Koska niitä kärpäsiä tulee?

Tänään on ollut oikeinkin keväinen päivä, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Harmi vaan kun varjonpuolella ja aamuisin on ihan talvinen pakkanen. Tällä menollahan se kevät ei edisty, yöllä jäätyy se mikä päivällä sulaa.

Minä päivällä heittelin korkeimpien aurakinosten päälle tuhkaa, eihän ne metriset vallit ilman sula. Nyt on jotain tummaa pinnassa, johon aurinko tarttuu herkemmin.

Tuolla rannassa katselin, kun siellä on lumet pääosin sulaneet, ensin on jäätä pitkin monta metriä alamäkeä, sitten se on poikki ja alkaa tasainen osuus. Se alamäen osuus on korkeuserona lähemmäs metrin. Vesi on siis talven mittaan laskenut ja on nyt todella alhaalla. Aina oletetaan, että lumen sulamisvesistä tulee lisää ja pintavedet nousee. Tällä menolla ei sekään pidä paikkaansa ja sopii olettaa, että pintavedet jää alhaalle.

Yhtään muuttolintua en ole vielä havainnut, jaa näinhän minä joku päivä sitten yhden mustarastaan. Tiedä häntä sitten oliko sekään muuttolintu, joskus sekin saattaa jäädä asumaan.

Minä niistä kärpäsistä niinkän, mutta kun sanotaan, että ”silloin on köyhälläkin ystäviä”.

9 vastausta artikkeliin “Koska niitä kärpäsiä tulee?”

  1. Meillä oli tänäkin aamuna -18 astetta, ei taida kärpäset tykätä sellaisista lämpötiloista. Ei vaikka olisi ”ilmasto” kuinka ”lämmennyt”.

    Muuttolinnuillakin saattaa ruveta keljuttamaan, jos erehtyvät tännepäin tulemaan. Eipä taida löytyä syötävää.

  2. Joo oli meilläkin 13,1 miinusta tuskinpa siitäkään tuo kärpänen paljon välittää .
    Mutta Pentti takaan että niitä kärpäsiä on n 3 kk päästä silloin on köyhälläkin ystäviä . terv tepivaari

  3. Tuhkan heittely on hyvä ajatus, se toimii samalla maanparannusaineena.

    Minulla on tapana heitellä ”kanankakkaa”, mutta en ole vielä heitellyt. Meillä on lunta virallisen mittarin mukaan 66 cm, mutta toki paksumpiakin kinoksia on.

    Jos tähän paksuun lumeen tuleekin kunnon lämmin vesisade, niin sillä vedenpaljoudella ei ole mihin mennä – sitten ”uidaan”.

  4. Juu, veden pinta on todella kovasti laskenut, mutta tuskin järveen sen vertaa vettä tuosta lumesta tulee.
    Vuositolkulla viime kevättä lukuunottamatta nässyn pintaa on typerästi laskettu teoreettisten laskelmien perusteella, vaikka lunta on ollut olemattomasti.

  5. Juhani
    Se on ihan totta, että vettä on nyt jo siellä missä sitä vähiten kaivataan. Meillä on monta tierumpua umpijäässä ja vesi tulee tien yli. Se tulee yli, kun ali ei pääse, jäätyy vähitellen tielle ja tekee todella liukkaita paikkoja.

    Täällä oli taaskin 17 astetta pakkasta, jos oikein muistan, niin yleensä pitkäperjantaina on ollut hyvinkin surkeat ilmat. Räntää ja kaikkea muuta yleensä on satanut.

    1. Mun kaksi eno työnsi syksyllä tienrumppuin pitkän paju / leppä krahkan oksineen kevällä ne ei sitten mennyt umpijäähän vesi kun meni liruttaen sitä krahkaa pitkin ja sulatti sitten jään pois . terv tepivaari

  6. Eipäs ole tullut kokeiltua risukasaa, saattaa toimiakin. Kaikkea muuta olen sitten kokeillutkin, pientä ja isoa muoviletkua päät ylös ja vielä tapitettuna. Silti ne ovat keväällä jäässä.

    Yksi naapuri laittoi kuparijohtoa ja keväällä oikosulki ne auton akkuun ja toimi kuulemma. Minä en ole vielä hirvennyt, siinä saattaa akku lähteä pitkälle.

    1. Hyvä starttiakku antaa kyllä nikottelematta suurtakin virtaa minuuttitolkulla. Kannattaa kuitenkin laskea kuparijohdon neliöiden ja pituuden perusteella järkevä virtamäärä. Jos virran rajoittaa laskelmissaan vaikkapa 50 ampeeriin ei akulla ole mitään hätää ja kuuma kuparilanka sulattaa pienen liriaukon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *