Sähkön markkinahinta on 76,82 €/MWh

Kun tavallisena kesäpäivänä 30.8.2018 sähkön markkinahinta Suomessa on otsikon mukainen, niin millainen se mahtaakaan olla tammikuun pakkasilla?

Kun teollisuuden pyörät taas pyörivät, niin sähköä kuluu jälleen. Sattumavoimaa on rakennettu valtavien tukiaisten avulla runsaasti, mutta siitä ei ole iloa, vaan päinvastoin se on sekoittanut sähkömarkkinat.

On rakennettava mahdollisimman nopeasti lisää uutta ydinvoimaa ainakin Loviisa 3, OL4 ja Vaasa 1.

20 vastausta artikkeliin “Sähkön markkinahinta on 76,82 €/MWh”

 1. Kaikkea paxkaa sitä tässäkin maassa harrastetaan. Ydinvoimalan rakentaminenkin on ollut farssi, kuinka ne muualla osaa ja täällä ei sitten pitää saakelin kokoisia ropeleita pistää pitkin maata. Ne tuottaa vain rakentajilleen…siihen se sitten loppuukin, sattumavoimaa, ihan järjetöntä

  1. Oli aivan surkea asia, että ydinvoiman vastustajat estivät ydinvoiman lisärakentamisen jo ennen OL3 lupaa. Kun ydinvoimaa ei rakennettu lisää niin vanha osaaminen meni ”hautaan”.

   Areva luuli osaavansa sekä suunnitella, että projektoida OL3 ydinvoimalan ja teki reteesti avaimet käteen tarjouksen ydinvoimalasta. Kun se tilattiin niin sitä osaamista ei ollutkaan ja piti opetella asia kantapään kautta. Siinä meni aikaa ja rahaa. Jospa se suunnilleen vuoden kuluessa kuitenkin saataisiin toimimaan kunnolla.

   Tuulivoimaloista ei kuitenkaan tule muuta kuin sanomista. Kun ei tuule, niin tuulivoimala ei tuota sähköä – ei vaikka itkisi. Järkevänhintaista sähkövarastoa niin suurille kapasiteeteille esimerkiksi 100 GWh ei ole eikä tule.

   1. Vihreät luuli pitkään jotta sähkö tulee töpselistä, ei muuta kuin töpseli seinään, sitten joku kertoi heille että siihen töpselin ja kaapelin väliin tarvitaan laite jolla tuottaa se sähkö. Tämä on ote vihreiden kokouksesta :

    VIHREIDEN ydinvoimakanta ei muuttunut, mutta sekin herätti paljon keskustelua. Puolue ”suhtautuu avoimesti kaikkeen vähäpäästöisen ja ympäristöystävällisen teknologian tutkimukseen ja kehittämiseen”.

    Kuitenkin ohjelmassa todetaan, että ”viimeisimmät Suomessa tehdyt ydinvoimahankkeet ovat olleet hitaita ja ongelmallisia” ja ”sellaisia emme halua lisää”.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005723553.html

    …niin, nyt näille vihreille (kommarit) kelpaa ydinvoimakin.

    1. Marko, hirveät ovat sen ilmastonmuutoshuijauksen takana. Nyt jotkut hirveistä ovat tajunneet, ettei ne ”uusiutuvat” – varsinkaan sattumavoimat tuulivoima ja aurinkovoima olekaan ratkaisu ilmastonmuutokseen. Ne jotkut yrittävät nyt estää ilmastonmuutoksen rakentamalla lisää ydinvoimaa – mutta puoluejohto ei hyväksy sitä.

     Hassua.

      1. Suomen vihreissä on ainakin ollut vähintään yksi, ehkä jopa useampia ihan järkimiehiä. Harmi, että he ovat eksyneet siihen haitalliseen puolueeseen.

  1. pesismaila tehostaa vaihtonopeutta ??

   Tuo oli hyvä nauroin mahakippurassa kun mietin jotta yksi ”hirveä” polkee generaattoriin vauhtia ja puhku loppuu… Vaihtopenkillä oleva hirveä näkee pesismailan ja yllättäen ”motivaatio nousee”… Pole, pole, säästä hirveä puhkua!!!!

    1. Läskisoossissa on hyvin rasvaista sianlihaa paistettuna runsaassa voissa – no, pikkuisen vehnäjauhojakin sekaan. Siis enemmän läskiä kuin lihaa. Sitten ei lopu voimat ihan heti.

     Virossa kerran minulle kunniavieraalle paistettiin pelkkää läskiä paistinpannulla – siinä ei ollut lainkaan lihaa. Se oli kaikkein arvostetuinta syötävää. Tulimme juuri Latvian puolelta isosta sotaharjoituksesta. Isäntäväki arvasi, että olemme väsyksissä ja nälissään.

 2. Juuri tuli uutisissa juttua jossa oli puhe aurinkopaneelin tuottamasta sähköstä, ihan kiva muttei siitä kannata edes myydä omalle sähköyhtiölle.

  Itse mökkisähkönä sen ymmärrän mutta muutoin hyöty siitä on yllättävän pieni, varsinkin kun talviaikana siitä ei ole mitään iloa.

  Mökillä se lataa agm:n akun josta saa virtaa tablet laitteille, puhelimille jne. Mitään sähkövalo diskoo en moisesta ole rakennellut. Siellä se on ok. Ei tarvitse himasta kantaa mukana virtapankkeja.

  1. Jos mökille – jossa oleillaan vain vähän aikaa kesällä – on pitkä matka lähimmästä sähkölinjasta, niin aurinkopaneelit, suuri akusto ja invertteri (tekee akkujännitteestä verkkovirran kaltaista) on varsin järkevä investointi. Silloin saa ainakin jääkaapin pidettyä käynnissä, vaatimatonta valaistusta ja vaikkapa tietsikan akkujen latausmahdollisuuden.

   Sen sijaan Suomessa ei ole vähäisintäkään järkeä tuottaa aurinkovoimalla sähköä valtakunnanverkkoon. Ja Suomessa sitä idioottimaista sattumavoimaa tuetaan suurin summin verovaroista.

   Vaikkapa Kaliforniassa saattaa olla järkevää tuottaa sähköä aurinkovoimalla, sillä siellä tarvitaan hirveä määrä sähköä jäähdytykseen. Jäähdytykseen tarvitaan sähköä eniten juuri silloin kun se mollukka tuottaa auringonsäteilyä suurimmalla teholla. Suomessa taas tarvitaan sähköä eniten silloin kun auringon säteilyteho on pyöreä nolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *