Uutta perunaa elokuussakin.

Kun täällä tuo ruudinsavu taas vähän hälveni; päätinpä kirjoittaa ihan arkiruuasta.

https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

En ole varsinainen perunan ystävä, vielä vähemmän pastat yms. Juurekset kyllä aina herkkua.

Meillä kun on kuorma-auton lokasuojista tehty parikin ”karikekompostia”, sinne keväisin joutuu väkisinkin perunaa.

Vaimo sitten eilen poimi sieltä ”uusia perunoita” ja keitettiin sekä syötiin savumuikkujen ja  kermaviilikastikkeen (kermaviiliä + Dijoun aitoa sinappia + mustapippuria + kiinanruohosipulirouhetta) kanssa. Ei vaadi kokkaustaitoja kunhan perunat sentään osaa keittää höyrykattilassa.

Sanoisin, että herkullista oli.

13 vastausta artikkeliin “Uutta perunaa elokuussakin.”

  1. No sitä voita en tähän kombinaatioon yleensä laita; vaimo kyllä. Niin, enkä muuten varsinkaan keskinkertaisella sillillä aitoa makunautintoa pilaa, voi tietenkin olisi plussaa.

  2. Vielä tuosta muikun lisäksi; bataattia en suostu syömään, kuin en myöskään valkoista riisiä, enkä makaroonia (pastaakin) juurekset, tattari, ohrasuurimot, voisulan kera. Maukasta.
    Eestissä aina ravintolassa valitsen tattarin (tatari) perunan tilalle. Hyvä kastike tattariin vain kruunaa aterian.

  3. Itse olen suuri perunan ystävä ja toki myös kaikkien muiden juureksien, mutta kyllä perunaa tulee käytettyä monella tavalla.

    Viimeksi eilen tuli tehtyä perunamuusia ja lihapullakastiketta ohessa salaattia, tomaattia, kurkkua, ruisleipää ja iso lasi kylmää piimää.

    Emännälle paistoin ahventa kun hän ei lihaa syö.

    Hyvää arkiruokaa, jolla kyllä jaksaa.

  4. Jos täällä etelässä saisi kuhmolaista mustaa pottua, kyllä perunakin maistuisi. Kovasti brändätty Lapin puikula, muuten viljellään Saksassakin asti, ei minua sytytä, ylihinnoiteltua eli Lapin lisä.
    Kuukauden kesässä perunaa syön, poikkeus eilinen.
    Niin itseasiassa perunapiiraan päällä tuota perunaa kyllä tulee syötyä, paitsi ohrapiiras paras.

  5. Rosamunda on hyvä uuniperuna: Halkaisee kahtia rypsiöljyä, vuohenjuustoa ja timjamia ja ripaus suolaa päälle ja uuniin tarpeeksi kauas aikaa.

  6. Muuten, ken onkaan maistanut itäistä kaskinaurista? Kasvatan niitä pienessä määrin; kasvupohjankin olen valmistanut itse. Fillerihiekkaa, koivuntuhkaa ja tietenkin multaa. Nauriitteni alkuperäiset siemenet ovat Venäjän rajanpinnasta peräisin; ainakin 200-vuotiasta kantaa.
    Siitä tulee, kaskinauriista mainiota naurishaudukasta ihan leivinuunissa tehtynä. Naurishaudukasta kun tekee, ei tule perunaa, edes uutta ikävä. Kaskinaurishan on tuommoinen maatiaisomenan kokoinen mutta maku on suuri.

  7. Meillä oli aikanaan ”vanhapiikaopettaja” joka välissä muisti sanoa, että peruna on Pöytyältä kotoisin. Hänen mukaansa se tuotiin sinne ensimmäiseksi ja se oli hänen kotikuntansa.

    Meillä kuuluu peruna lähes päivittäiseen perusruokaan milloin missäkin muodossa. Sitä voi hyödyntää hyvinkin monipuolisesti ja sanovat sen olevan hyvin terveellistäkin. Minä olen tottunut tavalliseen maalaiseen kotiruokaan, enkä kaipaa mitään erikoisuuksia. Minä en vastaa meillä ruoan laitosta, en edes osaa sitä,syön kyllä hyvällä ruokahalulla.

  8. Perunahan on tuotu vasta 1600-luvun puolivälissä. Nauris taas on ikiaikaisen vanha, kaskipelloilla ensimmäinen kasvi, juures. Nauris ja lanttu ovat sitä kaikkein vanhinta ruokapöydän antia. Valitettavasti vaan nykyiset perheenemännät touhuavat kaikenmaailman bataattien sun muiden eksoottisten juuresten kanssa.
    Meillä ruokapöydässä on mitä perinteisimpiä tarjontoja. Ainut mistä en erityisemmin välitä, on tuo ”läskisoosi”, johtunee kait osin siitä sen yleisyydestä armeijan ruokavalikoimissa.
    Meillä ei harrasteta pitsoja, ravioleja, spagetteja, lasagneja, ei juuri koskaan pöydässä ole kuin aivan perinteisiä suomalaisia ruokia; kuten avauksessanikin mainitaan.
    Maustejuureksista esim piparjuuri, saadaan omasta maasta kuin myöskin maa-artisokka. Ruohosipulit, tillit, kruunutillit, monet muutkin maustekasvit omasta pihasta.
    Jos meillä joskus perunamuusia on, se tehdään perunasta, ei mistään ”mummonmuusista”. Sitä perunamuusiahan meillä tarvitaan piiraantäytteenä myöskin.

  9. Paras perunamuusi:

    – Isoja rosamundia tms.jauhoisia tarpeen mukaisesti
    – tee veitsellä perunan ympäri viilto
    – suolaa ja pane alumiinifolioon tiiviisti ja uuniin 200 c tunniksi
    – pura hetken jäähdyttyä folio pois ja irrota kuori puristamalla perunaa molemmista päistä
    – Isoon kattilaan, käsisurvin lähelle
    – Iso klöntti voita, kermaa ja tai kokomaitoa joukkoon
    – survo käsin karkeaksi
    – tarkista suola
    – lämmitä ja tarkista löysyys

    Uunissa paahto tuo sen lisämaun

  10. Etkös muuten laita perunamuusiin ollenkaan kananmunaa? Muuten tuo reseptisi oli aivan mainio, enpä ole tullut ajatelleeksi, että sen voisi noinkin tehdä. Niin, ja muuten laitan aina perunamuusiin tehosekoittimella hienonnettua valkosipulia.

  11. Keltuainen tai pari kuuluu tähänkin muusiin, ( ei valkuaista) – hyvä että muistutit- unohtui.
    Valkosipuli ei tähän reseptiin kuulu.

    Sitten on toinen, juuresmuusi keitettyistä; perunat, porkkanat, sipulit, valkosipulit, nauris tai lanttu (antavat väriä ja makua). Aina käsisurvimella tehtynä, ei koneita, muuten sama, mutta ilman uunia. Juuresmuusin keitinneste on hyvää lihakeiton tms. sopan pohjana.

  12. Joo, usein meillä tehdään tuota juuresmuusiakin, lanttu, porkkana ja nauris. Muuten vastaava kuin esittämäsi. Hyvää se on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *