Kuhan istutukset.

https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Tämä sama ongelma on vuosikausia vallinnut Hämeessä, istutetaan sitä mitä halvimmalla saadaan. Onneksi ei enää juurikaan hauki-istutuksista uutisoida.

Meidän Kaukjärvessämme on niin voimakas kuhakanta, että Helsingin yliopiston tutkijat jo varoittivat kuhan lisäistutuksista. Samoin varoittivat mm ns hoitokalastuksesta, nuottaamisesta, jossa särkikalojen lisäksi tuhoutuu myöskin kuhakantaa.

Särkikalat ja muikut ovat nuoren ja  aikuisen kuhan ravintoa ja jos niitä pyydetään pois, mistä ravintoa nuorille ja aikuisille kuhille?

Kuhan kuturauhoitus siis ei saa olla kuhaa 15.5-156. saaliin joukossa. Se olisi hyvä säädös; paitsi, osakaskunnat hyväilevät viehekalastajia, joilla on parhaat mahdollisuudet pyytää kutuaan vartijoivia koiraita ja kun koiras häviää, ahven- ja särkikalat syövät mädin.

Kysyisin, onko moisessa säädöksessä nykymuodossa mitään järkeä kun halutaan vaalia järven ehkä alkukantaista kuhakantaa?

Eestissä on selkeä rauhoitusaika kuhalle; 15.5 – 15.6. ja alamitta 45cm.

2 vastausta artikkeliin “Kuhan istutukset.”

  1. Aivan asiaa ja kun kanta on liian iso siinä äkkiä loppuu ruoka no jos ei nyt ihan lopu niin käy vähiin .
    Siian osalta se menee sitten helposti kääpiöitymiseen elikkä siitä tulee ns reskaa eikä sekään ole hyvä asia terv tepivaari

  2. Täällä meillä on myös niin vahva kuhakanta, että en edes muista koska viimeksi olisi istutettu. Nyt juuri on täälläkin rauhoitusaika, eikä niitä veneitä sitten paljonkaan näy.

    Viimeksi istutettiin juuri näihin aikoihin järvitaimenta ja jotain lohen järvimuunnosta, mitä sitten olikin. Niitä lykättiin tuosta meidän rannasta melkoisia juntteja salaa. Se vaan ei ollut, kuten toivottiin, kohta rauhoitusajan päätyttyä ensimmäisiä nostettiin veneisiin. Vuosia sitten istutettiin ankeriasta ja hyvin ovat säilyneet, kun hiljan minäkin sain metrin mittaisen lieron.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *