Poliisi poisti lippuja mielenosoituskulkueesta

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (tms.) mielenosoituksessa oli kansallissosialistisen työväenpuolueen hakaristilippuja. Ne kantajineen poistettiin mielenosoituksesta poliisin toimesta.

Suomen lainsäädännössä ei ole kielletty lippuja, eikä muita symboleita.

Tämä tapaus pitää mielestäni selvittää perinpohjaisesti. Jos hakaristilippuja ei saa kantaa rauhallisessa mielenosoituksessa, niin sitten pitää vastaavasti kieltää ja estää kommunistien lippujen kantaminen julkisesti.

Saksan kansallissosialistit ovat tehneet rikoksia ihmisyyttä vastaan, joten on ymmärrettävää heidän lippuja vastaan tunnettu närkästys  – kommunistit ovat kuitenkin tehneet karkeasti 20 kertaa enemmän rikoksia ihmisyyttä vastaan, siksi vastaava käytäntö pitää ottaa kommunistilippujen sekä sirppi ja vasara symboleita kohtaa.

Tai sitten sallia molempien symbolit.

Jaa käyttäen:


54 Replies to “Poliisi poisti lippuja mielenosoituskulkueesta”

 1. Minusta noiden hakaristilippujen kantaminen Suomen Itsenäisyyspäivänä kuvaa sitä että tälläiset tyypit on ihan vajakkeja. Olisi poliisin pitänyt pamputtaa ja pistää putkaan nämä.

  Muuten on ihan sama jos nämä pitää mokomia lippuja vaikka kotonaan, sama koskee sirppi ja vasara porukkaa, kotonaan voi kävellä vaikka munasillaan ja piereksiä, yleisillä paikoilla mokomaa ei tarvitse harjoittaa.

  Ihan pelle touhua oli eilen se meininki näillä.

  1. Marko: ”Olisi poliisin pitänyt pamputtaa ja pistää putkaan nämä.”

   Minun mielestäni Suomen poliisin pitää toimia Suomen lainsäädännön mukaisesti.

   Suomen poliisi ei ole pamputtanut edes anarkisteja jotka ovat riehuneet ja rikkoneet paikkoja. Rauhanomainen mielenosoitus, jossa ei rikottu Suomen lakeja, ei oikeuta pamputtamiseen, vaikka mielenosoittajat olisivat ”vajakkeja”.

   1. Juu, lähinnä se että itsenäisyyspäivänä tälläisiä tunnuksia käytetään. Sitä en suvaitse. Suomen lippu kuuluu itsenäisyyspäivään ei vieraan valtion tunnukset.

    Muuten minulle on ihan sama marssiiko nämä noiden lippujen alla vaikka omissa marsseissaan. Onhan vassareidenkin lipuissa sirpit ja vasarat ja nämä saa vappuna marssia niiden kanssa…

    Lain pitää olla tasapuolinen. Vai rangaistaanko tässä taas äärioikeistoa ja vasemmistoa ei…

    1. Marko: ”Suomen lippu kuuluu itsenäisyyspäivään ei vieraan valtion tunnukset.”

     Samaa mieltä. Kuitenkin poliisin toiminnan pitää olla tasapuolista ja perustua Suomen lakiin.

     1. Ei tuntunut aamu tv:n haastattelussa poliisi tietävän jotta onko lakia jossa määritetään mitä lippua saa kantaa ja mitä ei… Olivat toimineet omin päin, eli lippujen poistohan ei perustunut lakiin vaan mielivaltaisuuteen poliisin taholta.

      Tässähän on se vaara että jatkossakin poliisi voi mielivaltaisesti tehdä vastaavia päätöksiä ilman että siinä olisi tehty jotain lakeja ja asetuksia vastaan. Silloinhan poliisit toimii itse kuin natsit konsanaan… noin vertauskuvauksellisesti.

      1. Niin, jos tälle linjalle annetaan mennä, niin yhtenä kauniina päivänä poliisi tulee poistamaan Varkauden Reserviläisten lipun ja lipunkantajan. Sitten poistetaan Suomen lippua kantava lippuineen.

 2. Onhan nitä sateenkariväen kulkueissakin vaikka minkälaisia pilettejä, miksei sitten itsenäisyyspäiväkulkueissa. Ei pari-kolme hakaristipilettiä ketään hetkauta. Tuskin sotien jälkeen syntyneet edes tietää, mikä piletti se on se hakaristipiletti. Suomen ilmavoimissa oli aikanaan tunnukena myös hakaristi.

   1. Aivan niin. Se on Intian uskonnoissa esiintyvä ikivanha symboli. Nyt vaan Hitler keksi laittaa sen puolueensa lippuun. Intiassa symbolia varmaan käytetään vieläkin eikä se siellä yhdisty natseihin. Saksassahan koko symboli on kielletty.

    1. Käytetään edelleen hakaristia Initassa ja muualla päin tuota maailmaa vanha kuin mikä koko tunnus ihmiskunnan historiassa, ei sitä joku korpraali Aatu voi omia ja muut sitten sen mukaan arvioi ihmisiä tänä päivänä.

     https://yle.fi/uutiset/3-9008351

     ”Intialaisten tutkijoiden mukaan hakaristinä tunnettu swastika, eli intialainen rauhan, onnen ja jatkuvuuden symboli, on paljon luultua vanhempi, kertoo The Times of India -lehti (siirryt toiseen palveluun).

     Useiden intialaisten yliopistojen ja muiden instituutioiden tutkijoista koostuvan ryhmän mukaan swastika on ainakin 11 000 vuotta vanha symboli.”

 3. Uutisista poimittua : ”Suomessa, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa, hakaristilipun julkinen kantaminen ei ole kielletty laissa. Poliisi voi tehdä päätöksen tunnusten takavarikoinnista esimerkiksi silloin, kun se katsoo tunnusten käytön kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.”

  Minä vallan ihmettelen jotta mitä kansanryhmää vastaan nämä sitten kiihotti, ketäs kansanryhmää tämä hakarisiti lippu sitten oli kohdistettu …?

  Minä en ymmärrä tuosta pätkääkään…voisiko joku viisaampi selventää…

  1. Se kansanryhmä, joka saattoi olla kohteena oli ne, joita hakaristipiletti vi…ti. Siis Suomen polliisi tierää ketä milloinkin v—taa.

  2. Kansallissosialistisen työväenpuolueen lippu on voinut nostaa jonkun kommunistin verenpainetta – kun kommunistit ja kansallissosialistit ovat kilpailijoita samoista sosialistisista kannattajista.

   Kiihotukseksi mitään kansanryhmää vastaan ei voi pitää pelkkää lippua, ellei sitä ”kansanryhmää” ole solvattu lipun viereisessä banderollissa. Toivottavasti lipun kantajat tekevät rikosilmoituksen poliisin toiminnasta.

   1. Niimpä, minäkin haluaisin nähdä ketä vastaan ne heilutteli sitä lippua….

    Jos minä otan käteeni Syyrian lipun ja lähden kadulle niin olenko minä silloin sodassa mm Yhdysvaltoja, Ranskaa ja Brittejä vastaan…tai kiihottamassa heitä vastaan…

    Kävelisin tuossa kadulla tunnin pari rauhallisesti Syyrian lippu kädessä, huutamatta, metelöimättä, poliisi ajaisi viereen ja veisi lipun pois, kun kiihotan siinä joitain vastaan, saisin vielä hyvällä viuhkalla pampusta ja putka yön…

     1. Juu, heitin vain esimerkkinä. Pitää hankkia USA:n lippu ja lähteä lauantaina koiran kanssa kaupungille lenkille, pääsee sitten paikalliseen putkaan ilmaiselle laverille makoilemaan. Tässä kylässä kun on SDP vallassa niin aina on joitan kyttääjiä ja ilmiantajia.

       1. Ei veloita ja jos joutuu viereisen kylän putkaan niin saa taksilipun ja aamupalan (vuorottelevat aina kumpi laitos on viikonloppuna auki). Jos joutuu pidemmäksi aikaa, niin saa noutoruokaa mäkkäristä tai heseltä.

        Kavereita on pollarina, näin ovat kertoneet. Tämä on sitä ”rikollisen palvelua” sanoovat joskus 😉

    1. Kokeilepa laittaa Israelin lippu ja mene jonnekin missä liikkuu arabimaista tullutta väkeä.

  1. No missä niitä juutalaisia lymyää…siinä tapauksessa jos näin on niin ei juutalaislippujakaan saa julkisuudessa näkyä, nehän on arabeja vastaan, kiihottaminen kansanryhmää vastaan tulee heti ja poliisi poimii liput…

   Tuskimpa nämä äärioikeisto ääliöt juutalaisia vastaan marssi, taitaa heidän agenda olla laittomia maahnatulijoita vastaan, hoitaisivat senkin asian fiksummin niin saisivat jotain aikaiseksi, nyt riehuuvat kuin känniääliöt, ei kovin vakuuta.

   1. Lisäys: Suomen juutalaiset on noin 1 800 hengen kokoinen vähemmistö ja etninen ryhmä Suomessa.

    Tuskin täällä kukaan näitä vainoilee.

 4. Ja Ranskassa keltainen turvaliivi yhdistetään hallituksen vastaiseksi?
  Tuttavani Ylöjärveltä seurasi pöhinää, kun itsenäisyyspäivänä kirkkomaalla paljastettiin ns punaisten kaatuneiden nimilaatta – eli sitä sotaa käydään yhä. Valkoisten puolella kaatuneiden nimet on julkaistu jo ajat kirkkomailla ilman pöhinöitä.

  1. Niilo, Ranskassa se keltainen liivi oli mielenosoittajien taholta nimetty heidän tunnuksekseen.

   Ylöjärvellä tapahtuneesta en tiedä mitään, mutta oletan laatassa olevan joku ärsyttävä teksti, pelkät nimet tuskin ärsyttäisivät ketään.

  1. Minun ideologilla natseja oli WWII aikaan ja siihen se sitten loppui, elossa oikeita natseja on jokunen. Nämä ns ”uusnatsit” on lähinnä leukaansa lonksuttavia, yleensä armeijaa käymättömiä väliinputoajia. Kalja kädessä kaljupäät luulee saavansa jotain aikaiseksi, todellisuudessa eivät selviä edes märästä unesta.

 5. Kyllähän tämä on paras käydä läpi juridisesti tarkkaan.

  Parasta olisi jos todettaisiin oikeudessa poliisin toimineen oikein, käyttäneen harkintavaltaa ja sillä hyvä.

  Huonointa on jos täytyy lähteä kirjoittamaan erillisiä lakeja symboleista. Se on kuin lottovoitto SVL:lle.

  1. Kyuu, minun mielestäni poliisin toiminnan pitää perustua lakiin, eikä mihinkään harkintaan. Se harkinta voi nimittäin olla eri poliiseilla erilainen, joku polttaa päreensä yhdestä asiasta, toinen toisesta ja kolmas kolmannesta. Silloin kyseessä on mielivalta.

   1. ”poliisin toiminnan pitää perustua lakiin”, näin on sillä poliisikin on vain ihminen, hyvin helposti omalla asenteellaan ja omalla ääriajattelullaan voisi poliisi tehdä mielivaltaisia päätöksia ja aina poliisi olisi oikeassa. Mihinkä sitten lakia tarvitaan jos sitä ei noudateta….?

    Kuvitellaan vaikka että joku poliisi olisi hyvin vasemmisto mielinen, se voisi omalla toiminnallaan tehdä hänelle mieluisia päätöksiä vaikka joitain marssijoita vastaan, ei lakiin perustuvia päätöksiä vaan häntä mielyttäviä päätöksiä ja aina hän olisi ”oikeassa” ja vastaaja väärässä.

 6. Parasta olisi,että oikeudessa selkeästi määriteltäisiin, mitkä ovat rajat ja millä oikeuksilla poliisi voi toimia sen sijaan, että nyt mennään jonkun ”mutulla”.

  1. juhak, niimpä. Ja aina kun mennään ”mutulla” tarkoittaa se sitä että virkavalta on aina oikeassa vaikka se tekisi väärin,,,,

  1. juhak, erittäin hyvä linkki. Tässä näkee ettei marssijat tehneet mitään väärin, poliisi laukaisi väkivallan, uskomatonta.

   Kulkueessa oleva henkilö puhui ihan asiallisesti ja rauhallisesti, poliisi pisti sitten äijää katuun …. ketkähän tässä ”natseja” oli…

 7. Poliisilla pitää olla harkintavaltaa myös ja se perustuu vahvasti lakiin. Poliisilla pitää olla pelisilmää ja varaa toimia sen mukaan. Tietenkin se on aina kiireinen päätös. Useimmiten päätös on oikea, joskus väärä. Se on oikeuslaitoksen tehtävä tämä selvittää. Koitan varoa etten itse leiki tässä tuomaria.

  1. Aikas kovaa oli videolla poliisin toiminta.

   Kyllä tuossa olisi pitänyt käyttää sitä pelisilmää ja pyytää vaikka näitä lipun kädessään pitäviä henkilöitä syrjään ja aloittaa rauhallinen keskustelu ja sitä kautta siirtää liput syrjään. Nyt ei puuttunut muuta kuin olisi vielä joku poliiseista avanut tulen, hurjalta vaikutti minun silmään tuo.

   Huonoa toimintaa, kerrassaan huonoa toimintaa.

  2. En minäkään yritä leikkiä tuomaria.

   Minun mielestäni kuitenkin tällaisen läntisen demokratian arvojen kivijalka pitää olla: mielipiteenvapaus, sananvapaus, julkaisuvapaus, yhdistymisvapaus ja kokoontumisvapaus (mielenosoitusvapaus). Kun niitä ruvetaan polkemaan niin silloin ollaan väärällä tiellä.

   Suomen poliittinen johto osoittelee sormella esimerkiksi Puolaa – kannattaisi kurkistaa peiliin.

   1. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110872

    Siinä on virallinen poliisilaki. Menee aikaa lukea kaikki.

    Ei virkavalta saa silti mennä lain yläpuolelle, sehän tarkoittaa anarkiaa ja kaaosta . Entä jos kansakin alkaa toimimaan esivallan tavoin, kohta kadulla marssii omankädenoikeutta harjoittavia joukkoja, koska he on tätä ja tätä mieltä, lait ei heitä koske.

    Vihreät on jo puolueena tätä kokeillut… (ex kommarit)

 8. Ei kannata lukee. Noita pykäliä vähän niin kuin ”tulkitaan”. Ja viime kädessä raastupa päättää oliko ”tulkinta” oikein vai ei. Tai ”oikein”.

  1. Noita pykäliä vähän niin kuin ”tulkitaan”.

   Eemeli osui oikeaan, juuri tätä hain, niitä tulkitaan aina niin että viranomainen voittaa, oli sitten vaikka väärässä….kyllä se käännetään niin aina että vastaaja häviää.

 9. Aivan puhtaan henkilökohtaisesti olen kyllä Juhanin kanssa samaa mieltä. Marssikoon vaikka kuva Hitlerin pippelistä lipussa jos huvittaa, niin kauan kun eivät vahingoita ihmisiä tai omaisuutta.

  Mutta laajemmalla yhteiskunnallisella kantilla ymmärrän miksi poliisi teki miten teki enkä voi heitä moittia tästä kenttäpäätöksestä. Jos laitan itseni heidän kenkiin, olisin tehnyt aivan samoin. Myös jälkiviisaudella miettien.

  1. Minä en tuota ymmärrä.
   Poliisin pitää keskittyä häiriköihin ja väkivaltaan pyrkiviin eikä , kuten tässä tapauksessa, heidän rauhallisesti käyttäytyviin kohteisiinsa.
   Tässä tapauksessa väkivaltaa ajaneet vihervasurianarkistit saivat tahtonsa läpi epädemokraattisesti poliisin toimiessa mielestäni virheellisesti.
   Sama koskee noita naamioituneita ”mielenosoittajia”, joita poliisi ei jostain syystä järjestelmällisesti ota kiinni, vaan antaa heidän riehua lähes vapaasti.
   Näissäkin tapauksissa kyse on pääosin väkivaltaa ajavista vihervasurianarkisteista, joiden rikoksia tämänkaltainen poliisin toiminta käytännössä tukee.
   Ne, jotka vaativat natsilippujen kieltämistä, vaatinevat samalla tuhansia vuosia vanhan svastikan kieltoa ja poistamista kaikessa.
   Miksi nämä vaatijat eivät samalla vaadi kymmenmiljoonaiseen kansanmurhaan syyllistyneen neukkulan lipun kieltämistä?
   Onko neukkula näille ”pyhä”?

   1. Kun videota katsoo minkä juhak laittoi niin kyllä siinä taustalla riehuu puunhalajaat, äärivassarit, vihreät ja muut tontut, poliisi ei tee näiden touhuille mitään….

   2. Juha: ”Ne, jotka vaativat natsilippujen kieltämistä, vaatinevat samalla tuhansia vuosia vanhan svastikan kieltoa ja poistamista kaikessa.
    Miksi nämä vaatijat eivät samalla vaadi kymmenmiljoonaiseen kansanmurhaan syyllistyneen neukkulan lipun kieltämistä?”

    Se kymmenmiljoonaiseen on vähättelyä, mutta muuten asia on oikea.

 10. Pohdin vähän samaa, että miksi vain yksi väkivallan symboli on kielletty? Mutta ymmärrän toisaalta myös noiden lippujen pois ottamisen. Uusnatsit ovat myös juutalaisvastaisia, jos ette usko, niin käykää lukemassa jotain mitä lie Magneettimediaa. Samaa soopaa siellä on kuin 1930-luvulla. Ja kun natsit yrittivät tappaa ja tappoivat kaikki kiinni saamansa juutalaiset: miehet, naiset ja lapset, niin ihan kunnioituksesta heitä kohtaan en natsien hakaristeja haluaisi Suomen kaduilla nähdä. Tietenkin samaa voisi soveltaa sitten Neuvostoliiton ja muiden kommunististen diktatuurien symboleihin, vaikka niiden sorto kohdistuikin ”tasapuolisemmin” koko kansaan. Ja tietenkin Isis:in ym symbolit pitäisi olla kiellettyjä.

  Luin Iltalehdestä juutalaisen sotaveteraanin ajatuksia ja tutustuin asiaan vähän enemmänkin. Suomen juutalaiset taistelivat Suomen armeijassa talvi- ja jatkosodassa ja vaikka heitä ei ollut paljon, niin kaatuneita tuli suhteessa enemmän kuin minkään muun uskontokunnan jäsenistä. Kolme juutalaista sai jatkosodassa saksalaisen rautaristin, josta he kieltäytyivät. Heillä oli myös oma kenttäsynagogansa joka oli vain noin kilometrin päässä saksalaisista joukoista! Luin kolmesta veteraanista, joista yksi oli palvellut Laguksen joukoista, muisteli siinä vastaiskua Kuuterselkään. Ehkä kunnioituksesta näitä veteraanejakin kohtaan pitäisi noiden natsilippujen liehuttelu pitää poissa.

  1. Juu, joku on juutalaisvastainen, joku on lestavastainen, joku on sivarivastainen, joku on armeija vastainen, joku vastustaa sitä ja tätä puoluetta, joku vastustaa näitä vastustajia.

   Onhan tämä nyt päivän selvä asia jos laissa ei ole kielletty mokoman lipun käyttöä niin thats it, silloin sen pitää antaa heilua jos joku niin haluaa kunhan tekee sen rauhanomaisesti.

   Itse en ymmärrä ensimmäistäkään anarkistia jotka hajoittaa paikkoja, hakkaa sotaveteraaneja, raiskaa ja varastaa, pitääkö minutkin paketoida nippareilla kun vastustan jotain.

   1. ”Vastainen” on ehkä vähän lievä sana jos pyrkii tappamaan kaikki k.o. ryhmään kuuluvat ikään ja sukupuioleen katsomatta ja on onnistunut jo siinä niin että kuusi miljoonaa on saatu hengiltä. Tuskin sinä Marko olet millekään niin ”vastainen”. Mutta jos joku jengi olisi tappanut osan sukuasi, vanhuksia, pieniä lapsia jne. ja uhoaisi tappavansa loputkin kun vaan tilaisuus tulee niin et ehkä haluaisi katsella sellaisen porkuna marssivan ikkunasi alla lippuineen.

 11. Edelleen painotan omissa vastauksissani sitä että en kannata mitään häiriökäyttäytymistä miltään ryhmiltä.

  Mutta nuo mieltään osoittaneet ei kyllä tätä rähinää pystyyn laittaneet ja olivat ottaneet ennalta selvää että saavat käyttää kulkueessaan natsilippuja, mikään laki ei sitä kiellä.

  Itse en taas ymmärrä sitä miten ne liput kuuluu Suomen itsenäisyyspäivän kulkueeseen, silti poliisilla ei ollut mitään valtuuksia niitä väkivalloin ottaa pois.

  Toimihan aikoinaan 30-40 luvun Saksassa Schutzstaffel (suom. suojajoukot) kaduilla estäen kaiken marssin mikä ei heidän mielestään ollut sopivaa,,,

  Sitäkö halutaan tänne Suomeen että meillä ei ole kokoontumisvapautta.

  ”Kokoontumisvapaus on yksilön vapaus ja ihmisoikeus keneltäkään lupaa kysymättä osallistua julkisiin kokouksiin ja mielenosoituksiin. Hänellä on myös oikeus itse järjestää vastaavia tilaisuuksia.”

 12. Epäilemättä olisi parasta jos kirjoitetussa laissa olisi mainittu jokainen mahdollinen tilanne – kiellettyä vai sallittua.

  Tämä olisi parasta mutta lakitekstistä tulisi täten niin pitkä että se ei olisi käytännössä mahdollista.

  Jos tyydytään vain siihen mikä olisi parasta, menetetään mahdollisuus moneen hyvään.

  1. Vappuna sirpit ja vasarat heiluu taas kaduilla ja agitaattorit pitää palopuheita kuin vanhaan YYA aikaan, ei ole tämä maailma muuttunut miksikään.

   Näkee Orponkin kasvatuksessa se mitä pitää kunnioittaa eli vasemmistoa. Videolla jossa nämä liput poistetaan on vassarit ja vihreet sun muut hörhöt huutelemassa niitä näitä ja ne voitti taas.

Kommentoi