Voiko ydinohjukset torjua?

Putin esitteli yleisölleen joukon ”uusia aseita”.  Tärkein viesti näytti olevan: Venäjän ydinaseita ei voi torjua. Esittelystä jäi kuitenkin kysymys, onko moisia aseita olemassakaan ja mahtavatko ne toimia. Aiemminhan Venäjä on esitellyt ”maailman uudenaikaisimman panssarivaunun”  joka simahti Punaiselle torille ja kertonut vieneensä Venäjän lipun Pohjoisnavan jäätikön alle, mutta siitä kertova ”dokumentti” oli lainattu Titanic-elokuvasta. Todennäköisesti suurta bluffia on ilmassa nytkin, vaikka Putin koetti sitä torjua sanomalla varmuuden vuoksi ettei bluffaa 😀

Jos Putin haluaisi oikeasti thedä vaikutuksen hän esittelisi Venäjän suunnitelman omaksi ohjuskilveksi. Sellaisen rakentamiseen Venäjällä ei näytä olevan resursseja. Venäjän talous ilmeisesti asettaa rajat, sehän on samaa kokoluokkaa Italian kanssa. Ohjuskilvellä bluffaaminen taas olisi ilmeisesti vaikeampaa kuin ”ihmeaseilla”.

Jos USA:n  ohjuskilpi ei kerran toimi niin mistä tarve moiselle showlle? Ilmeisesti Venäjällä pelätään, että se alkaakin toimia. USA:lla ei ole ollut erityisen hyvä maine ohjuspuolustuksen rakentamisessa, Irakin sodassakin Patriot- ohjukset eivät tahtoneet osua Saddamin alkeellisiin Scud-ohjuksiin.  Nyt USA on kuitenkin yhteistyössä maan kanssa, jolla on jo ehkä nyt maailman paras osaaminen ohjustentorjunnassa eli Israelin. Jo nyt Israelin Iron Dome -järjestelmä kykenee torjumaan kaikki Hamasin ja muiden islamistien ampumat lyhyen matkan ohjukset ja raketit. . Kun Armenia tilasi Venäjältä Iskandereita, niin Israel lupasi ystävälleen Azerbaidzhdanille Iron Domen niiden torjuntaan!

Iron Domea täydentävät  Davidin Linko -järjestelmä keskimatkan ohjuksia vastaan ja Arrow mannertenvälisiä ohjuksia vastaan. Kun Israelin koneet iskivät Syyriaan ja Syyria ampui niitä – arvatenkin venäläisvalmisteisilla- ilmatrojuntaohjuksilla, niin Israelin torjuntaohjukset tuhosivat nuo Syyrian ilmatorjuntaohjukset.  Se kertonee jotain saavutetusta osumatarkkuudesta.

Arrow on maailman ensimmäinen räjähtävällä projektiilillä varustettu ballististen ohjustentorjuntaohjus. Arrow tuhoaa vihollisohjuksen jo avaruudessa, kaukana sen kohdemaasta.  Äskettäin Israel teki onnistuneen kokeen mannertenvälisen ohjuksen torjumisessa Arrowlla. Seuraavaksi testaaminen jatkuu Alaskassa.  Itse uskon, että maailman huippuaivojen kehittäessä uutta tekniikkaa on mahdollista luoda järjestelmä jolla ydinhyökkäyksen voi melko tehokkaasti torjua ja niin taitaa uskoa Putinkin, koska pitää niin kovaa meteliä, ”meitä ei torjuta, meillä on mutkittelevia ihmeohjuksia”.

7 vastausta artikkeliin “Voiko ydinohjukset torjua?”

  1. Kreml ja Putin ovat jo paniikissa. Nyt piti näyttää jotakin, kun helmikuun alkupuolella jenkkien vastaiskussa kuoli 200-250 venäistä ”palkkasoturia” ja toinen mokoma vietiin Pietariin sotilassairaaloihin.
    Kremlin Kokki maksaa ja Wagner PMC ryssii. Koko hyökkäävä pataljoona lyötiin takaisin järkyttävin tappioin.
    Venäjä on Italian tai Hollannin kokoluokkaa oleva talous. Ei ole mitenkään pitkäkestoisesti mahdollista että tuolla taloudella uhkaillaan kaikkia naapureita ja lennellään uhkaavasti, rakennellaan tuomiopäivän pommeja ja maksellaan miehitettyjen alueiden elääkkeet, sosiaalimaksut, koulutus yms.

    Venäjä sotii Ukrainassa , Syyriassa ja Kaukasuksella, kaikki tuo on poissa tavallisten venäläisten toimeentulosta. Kuukausi sitten oli mediassa tieto, että maan vararahasto on loppuun käytetty, nyt syödään eläkeisten hyvinvointirahastoa.
    Maa on suhteellisen velaton mutta roskalainaluokassa, ei kukaan halua ottaa riskiä.

    Putin tilanne näyttää pahalta.

    1. Tähän liittyen Putin jo aiemmin esitteli myös miten Venäjän ”asetilaukset ovat saaneet uutta potkua” kun aseita on käytetty oikeissa taisteluissa. Tarkoituksena oli siis esittää, että Syyrian sota on eduksi Venäjän aseviennille ja siten maan taloudelle! Samalla se nähtiin yrityksenä vaimentaa mahdollista kritiikkiä tuon massiivisen tappion jälkeen. Mitähän ne Venäjän palkkasoturit ylipäänsä siellä kurdialueella tekivät, käsittääkseni Venäjä ei suhtaudu kurdeihin vihamielisesti, vaikka jättikin heidät pulaan Turkin hyökkäyksen alla.

      1. On esitetty perusteltu teoria, että ne Venäjän joukot hyökkäsivät valtaamaan kurdien hallussa olevaa öljy- ja maakaasukenttää. Kuvittelivat että kurdit juoksevat karkuun, eikä kurdien liittolaiset jenkit puutu asiaan.

        Jenkit kuitenkin kutsuivat ilmatuen apuun, kun ryssät tunkeutuivat sovitun demarkaatiolinjan ylitse.

  2. Venäjän talous toimii eri tavalla kuin lännessä ja siellä tehdään asiat tarvittaessa puuropalkalla. Uskon että Putin on vallassa niin kauan kuin elää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *