinen jo noin 500 vuotta ihan siitä riippumatta ketkä ovat olleet/ovat vallassa. Niiden Leninin bolsevikkienkin tarkoitus oli valloittaa Puola, Saksa, Ranska, Italia, jne. sekä lopuksi koko Maapallo.

 3. Kaarle 12.:n sotaseikkailujen tuloksena Ruotsi menetti Baltian Venäjälle. Viro oli autonomian tapainen osa Venäjää, kunnes Venäjä lisäsi integrointipyrkimyksiä 1800 -luvun lopulla ennen Suomeen kohdistuvia integrointipyrkimyksiä.

  Mikäli Venäjän hovissa vaikuttanut Rasputin olisi kyennyt estämään ensimmäisen maailmansodan, niin tuskin bolsheviikkivallankumous olisi onnistunut. Kansanvalta olisi todennäköisesti lisääntynyt rauhanomaisemmin.

  Baltia ja Suomi olisivat säilyneet osana Venäjää, mutta niiden asema olisi saattanut olla osavaltion tyyppinen. Osavaltiona Suomi olisi ollut suurempi kuin nykyään, jos siihen olisi liitetty suomenkielisiä alueita Karjalasta.

  Lukuisat suomalaiset kenraalit ja muut upseerit olisivat jatkaneet palveluaan Venäjän armeijassa valtakunnan turvallisuutta takaamassa. Mikäli olot olisivat olleet rauhanomaiset, niin tuskin yleistä asevelvollisuutta olisi tarvinnut määrätä.

  Kuitenkaan minulla ja Putkisella ei olisi ollut mitään tehtävää Venäjän armeijassa, sillä emmehän olisi koskaan edes syntyneet nykytieteen valossa ajatellen. Onhan kunkin syntymä kiinni monista sattumista, jotka olisivat olleet aivan toiset, jos Rasputin olisi saanut estettyä maailmansodan.

   1. Eihän ilman imperialismia suurvallaksi pääsisikään. Britannia on historian suurin imperiumi. Ranska on melkoinen tekijä Afrikassa vieläkin. Toki Vietnamin suunnalla joutui luovuttamaan. USA:lla on lehmiä ojassa siellä sun täällä.
    Mongolivaltakuntaa pidetään historian laajimpana mannervaltiona.
    Ei Roomakaan aivan pieni ollut. Hajosi sitten aikoinaan.

 4. Aluksi suomalaisia vapaaehtoisia meni Viroa auttamaan vain komppania – se voi kuulostaa vähältä, mutta sitä komppaniaa seurasi kohta monta komppaniaa. Ensimmäinen komppaniakin sai paljon aikaan.

  Viron Vapaussotaan Viron valtion puolella osallistui kaikkiaan noin 3700 suomalaista vapaaehtoista. Se oli merkittävä määrä.

  Karkeasti sama määrä virolaisia vapaaehtoisia taisteli Jatkosodassa Suomen vapauden puolesta.

Kommentoi