Viihde saastuttaa

Päivän Pohjalaisessa kirjailija Antti Tuuri otsikoi kolumninsa ”Pyhä lehmä lentää” siinä hän paheksuu Formula 1 kilpailujen aiheuttamaa ilmojen saastetta. On mies laskenut että vuodessa formulatallit yhteensä lennättävät kilvan ajo paikoille viisituhatta tonnia tavaraa ja lentokilometrejä kertyy 3 miljoonaa. Insinöörismies kun on niin varmaan lukuihinsa voi luottaa ja muutenkin miksi epäillä miestä joka on islanninkielestä suomentanut saagan, Poltetun Njallin tarina ja paheksuu avoimesti ihmisten leikittelyä luontokappaleiden kustannuksella siis heitä jotka fiksuiksi ja luonnon ystäviksi itseään kuvitellen harrastavat catch and release kalastusta.

No takaisin itse vakavaan asiaan, eli arvelen että formuloitten aiheuttama saaste ilmakehään ja maan pääällekkin on yksi hillitty hyttysen pieraus verrattuna miten saastuttaa jalkapallo, lentopallo, koripallo ja jääkiekko elinpiiriämme.

Pesäpallo saa silmissäni anteeksiannon saastutuksesta ja paini koska on niin vähän harrastettu laji että lajille tyypillinen vuolas piereskely hukkuu taustakohinaan.

11 vastausta artikkeliin “Viihde saastuttaa”

  1. Formulat on kuitenkin yksi niistä harvoista ohjelmista joita minä viitsin televisiosta katsella. Niissä muuten kehitellään monet siviiliautojen turvallisuus- ja muut ominaisuudet. Paljon olisi kehitys jäljessä ilman niitä.

  2. Tuskin kuitenkaan sovelletaan noita kehityksen tuloksia käytännössä. Tuttu mummo on innokas formulafani. Meikämannelle kisa on takuuvarma unilääke. Pitäisi ottaa tallenne kisoista, jos vaikka lopettaisivat.

  3. Ilman formuloista ml. ralliautot saatavaa autotekniikan kokemusta auto saastuttaisivat vielä enemmän; moottoritekniikka, vaihteisto, alusta, jousitus, aerodynamiikka jne…

  4. Formuloissa minua eniten risoo epäurheilijamaisuus eli nämä tallimäärääykset.

    Mutta ”iliman pilluu” niinkuin savolainen sanoo, jos joku osaisi laskea kuinka paljon lennetään ja ajetaan autolla maailmassa jalkapalon tiimoilta niin tulos olisi epäilemättä veret seisauttava ja potkupallo kiellettäisiin välittömästi mutta mutta kun ihminen tunnetusti leivän lisäksi kaipaa myös sirkushupia niin painettaneen kuiitenkin villaisella jalkapallosaastutus.

    1. Suurena autourheilun ystävänä en ole niinkään kiinnitänyt huomiota sen ilmastovaikutuksiin jo siksikin, että esim. käytännössä kaikki poliittiset sirkukset joita maailmalla järjestetään voitaisiin hoitaa videoyhteyden päästä kotisohvalta käsin.

      Formuloissa tosiaan tallimääräykset ovat ikävä asia, mutta ei kovin uusi ja itseäni kyllä enemmän korpeaa se kuinka vaikeaa on nuoren lahjakkaan kuljettajan päästä kuninkuusluokkaan tässä ajassa.

      Raha ratkaisee ja iso osa kuljettajista vie talliin rahaa sen sijaan, että talli maksaisi heille.

      Kun Räikkönen ja Bottas jäävät pois sarjasta niin on kovin vaikea nähdä kuka suomalainen nuori kuski pääsisi mukaan.

  5. En tiedä kuinka ekologista mutta yhtään kirjaa en ole ostanut pariin vuoteen; e-kirjoja kyllä joitain, sitä enemmän kirjastosta lainaillut (lukuaika 7 vrk) ja ilmaista..

  6. Se on juuri niinkuin Heikki sanoi. Ihan vaan esimerkkinä, ensin kehitettiin levyjarrut ja sitten joku keksi porata ne levyt täyteen reikiä. Nykyään ne ovatkin käytössä ihan kaikissa siviiliautoissa. Kaikki mikä liittyy turvallisuuteen on lähtöisin kilparadoilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *