Savustettu, kuivattu tomaatti.

Tämmöisen homman aloin tänään. Pari tuntia savustin, lämpötila 80+ astetta. Sitten siirsin kuivuriin; huomenna nähdään mitä tuli. Tomaatti ei näköjään parin tunnin savustuksessa muuta ilmiasuaan, saas nähdä mitä kuivaus saakaan aikaan. Kun en sitten keksinyt miten saisin toisenkin kuvan; vaihdoin kuivuriin menevän korin, siinä tomaattien päälle kävin silppuamassa tillisilppua; saas nähdä ja maistaa huomenissa.

10 vastausta artikkeliin “Savustettu, kuivattu tomaatti.”

  1. Kyllä vaan, kuivaan n 10% kosteuteen. Säilyy ilmatiiviissä pakkauksessa. Toisaalta se säilyy tuossa kuivuusasteessa ihan paperipussissakin, kunhan on valolta suojassa.
    Monia kuivatuotteita olen ko systeemillä tehnyt; kalaa, lihaa, juureksia, yrttejä, hedelmiä jne.
    Tässä kokeilussani on itseasiassa kyse enemmänkin aromista kuin säilyvyydestä.
    Huomenissa voin sitten laittaa lopputuotteesta kuvia, kunhan kuivuvat. Kuivauslämpötila on n 50+ astetta.

  2. Mielenkiintoista, muistahan päivittää millainen lopputulos on tullut.

    Ilmakuivattua tomaattia on tullut ostettua aina aika ajoin ja hyvää moneen eri ruokaan.

    Tomaatti kaikkineen on aivan erinomainen lisä kastikkeisiin, laatikoihin, marinaadiin jne.jne.

    Ja totta kai ihan sellaisenaan leivän päälle tahi yksistään.
    1.08 oli kilohinta eilen Lidl:ssä.

  3. On tuo Kalle kova kokeilemaan. Jos onnistut, siitä saadaan vientituote vrt. italiaisille suolaisille aurinkokuivatetuille tomaateille.

    Ex-Purukala Kerimäellä loi sellaiset savuherkut mädeistä muikkuihin jne.. jotka pääsivät ainoina suomalasina Pariisin ravintoloihin. Ne olivat loistavia itse ostaneena ja maistaneena. Tämä Jorma Holopainen kuoli vain liian varhain, eikä jatkajaa suurelle savustamolle löytynyt.

  4. Ovat kovin ohuita siivuja, mitenhän niille käy kuivuessa? Testierä, testierä.. Maku saattaa olla vähintäänkin mielenkiintoinen!

  5. Niin, niiden pitääkin olla melko ohuita, että ne kohtuuajassa saa kuivattua. Tuo kuivausprosessi on tavallaan aromin väkevöityminen, kokemuksesta olen oppinut. Varsinkin kuivattu Peipsijärven valkosipuli kuivattuna on melkoisen vahvamakuinen kun se on sitä muutenkin.

  6. Sanottakoon vielä, noissa tomaattisiivuissa ei ole mitään mausteita, ei suolaa eikä mitään muutakaan. Savustuksessa tulee savuaromi ja tuo tilli, yrtti lähinnä, ei niinkään mauste.

  7. Nyt ovat tomaatit kuivia.
    Vähän ennen kuutta otin tomaattierän kuivurista. Punnitsin ja maistoin. Punnitus osoitti tasan 10% kuivuusastetta. Tomaateista tuli sellaisia sitkeän rapsakoita kun maistoin… mm. Olen minä maistanut niitä italialaisia ja espanjalaisia aurinkokuivattuja, eivät minun suussani maistu lähellekkään näin hyviltä. Se savustuksen ja tillin yhdistelmä on aivan mainio. Tomaatin maku oikein todella vahvistuu, toisaalta, miksiköhän ei; vettähän siitä vaan poistuu.
    Kyllä tämä säätila on hyvä aika kuivaukselle, korvausilma kuivuriin tulee melko lämpimänä ja kun ilmanvaihdon säädin maksimille, nopeasti kuivuu.
    Tänään pitäisi laittaa uusi satsi mutta kun tuli tuota muikkuakin ja nekin pitäisi savustaa. No, aikansa kutakin.

  8. Tässä aamupäivän olen maistellut ja taas maistellut tuotettani.
    Se ensivaiheessa maistuu tomaatilta mutta sitten tulee jälkimaku, vivahtaa hivenen suolaan; tilli maistuu, tomaatin maku vielä jälkimaussakin.
    Näin itse kehuen, taisin keksiä hyvän tuotteen tai sitten sen on joku jo aiemminkin keksinyt. Näin se vaan lienee.
    Kuitenkin, minun suuhuni sellaisenaan se on uskomattoman maukas ja monivivahteinen kuivatuote.

  9. Selasin googlea. En löytänyt ensimmäistäkään reseptiä tai vast haulla savustettu ja kuivattu tomaatti. Kuvan löysin, eilisen, nopeasti kyllä julkaistuu.
    Savustetusta tai ”savustetusta” tomaatista kyllä löytyi paljonkin ja höystettynä jos milläkin mausteella. Olisinkohan sittenkin keksinyt tuotteen sieltä aurinkokuivatun ja savustetun tomaatin väliltä? Saas nähdä, en aivan vakuuttunut ole, että näin todella olisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *