Kohtaanto ongelma

Meillä on 270.000 työtöntä ja kymmeniä tuhansia avoimia työpaikkoja joihin ei löydy tekijää.  Työpaikkojen maantieteellinen sijainti, asuntojen hinnat ja koulutettujen tekijöiden puute ovat tunnetusti taustana kohtaanto ongelmalle.

Nyt hallitus esittää koulutukseen 40 miljoonaa lisäbudjettiin. SDPn ensireaktio edustaja Gustafssonin suulla oli että hallitus nyt rehvastelee asialla kun ensin paljon koulutuksesta leikkasi.

On totta että leikkasi mutta silmääni tässä  pistää suomalainen repivä tapa tehdä politiikkaa eli  että mennään haukut ja propaganda edellä antamatta mitään arvoa oikeasuuntaiselle eleelle.

Tietysti sitäkin voi ihmetellä että onko työvoimavajaus tykkännään leikkausten syy,  eli leikattiinko oikeista kohteista vai olisiko että on koulutettu ihmisiä tehtäviin joissa ei työtä ole tarjolla.

50 vastausta artikkeliin “Kohtaanto ongelma”

  1. ”Jo ennen hallitusohjelman julkistusta sosiaalisessa mediassa alkoivat kiertää korkeakouluopiskelijoiden Koulutuslupaus-kampanjaan liittyvät kuvat tulevasta pääministeristä Juha Sipilästä (kesk) ja valtiovarainministeristä Alexander Stubbista (kok

    Kuvissa puolueiden puheenjohtajat pitelevät käsissään kylttejä, joissa he lupaavat eduskuntavaalien alla olla leikkaamatta koulutuksesta tai heikentämättä opintotukea.

    Hallitus aikoo kuitenkin säästää opintotuesta 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Kaikkiaan koulutussäästöt ovat lähes 600 miljoonaa euroa. Koulutuksesta, tieteestä ja kulttuurista nipistetään yhteensä 680 miljoonaa.”
    (Iltalehti)

    Katoavaa lupaukset ja kansanperinne. Luuleeko joku että ihmisillä ei ole muistia. Onneksi kansakunnassamme on vielä jokunen ei alzheimer kansalainen…

    1. Synkkää muisteloa Markolta ja kai liittyy jotenkin tämän päivän kohtaanto ongelmaankin.

      1. Tapahtuu nyt: ”Nyt hallitus esittää koulutukseen 40 miljoonaa lisäbudjettiin.”

        Tapahtui aiemmin:

        ”Hallitus aikoo kuitenkin säästää opintotuesta 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä. Kaikkiaan koulutussäästöt ovat lähes 600 miljoonaa euroa”

        Eipä tässä muuta.

        1. Suurimmat ”säästöt” kai tulivat edellisten hallitusten tekeminä?

          1. Nii, joo, edellinen hallitus ei kai voi kehua omaa aktiivisuuttaan asiassa. Eli temppu ja kuinka se tehdään. Siirretään kaikki ikävät asiat seuraavalle hallitukselle. Me emme oppositiossa saa haukkuja ja voimme kokea olevamme haukuilta turvassa.

    2. Ja huolimatta leikkauksista, opintoetuudet Suomessa ovat edelleen erittäin hyvät, enkä suoraan sanoen ymmärrä sitä ainaista porua asian tiimoilta.

      Nythän demarit lupaa jo ilmasiat varhaiskasvatusta, ilmaista toisen asteen koulutusta, ilmaisia jatko-opintoja aina tieteen tekemiseen saakka.

      Kysyn vaan, että kuka ja millä perkeleellä se kaikki maksetaan ?

      Vasemmalla laidalla puhutaan kyllä ihanasti yksilönvapaudesta, mutta menehän huomattamaan yksilön vastuusta elämässään niin olet äärioikeistolainen propagandisti.

      https://youtu.be/s7UG2hwh6tI

      1. Mika: enkä suoraan sanoen ymmärrä sitä ainaista porua asian tiimoilta

        Minä ainakin kuvittelen ymmärtäväni, kyseessä on politikointi, propaganda, populismi. Käytäntö on osoittanut että kun jotain asiaa vain loputtomasti jankuttaa alkaa osa äänestäjistä uskoa ja jankuttajan omalle väelle tällainen on mannaa korville ja uskon vahvistamista.

        Eikähän näistä leikkauksista vielä kauan ole, jaksetaanhan vielä toistella ja langettaa tuomioita näilläkin sivuilla sata vuotta vanhoista oikekin tai väärin tekemisistä.

  2. Se, että av oiment työpaikat ja työttömät eivät kohtaa, johtuu ennen muuta siitä, että avoimet työpaikat ovat valtaosaltaan matalapalkka-aloilla. Kun sitten työttömälle tarjotaan tällaista paikkaa nollatuntisopimuksella ja työtunteja kertyy vain 20-30 viikossa, ei sillä palkalla elä. Työttömän on edullisempi olla työttömänä työttömyyskorvauksella. Pätkätyökulttuuri on mädättänyt työmarkkinat. Se on edullinen työantajille tietyissä tapauksissa, mutta työntekijää se sorsii aina.

    1. Duunitorin sivuilta aloja joissa pulaa tekijöistä

      TOP 15: Ammatit, joista on pulaa

      Rakennusalan työnjohtajat
      Kuulontutkijat ja puheterapeutit
      Ylilääkärit ja erikoislääkärit
      Rakennusinsinöörit
      Yleislääkärit
      Sosiaalityön erityisasiantuntijat
      Myyntiedustajat
      Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät
      Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat
      Hammaslääkärit
      Lastentarhanopettajat
      Konetekniikan asiantuntijat
      Sähkö- ja automaatioinsinöörit
      Toimisto- ja laitossiivoojat
      Muut rakennustyöntekijät

      1. Siinä on komea lista Törnroosin ”matalapalkka”-työpaikoista.
        Olisi suositeltavaa ottaa selvää asioista ennen suuria selityksiä.

      2. Myllymatin lista on harhaan johtava. Ammattinimikkeen perässä pitää olla avoimien työpaikkojen määrät. Esim. laitossiivoojia taitaa olla valtaenemmistö avoimista työpaikoista.

        1. Väinö: laitossiivoojia taitaa olla valtaenemmistö avoimista työpaikoista.

          Miksi tuo taitaa sana, eikö asioista pitäisi ottaa selvää ennenkuin kirjoittaa 🙂

          1. En yhdy saivarteluun. Asia on kohdaltani loppuun käsitelty.

            1. En kuvitellut saivartelevani, ajattelen että meistä kumpikkaan ei täällä esittänyt lukuja vaan mutuja.

              Mutta hyvä kun ei jäädä länkyttämään moneen kertaan että eipäs juupas.

  3. Suomessa koulutetaan ihanneammatteihin, vaikka niissä ei ole tarvetta uudesta työvoimasta. Koulutuspaikkojen määrää pitää säätää työvoimatarpeen mukaan. On vahingollista kouluttaa työttömyyskortistoon.

    Terveen työttömän mahdollisuutta loisia tukien varassa on rajoitettava. Ei saa olla niin, että kun yritetään kannustaa töihin tai opettelemaan uusi ammatti, niin joltakin luukulta kuitenkin jaetaan mannaa niin, ettei tarvitse lähteä töihin, eikä opiskelemaan.

    Rakennusmääräyksiä on purettava ja lievennettävä, jotta voidaan rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja.

    1. Ja saadaan rakennuksia jossa on hometta taikka sitten ne sortuu kuten Ranskassa on käynyt .
      Eikä noilta luukuilta mitään mannaa jaeta ihan jakamisen ilosta ja tosi asiaa on että nyt tuli taas nuot paska työtkin takaisin .
      Kukaan ei mene työhön jossa istuu vaan isäntä ja on kaiken lisäksi enemmän taikka vähemmän hankala . terv tepivaari

      1. Vähän överiksi menee Tepiltä rakennusten sortumisella peljättely Suomessa. Rakentamiseen on käsittääkseni tehty liiaksi sääntöjä, rajoituksia ja byrokratiaa mikä tekee rakentamisen kallliiksi, kuin myös kaavoitus ja tonttien omistajien ahnaus. Niitä voisi purkaa ja satsata esimerkiksi tekijöihin, mm rakennustarkastajien koulutus ja vastuu, jotka vähentävät homeriskiä.

        1. No Rankassa sortui kerrostalo tuossa ihan lähipäivinä .
          Ja eipä se ole uutta Suomessakaan kemijoen silta tuossa missä se nyt seisoo eka silta meni kemijokeen sortumisen seurauksena
          Ja tapahtuma oli tuoss n 2010 luvun puolivälissä .
          Ja homeet tuossa naapuri tontilla rakennettiin kuus luhti taloa ja eräskin sanoi no ei niitten ole väliä nää on vuokrataloja .
          Että sellasta vastuuta se on jo nyt ettei ne överiksi mennyt terv tepivaari

          1. Eli siis työntekijät sanoi ettei väliä ?? Keksis ny joku jippo millä asian voisi kääntää jonkun toisen syyksi ??

  4. Hallitus voisi korjata tilanteen lisäämällä
    koulutusta työttömille yhdessä työnantajien kanssa
    ja ohjata työnantajia alueille joilla on työvoimaa.

  5. Valitettavasti meillä vielä jotkut ammattikunnat torppaavat riittävän koulutuksen omia etujaan ajaakseen.
    Mm. lääkäriliitto on tehnyt kaikkensa, ettei lääkäreitä koulutettaisi liikaa (=tarpeeksi) ja hammaslääkärienkin koulutus on liian vähäistä.
    Kaikenlaisia valt.maistereita ja muita vastaavia humanisteja sekä erilaisia ”taiteilijoita”, jotka eivät ”taiteellaan” pysty elämään, koulutetaan koko ajan liikaa.
    Teknikkotason työnjohtajia taas ei enää kouluteta ollenkaan lukuunottamatta uudelleen aloitettua rakennusmestarikoulutusta, mutta sekin on liian vähäistä.
    Kaikkien kun pitää saada olla ”insinöörejä”, kuten ”metsätalousinsinöörit”, jotka tosiasiassa ovat teknikkotasoa lisättynä vähäisellä määrällä lukion matematiikkaa.

    1. Tarvitaan vielä oikeita duunareitakin vaikka joidenkin mielestä ne on ”punikkeja”. Kaikki ei voi olla akateemisesti koulutettuja teen litkijöitä fiineissä toimistohommissa. Perustyökin pitää tehdä.

      1. Valitettava tosiasia on, että meillä koulutetaan liikaa paperitöihin ja ammattikoulutusta on halveksittu.
        Ei kaikista tarvitse kouluttaa ylioppilaita eikä kaikenlaisia maistereita, jotka eivät osaa mitään ammattia.
        Suomessa oli toimiva oppisopimuskoulutus suurten yritysten kouluissa, mutta se kaikki on ajettu alas ja digi-digi-digi-uskonto leviää kulovalkean tavoin.
        Kakarat haluavat vain digittää eikä duunarin töihin haluta, koska niissä joutuu tekemään muutakin kuin somettamaan ja töissä on ihan todellinen työaika, milloin pitää olla duunissa.

  6. Nii, mää en ny sitte oikke ymmärrä miten niinko pelkällä valituksella sitte tätä maailmaa parannetaa.
    Siinä o se iso ongelma ettei valittajalla ole esittää mitään omaa ratkaisua.
    Siinä sitte saattaa käydä niinki päin että valittajat jää rannalle ruikuttaan ??
    Tää Suomi suorastaan huutaa ratkaisuja ja ratkaisijoita ?? Onko oppositiossa ketään siihen hommaan ??

  7. Opintotuista ja niiden leikkauksista valitetaan. Linjaukset muuttuivat lähinnä siten, että opiskelijoiden omaa osuutta kasvatettiin. Eli lainan osuutta opintotuista kasvatettiin ja ”ilmaista” rahaa leikattiin.

    No tästähän se älämölö syntyi. Tuntuu hieman kummalliselta, että ollaan valmiita ottamaan yli satatuhatta lainaa esim. asuntoa varten, mutta ei olla valmiita investoimaan 10 000 € omaa tulevaisuuttaan varten opintojen rahoittamiseksi.

    Tuossa Myllymatin laittamassa listauksessa on huomioitavaa se, että puolet siinä esiintyvistä ammattinimikkeistä on sosiaali- ja terveysalan ammatteja. Näiden ammattien edustajista on pulaa lähinnä julkisella sektorilla. Kukin voi tahollaan miettiä mistä tämä johtuu.

  8. Kun tuota Myllymatin listaa katsoo, kertoo se siitä, että teoreettisia tutkintoja ilman pakollista harjoittelua ei tarvita.
    Se vanha viisaus toteutui insinöörikoulutuksessa, jossa vaadittiin väh. 2 vuoden harjoitusjakso hyväksytyissä alan hommissa.
    Jokainen ammatti tuossa listassa ei ole vain lukutuote, vaan vaatii ehdottomasti opiskeluun liitettynä käytännön harjoittelun ennen valmistumista.

    Mitä h…. tiä me tarvitsemme käytännöstä irti olevia lukutoukkia, jotka eivät ”saa itse edes housujansa jalkaan”.

    Minun tuttavapiirissäni oli korjausrakentamisen SAFA arkkitehti, joka ei ymmärtänyt käytännön rakennustekniikasta mitään, erityisesti vanhojen rakennusten. Itse hän korjasi oman asuntonsa homekuntoon eikä suvainnut neuvoja.

    1. Aika monessa ammatissa tarvitaan käytännön kokemusta, jotta osaa tehdä työnsä.
      Valitettavasti joskus 80-luvun alussa alkoi tuo teoreetikkojohtajien ja muiden teoreetikko-”ammattilaisten” kouluttaminen ja niiden palkkaaminen kokeneiden todellisten ammattilaisten sijaan.
      Erityisesti johtajatehtäviin palkattiin kaikenlaisia ”uppsalan ekonomeja” ja työelämästä mitään ymmärtämättömiä juristeja ja se näkyi suurtenkin yritysten konkursseissa ja taloudessa laajalti.

    2. Monivuotinen yliopistokoulutus. Mikä vika järjestelmässä kun näitä huteja löytyy eri puolelta suomea ??
      Mää muistan joskus 20 vuotta sitten tai silleen tilanteen. Firmaa en muista mutta kuitenkin johtaja teki ison mokan ja päätyi lööppeihin. Sitten se erikoinen, tilanteen otti haltuun yliopiston professori. Hän oli kovin pahoillaan kun heidän koulutuksessa oli moinen aukko. Hän vakuutti että yliopisto korjaa mokansa.
      Eli johtaja sai lisää koulutusta yliopistosta. Ja virhe korjattiin.
      Yliopisto oli muistaakseni MIT

  9. Tunnen erään miehen +40v. joka on ollut, siis oleskellut työttömänä n. 15 v.
    Viime keväänä hän kyseli minulta jotain työtä kolmeksi päiväksi, että aktiivimalli tulisi hoidettua. Asia tuli hoidetuksi. Kaverilla ei ole mitään todellista vikaa, muuta, kuin perus vetelyys. Taas pitäis jostain löytyä kolmeksi päiväksi jotain!?
    Kuinka voi Suomessa notkua vuodesta toiseen veronmaksajien siivellä!?
    Kuinka suuri osa työttömistä on oikeasti halukkaita tekemään jotain elämisensä eteen?
    Mielestäni afrikasta voisi saada parempia vaihtareita!
    Lähetetään notkujat sinne!

  10. Jos olisin hallitus niin aivan ensimmäiseksi laittaisin rahaa rakennustarkastajien koulutukseen he ovat avainasemassa uusien hometalojen torjunnassa.

    1. Myllymatti, rakennustarkastajia varmaankin tarvitaan, mutta vieläkin tärkeämpää olisi että alunalkaen tehtäisiin oikein, eikä vasta tarkastajan huomautuksen jälkeen korjattaisi.

      Eli vanhoja kunnon rakennusmestareita tarvittaisiin johtamaan rakennustyötä ja vanhoja kunnon insinöörejä (jotka osaavat myös käytännössä, eikä vaan teoriassa) suunnittelemaan.

  11. Tottakai Juhani parasta olisi jos talot suunniteltaisiin hyvin ja rakennusmiehet päteviä mutta taitaa esimerkiksi harmaa työvoima olla rakennustyömailla mieslukuista eikä välttämättä kovin hyvin koulutettua. Ja sitten on kirjava tee-se-itse-miesten joukkko.

    1. Harmaa työvoima ei enää juhli ainakaan isommilla työmailla. Pitää olla kuvallinen henkilökortti rinnassa, ulkomaalaisilla työlupa, henkilökortisto, jne.

  12. On myös törmätty virolaisiin ”amatimiähiin” joiden jälkeä sitten ihmetellään ja korjaillaan, nöin koti kunnassani esimerkiksi. Yhden rakennuksen perustat oli 3 metriä väärässä kohdassa…

  13. No työvoimapula saatais kuntoon kun koulutettaisi yhdessä työvoimaa tarvitsevan kanssa.
    Ennen firmat satsas omaan työvoimaansa ja pitivä nuoria mestariensa opissa eivätkä ensitöikseen heittäneet väkeään työttömyyteen vaan panostivat tuotteidensa myyntiin.

  14. Miten me saatais mennyt aika takaisin ??
    Silloin ennen oli kaikki hyvin ja töitä piisas kaikille.
    Tää hektinen maailma tarttis käsijarrun ja jonkun siitä kiskasaemaan !!
    Työt on pieninä pätkinä ja pysyvyys puuttuu.

    1. Se on UKK ja Kekkosslovakia kyhättävä pystyyn, Valpon miehet ja Ladat

  15. Mistäs me se Urkki löydettäis joka yhdistää kansan ??
    Valpo ? mitä sillä tekee ??
    Ladat on venäjällä tai prässätty jo paaliksi.

    1. Urkki oli pornolehti, eiköhän niitä jostain divarista löydä, Valpo (varkauden liikenne poliisi) sekä Lada löytyy, Nivoja on nettiautossa riittävästi eliitille, loputhan voi keskittyä munamankelilla kelaamiseen, ketjua riittää ja maailma pelastuu

  16. Minusta nuo virolaiset ammattimiehet ovat valvotusti kultaa Suomelle, koska suomalaisten osaaminen on laskenut monilla rakentamisen alueilla alle arvostelutason.

  17. Eestistä tulee ne Suomeen rakentamaan ne jotka ei siellä mene kaupaksi, toinen syy ovat täällä päivää vaille vuoden eivtkä maksa veroja minnekkään .
    Noin tehden voivat tehdä työnsä n 30 % halvemmalla saavat saman kun Suomi rakentaja eivätkä toden näköisesti joudu vastuuseen yhtään mistään terv tepivaari

  18. Eise Ayylle kuulu vaan valtiolle ja hallitukselle joka tekis lain ettei ilman veroja Suomessa duunata mitään . terv tepivaari

  19. Jälleen tullaan miksi ei Antti tehnyt mitään??
    Yleensä meillä pitäisi olla jokin linja ja suunta minne hallitukset kukin vuorollaan ja omalla tavallaan asioita veisi.
    Tämmöne ees taas tempoilu on todella huono asia.
    Mutta ai niin, kansa maksaa !! Jippii !!

  20. No Antti on oppositiossa, tekeminen on sipilän huoli ja hallituksen nyt vielä terv tepivaari

  21. Eipäs se ”Antti” tai kukaan muukaan demari mitään tehnyt hallituksessa ollessaankaan asian suhteen.

  22. Ja hallituksen määrääjä oli silloin katainen .
    ja nyt siellä komentaa sipilä ja Antti on oppositiossa nyt eikä sieltä mitään tehdä kepu nyt ei tee kun nuorisosäätiön konkeloita . terv tepivaari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *