Ruotsin Suojeluskunnalla on tänään valmiusharjoitus

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1975 Ruotsi järjesti yllätyksellisen pikaharjoituksen – 22 000 miestä aseisiin.

Lähde.

Ruotsissakin ylkeensä tiedotetaan hyvissä ajoin harjoituksista, mutta nyt tuli suojeluskuntalaisille äkkilähtö ilman ennakkovaroitusta.

Tällaiset taisteluvalmiusharjoitukset ovat äärimmäisen tärkeitä – ryssä tekee kuitenkin yllätyshyökkäyksen, kuin salama kirkkaalta taivaalta.

33 vastausta artikkeliin “Ruotsin Suojeluskunnalla on tänään valmiusharjoitus”

      1. 1. Puolustusmäärärahat on nostettava nopeasti ja pysyvästi vähintään tasolle 2% BKTstä.
        2. On perustettava uudelleen Suojeluskunnat puolustusvoimain komentajan alaiseksi puolustushaaraksi.
        3. On säädettävä laki maanpuolustuksellisista harjoituksista. Siinä laissa määrätään työnantajat päästämään työntekijänsä virallisiin kertausharjoituksiin ja sotaharjoituksiin maksimissaan 14 vuorokautta vuodessa. Ennalta ilmoittamattomiin virallisiin valmiusharjoituksiin maksimissaan 3 vuorokaudeksi vuodessa.

  1. Suojeluskunta Ruotsissa – miksi ei meillä?
    Suojeluskuntaperiaate taitaisi vieläpä olla halvin ja koko maan kattavin sekä tarpeen tullen vaikein nujertaa isollakin koneistolla?
    Harjoitukset vuosittain ja lyhyellä varoitusajalla.

    1. Niin, Niilo.

      Suojeluskunnissa huomattava osa työstä tehdään vapaaehtoisvoimin, ilman palkkaa. Kulukorvauksia on toki nykyisin tapana maksaa, ettei osallistuminen ole tulotasosta riippuvainen.

      Se on hyvin edullinen tapa lisätä varsinkin puolustusvalmiutta, mutta myös todellista puolustuskykyä. Taistelunkestävyys on hyvä kun kaikki on hajasijoitettua, eikä keskusvarastoissa.

      1. Idean heikkous on siinä että riittävän pitkäjännitteisiä vapaaehtoisia ei löytyisi. Johtotehtäviin ehkä löytyisikin reservin päällystön asevelvollisuuskoulutuksesta syrjäytyneitä wannabe-upseereita mutta käskynalaista miehistöä ei.

        Sen varaan että ehkä löytyisi epämääräisesti vaihteleva vähäinen määrä tilapäisesti innostuvia ei voi tehdä mitään pysyväisluonteisia valtakunnallisia turvallisuuspoliittisia suunnitelmia. Jos ilmoittautuneiden sitoutuminen olisi lakisääteisesti velvoittavaa, ei olisi enää kyseessä mikään vapaaehtoinen suojeluskunta. Se että on kourallinen erittäin innokkaita on kvantitatiivisesti aivan marginaalista, mitä he eivät omassa sisäänlämpiävässä piirissään innostukseltaan huomaa.

  2. Sama onelmahan on mm MAAKK joukoilla Suomessa, ihan yleinen tieto, eli päällystöä olisi saatavilla mutta ei miehistöä. Olen ollut harjoituksessa jossa oli kavereita kersantista kapteeniin muttei yhtään miehistöä (alik ja siitä alaspäin). Ymmärtäähän sen tavallaan kun ei halua pelkkiä käskyjä tulla harjoitukseen kuulemaan ja aina on niitä jotka saadessaan pari ylimääräistä nappulaa, ne kusipäistyy. Käsketyssä harjoituksessa huomaa hyvin kuinka monta miehistön jäsentä masentaa joutua harjoitukseen, syystä ja toisesta. Yks yleinen syy on harjoituksen aiheuttama ongelma taloudellisesti ja perheasioiden hoito, sekä se oma aika mitä moni ei suostu antamaan muiden käyttöön, tietenkin on myös niitä jotka kokee mukavana kun se ensimmäinen krt harjoitus lappu tuli tai pääsi uudelleen mukaan. Meikän joukoissa on ainakin jätkillä ollut mukavaa, kuuntelen heidän huoliaan ja opetan uutta, se palvelee jokaista.

  3. Suojeluskuntaperiaate voisi olla jokaista koskeva ja sitä voisi organisoida armeijan vakituinen päällystö.
    Harjoittelun sisältö voisi olla tehtävien jakamista tositilanteen varalle.

    1. ”Jokaista koskeva” kai sitten tarkoittaisi sitä että jokainen lakisääteisesti velvoitettaisiin vapaaehtoiseen suojeluskuntatoimintaan.

    2. Suojeluskunnan jäseneksi ei yleensä oteta kevyesti. Tehdään turvallisuusselvitys, tutkitaan rikosrekisteri, pitää olla lääkärintodistus, jne.

  4. Ruotsissa aloitettiin tiistaina suurin Hemvärnetin eli kodinturvajoukkojen sotilaiden valmiusharjoitus sitten vuoden 1975. Vapaaehtoinen harjoitus koskee kaikkia joukkojen 40 pataljoonaa ja yhteensä 22 000 sotilasta, Verkkouutiset kertoo.

    Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén totesi tiistaina SVT:lle, että kyseessä on erittäin tärkeä harjoitus, jolla vahvistetaan Ruotsin puolustusta. Harjoituksella halutaan myös lähettää viesti valmiudesta niin maan rajojen sisälle kuin niiden ulkopuolellekin. Bydén totesi olevansa tyytyväinen, jos puolet vapaaehtoisista saadaan aseisiin, Verkkouutiset jatkaa.

    Suomalaisen tutkijan mukaan näin lyhyellä varoitusajalla puolien saaminen aseisiin on hyvä tulos.
    Lähde : Suomensotilas

    1. Puolet vapaaehtoisista?

      Kyllä tällaisella epävarmuudella koko vapaaehtoistouhu jää vain siihen viehättyneiden kalliiksi ja hyödyttömäksi harrasteluksi. Puolet tarkoittaa henkilöiden lisäksi vain puolta tarvittavasta logistiikasta yms. Ei valtiovalta voi uskoa turvallisuuspolitiikkaansa ja maanpuolustusvelvoitetta näin epävarmoihin käsiin. Puolet tarkoittaa sitä että mitään näiden joukkojen varaan laskettuja ennakkosuunnitelmia ei voi tehdä.

      1. Kun käsketään harjoitukseen ilman pitkää ennakkovaroitusaikaa, niin on täysin luonnollista etteivät kaikki pääse tulemaan. Voi olla vaikka toisella puolella maapalloa kun käsky käy.

    2. Ruotsissa jokaiselle sotilaalle annetaan oma hornetti. Suomessa miehet eivät sitä ainakaan tarvitse kun pitää olla lyhyt tukka 🙂

    1. Jokainen saa päättää asiasisällöstä omassa blogissaan. Se kummastuttaa jos tämä Karjalainen ei ole aiheista kiinnostunut niin silti laukoo niitä näitä. En ymmärrä.

        1. Minusta kun ihmisiä ei pitäisi toisen haukkua. Varsinkaan hulluksi, käy vain mielessä kuinka heikot lahjat on sellaisella joka toista haukkuu urakakseen. Tämmöinen voi lukea tuon mielensäpahoittaja blogin.

          Täälläkin tuuli tehnyt linkkimastoihin tuhoa, netti toimii välillä 3G ei 4G taajuudella, välillä ei toimi ollenkaan. Ihan hyvä, empä jaksa valittaa kun jokin toimii ja jokin ei välillä toimi, joillakin menee huonommin.

  5. Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuottavat puolustusvoimille riittävästi väkeä.

    Presidentti Niinistöltä kysyttiin naisten mahdollisista kutsunnoista ja kansalaispalvelusmalleista Politiikan toimittajien tilaisuudessa keskiviikkona.

    Niinistö sanoi ymmärtävänsä tasa-arvon, mutta hänestä asiaa on mietittävä rationaalisesti.

    – Silloin joutuu kysymään, olisiko siitä, jos myös tytöt olisivat pakollisessa palveluksessa, saatavilla niin suuri hyöty, että se kattaisi sen menetyksen, kun he ovat muualta pois vuoden tai puoli, Niinistö sanoi.

    Niinistö huomautti, että nykyisenkaltainen miehille pakollinen asepalvelu ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuottavat puolustusvoimille riittävästi väkeä.

    Maanpuolustus-lehden kesäkuun numeron haastattelussa Niinistö arvioi, että naisia nähdään puolustusvoimien johtotehtävissä hyvin pian.

    – Noin 2025 voi olla ensimmäinen everstin tai kommodorin arvoinen naisupseeri. Kyllä sieltä tullaan, Niinistö sanoo haastattelussa.

    Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4. kesäkuuta ensimmäinen naisupseeri ylennettiin everstiluutnantiksi. Hän on ilmavoimissa lentäjänä palvellut Inka Niskanen.
    Lähde : Ruotuväki lehti

    1. Ainakaan minulla ei ole mitään sitä vastaan, että suomalaiset naiset etenevät urallaan Suomen puolustusvoimissa.

      Suomalaiset naiset ovat tehneet korvaamattomia palveluja Suomelle Suomen sodissa imperialistista roistovaltiota Venäjää vastaan. Jo Vapaussodassa, mutta varsinkin sen jälkeen.

      Virossakin minulla on pelkästään positiivista sanottavaa maanpuolustuksen sektorilla virolaisista naisista.

    1. Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén totesi tiistaina SVT:lle, että kyseessä on erittäin tärkeä harjoitus, jolla vahvistetaan Ruotsin puolustusta. Harjoituksella halutaan myös lähettää viesti valmiudesta niin maan rajojen sisälle kuin niiden ulkopuolellekin. Bydén totesi olevansa tyytyväinen, jos puolet vapaaehtoisista saadaan aseisiin

      Tuossahan tuo..eli jos reilu 10 000 niin se olisi tavoite,,,en tiedä liekkö oikeaa lukua sitten saa kukaan…jos niitä tulisi vaikka 1000….se olisi katastrofi. Eli jos tulee kunnolla, siitä tiedotetaan, jos ei, ovat hiljaa…

      1. Näinhän se on Marko – mutta joku tietää kuitenkin oikean lukumäärän. Se olisi kiinnostavaa tietää. Ei joku sievistelty ilmaisu ”tuli riittävästi”.

        Virossa on onneksi tapana ilmoittaa oikea lukumäärä ja osallistumisprosentti. Se lisää luottamusta, vaikka ottaisikin päähän.

        Esimerkiksi Viron suurharjoituksessa Siilillä seisoin rivissä ja kerrottiin paljonko kutsutuista saapui paikalle – jo harjoituksen kestäessä, reaaliaikainen tieto.

      2. Jos baarikaapissa on puolillaan oleva pullo, haihattelija ilahtuu että pullo on puoliksi täynnä, mutta realisti toteaa että pullo on puoliksi tyhjä.

  6. Olin tuossa yhteydessä Ruotsissa asuviin tuttuihin henkilöihin, jotka ovat ko. toiminnassa mukana. Putkinen käyttää termiä suojeluskunnan harjoitukset. Ruotsissa ei ole eikä tunneta suojeluskuntia. Siellä ko. harjoitukseen osallistuvat ovat kodinturvajoukkoihin kuuluvia..Putkinen on itse hyvin tarkka näistä muiden käyttämistä termeistä joten luulisi miehen itsekin noudattavan omaksumaansa linjaa.

    1. Ruotsin ”kodinturvajoukot” perustettiin täysin Suomen Suojeluskuntien esimerkin mukaisesti. Paras suomenkielinen termi niille on Suojeluskunnat – aivan kuten vastaaville Viron Kaitseliitolle, Latvian Zemessardzelle ja Liettuan KASPille.

  7. Kodinturvajoukkojen nimitys Ruotsissa on Hemvärnet..jos tuon väkisin pitää vääntää suomalaisnimeksi suojeluskunta niin ei ainakaan Suomi-Ruotsi kielien tulkiksi pääse ..

    1. Nimellä ei ole erityistä merkitystä – kannattaa katsoa sisältöä.

      Ruotsin ”kodinturvajoukot” ja Viron Kaitseliit ovat molemmat aivan kuten Suomen Suojeluskunnat olivat ennen kuin ne kiellettiin ryssien vaatimuksesta.

      Aseistettuja maanpuolustusorganisaatioita, joiden jäsenet liittyvät järjestöihinsä vapaaehtoisesti – mutta liityttyään ovat sotilaita. Maidensa puolustusvoimien osia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *