28.1.1918 – 100 vuotta sitten

Viimeisenä toimenpiteenään ennen punakapinan alkua senaatti antoi kansalle julistuksen, joka oli päivätty 28.1.1918, jossa ilmoitettiin että kenraali Mannerheim oli nimitetty ylipäälliköksi ja että suojeluskunnat olivat laillisen hallituksen joukkoja:

Kenraali Mannerheimille ja Suomen kansalle.

Muutamien vallanhimoisten henkilöiden yllyttämänä on osa Suomen kansalaisista noussut, vieraisiin pistimiin ja voimiin nojaten, kapinaan Suomen Eduskuntaa ja sen asettamaa laillista Hallitusta vastaan, ehkäisten väkivallalla niiden toiminnan ja saattaen isänmaan äsken saavutetun vapauden vaaranalaiseksi. Maan Hallitus on nähnyt olevansa pakoitettu ryhtymään kaikin käytettävissä olevin keinoin tekemään lopun tästä kavalluksesta. Siinä tarkoituksessa ovat ne järjestelykunnat, jotka Eduskunnan antamilla valtuuksilla on perustettu järjestystä maassa ylläpitämään, alistetut yhteisen johdon alaisiksi ja on kenraali G. Mannerheim nimitetty niiden päälliköksi. Hallitus käskee maan lainkuuliaista väestöä avustamaan kenraali Mannerheimia ja hänen joukkojansa kaikella sillä,  minkä hän katsoo tehtävänsä menestyksellistä suorittamista varten tarpeelliseksi.

Ne harhaanjohdetut kansalaiset, jotka asevoimin ovat nousseet laillista yhteiskuntajärjestystä tuhoamaan, luopukoot viipymättä tästä yrityksestä ja viekööt aseensa maan hallitukselle uskollisille joukoille. Elleivät he tekonsa rikollisuutta huomaa ja sen johdosta alistu, niin muistakoot, että heidän yrityksensä on joka tapauksessa tuomittu epäonnistumaan. Hallituksen joukot ovat jo vallanneet suuren osan maata ja lähenevät etelässä ja lounaassa olevia kaupunkeja. Mitkään vastukset eivät tule niitä pidättämään niiden taistellessa isänmaan vapauden puolesta maan pettureita vastaan.”[i]

Jo aamupäivällä 28.1.1918 oli ilmeistä, että venäläisten joukkojen aseistariisunnan alkumenestys riitti varmistamaan tukialueen tuleville sotatoimille.


[i] G. Mannerheim –  Muistelmat Ensimmäinen osa; 1951; sivut 262-263

14 vastausta artikkeliin “28.1.1918 – 100 vuotta sitten”

  1. ”Työväestö haki parempaa kohtelua yksi syy kapinaan.”
    Vallanhimoiset punademarit ja agitaattorit hakivat valtaa ja aloittivat aseellisen kapinan sekä siviilien murhaamisen.

    1. Niin, venäläiset sotilaat Suomessa ja suomalaiset punakaartit aloittivat suomalaisten aseettomien siviilien kiduttamisen ja murhaamisen.

      Nykyisin sitten itketään niitä tapettuja murhaajia.

  2. Putkisen olisi parempi poistua itse koko blogistosta. Sen ovat aikaisemmin tehneet Uusi Suomi ja Aamulehti. Täällä ei kaivata ydenäänentoitottajaa !

    1. Häiritseekö Karjalaista ihan hirveästi että esitän tosiasioita pitkin suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin?

    2. Muuten, Karjalainen esitti väärän todistuksen minusta. Minulla oli kirjoitusoikeus Aamulehden blogeihin viimeiseen sekuntiin sen olemassaoloa.

      Uuden Suomen Puheenvuoroon sain bannin kun totesin Väyrysestä että voisi jäädäkin Venäjälle. Kirjoitukseni Puheenvuorossa ovat edelleen olemassa – odottanevat minua takaisin.

    3. Heikki
      Tuo sinun kommenttisi menee henkilökohtaisuuksiin, eikä ole sopiva.

      1. Pentti, mitä järkeä siinä on että mainittu henkilö bannaa hänen ”totuuksiaan” kyseenalaistavat kommentaattorit. Sen verran täytyy asia kohdistaa henkilöön.

        Pysyn edelleen kannassani mitä tulee Uuteen Suomeen ja Aamulehteen.

  3. Minusta Juhanille voi esittää täydentäviä kysymyksiä sillä hänellä on laaja asiaan paneutuminen ja sitä kautta tietämys.
    Vuotta 1918 ajanjaksoa voidaan katsoa monelta kantilta ja senajan faktadokumentitkin ovat useimmiten tekijänsä näkemys asiain kulusta.
    Omat vanhempani asuivat lapsina maaseudulla sitä aikaa eivätkä joutuneet osapuoliksi, joten itsekin voin katsella ajankohtatietoja puolueettomana.

    1. Asialliset kysymykset ovat tervetulleita – kommunistipropaganda ei.

      Koivulalta ja Pohjolalta en salli enää minkäänlaisia kommentteja blogiini.

  4. Juhani

    Tämä kommenttiketju näyttää nyt vähintäänkin typerältä. Sinulla on tietysti oikeus poistaa niitä, jos katsot loukkaaviksi, tai muuten sopimattomiksi. Hyviin blogitapoihin se vaan ei muuten kuulu.

    Miksi muuten et poista kokonaan niitä, joilta olet tekstin poistanut. Moderaattori ei voi tehdä sitä, kun ei ole tiedossa niiden sisältö.

    Yritetään nyt mennä kaikki sovinnossa ja kansainvälisillä hyvillä tavoilla.

    1. Pentti, siirsin ne roskapostit roskiin – jos se on parempi.

      Olen aiemmin moneen kertaan pyytänyt ettei kyseiset henkilöt jatka valheiden ja kommunistipropagandan postittamista minun blogiini.

      Kun pyyntö ei ole tehonnut, eikä estotoimintoa valitettavasti ole, niin olen lähtenyt linjalle että poistan kaikki niiden postitukset minun blogiini.

      Minusta se on ollut vastaava asia kuin tunkeutuisi kiellostani huolimatta kotiini ja paskantaisi olohuoneeni lattialle.

      Lisäksi kiellosta huolimatta postin voi katsoa kotirauhan loukkaamiseksi aivan kuten häirintäpuhelut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *