100 vuotta venäläisiä ”vapaaehtoisia”

Vuonna 1918 Suomen ja Venäjän välillä käytiin Suomen Vapaussota, kun Venäjä ei vetänyt miehitysjoukkojaan itsenäisen Suomen alueelta.

Kesken sen Suomen Vapaussodan Venäjä hävisi Ensimmäisen Maailmansodan Saksalle ja joutui tekemään Saksan kanssa Brest-Litowskin rauhansopimuksen 3.3.1918. Siinä rauhansopimuksessa Saksa vaati Venäjää vetämään joukkonsa Suomesta ja Venäjä lupasi Leninin allekirjoituksella niin tehdä.

Kuitenkin todellisuudessa Venäjä petti siinäkin sopimuksessa monella tavoin – kuten yleensäkin.

Yksi petoksista oli, ettei Venäjä oikeasti vetänyt vielä silloinkaan joukkojaan Suomen alueelta. Venäjä toki veti osan sotilastaan Suomen alueelta näytellen noudattavansa sopimusta. Käytännössä Venäjä naamioi osan sotilaistaan ”venäläisiksi vapaaehtoisiksi” punaisten puolella – luonnollisesti Venäjä jätti niille ”vapaaehtoisille” tykit, konekiväärit ja kaiken muun mahdollisen sotavarustuksen. Sitten ne ”vapaaehtoiset” jatkoivat sotaa Suomen Tasavaltaa vastaan kapinallisten rinnalla aivan kuin mitään sopimusta ei olisi solmittukaan.

Toki Lenin lähetti niille ”vapaaehtoisille” ja kapinallisille vielä lisääkin aseita Venäjältä – sekä lisää Venäjän vakinaisen armeijan joukkoja Venäjältä sotimaan Suomea vastaan.


Kuinka ollakaan nyt 100 vuotta myöhemmin Venäjä menettelee täsmälleen samoin. Ukrainan Donbasissa Venäjän vakinaisen armeijan erikoisjoukot ja muutkin joukot tekevät hyökkäysoperaatioita Ukrainaa vastaan Ukrainan laillisella alueella. Venäjä kuitenkin kiistää niiden Venäjän joukkojen olevan Venäjän joukkoja ja väittää kyseessä olevan vapaaehtoiset. Niillä vapaaehtoisilla on satamäärin Venäjän armeijan hyökkäysvaunuja Ukrainan alueella. Samoin rynnäkköpanssareita, miehistönkuljetusvaunuja, raskasta tykistöä, raketinheittimiä, moderneja ilmatorjuntajärjestelmiä, jne., jne.

Ihan sama juttu Syyriassa. Ensin Venäjän vakinaisen armeijan joukot taistelevat Syyriassa tappaen syyrialaisia. Sitten Venäjä väittää vetävänsä joukkonsa Syyriasta – mutta kuinka ollakaan Syyriassa jatkaa taas sotaa ”vapaaehtoiset venäläiset palkkasotilaat”.

Jotkut väittävät Maailman muuttuvan – Venäjä ei kuitenkaan muutu, eivät välitä mitään allekirjoittamistaan sopimuksista, käyttävät armeijansa sotilaita ”vapaaehtoisina” vieraiden valtioiden alueella sotatoimiin.

Jaa käyttäen:


10 Replies to “100 vuotta venäläisiä ”vapaaehtoisia””

  1. Vastaava kertomus – piiiiitkä sellainen tulisi Venäjän harjoittamista ”Mainilan laukauksista” – tekosyistä aloittaa hyökkäyssota jotakin valtiota vastaan.

  1. Luin nyt linkkisi takaa artikkelin.

   Niinhän se on koko ajan ollut – kun Venäjä saa miehitettyä jonkun kansan asuinalueen, niin tehdään pakkovenäläistäminen. Jos ei miellytä alkaa venäläiseksi niin tapetaan.

   Senkin jälkeen Venäjä tekee etnisen erottelun, onko kyseessä etninen venäläinen, vaiko vain Venäjän kansalainen. Niin on ollut ja niin tulee olemaan.

   Esimerkiksi Saksan juutalaisvainoista puhutaan yleisesti suureen ääneen, mutta jostakin eriskummallisesta syystä Venäjän juutalaisvainoista ollaan ihan hiljaa. Grrr…

   Entäpä vaikkapa Venäjän toteuttamat ukrainalaisten kansanmurhat ja puolalaisten kansanmurhat?

 1. Venäläisten ongelma on aina se, etteivät he koskaan käy läpi historiaansa ja selvitä tekemisiään kansakuntana.
  Niinpä sama kuvio toistuu aina uudestaan läpi vuosisatojen.
  Sallitun valehtelun kulttuuri on myöskin todella ikävä piirre, jota Kreml tietenkin haluaa vahvistaa.
  Miten voi toimia maan kanssa rakentavasti, kun esim. sen ulkoministerin ei voida todistaa lausuneen edes yhtä valheetonta lausetta?

  1. Niilo, Venäjä valloitti Krimin Venäjän armeijan erikoisjoukkojen avulla erittäin nopeasti, kun Krimillä olleet Ukrainan armeijan joukot eivät saaneet käskyä avata tuli.

   Siksi Venäjä ei joutunut Krimillä käyttämään ”vapaaehtoisia”.

   Ukrainan sodassa ratkaisevan käänteen saivat aikaan ihan oikeat ukrainalaiset vapaaehtoiset – patriootit. He perustivat vapaaehtoispataljoonia, jotka sitten uskalsivat pistää hanttiin Venäjän armeijalle – menestyksellisesti. Siinä näkyi oikean vapaaehtoisuuden merkitys – aivan kuten Suomen Vapaussodassa oli vapaaehtoisuudella erittäin suuri merkitys.

Kommentoi