Pitääkö olla huolissaan?

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201808082201124459_ul.shtml

Ihan turha kysyä pitääkö olla huolissaan, ainakin minä olen. Minä olen erittäin huolissani, kun isot pojat leikkivät aseilla. Jotain tällaista oli jo odotettavissa ja varmasti vielä pahempaa on tulossa.

Eilen katosi Naton espanjalaishävittäjältä lähes neljä metriä pitkä ohjus. Kukaan ei toistaiseksi tiedä miten se tapahtui ja minne se meni, kuitenkin varmuudella se tapahtui Viron alueella. Nyt on uutisissa kerrottu, että 90%  todennäköisyydellä se on löydetty.

Sanotaan, että on mahdollista siihen tulleen teknisen vian. Ei kai sentään, pitäähän niissä olla moninkertainen varmistus, että ne eivät ihan itsestään lentele. Vaihtoehtona on lentäjän tekemä vahinko, tai tahallinen teko. Tuskin sekään kovin helposti tapahtuu yhtä laukaisijaa painamalla. Näistä ei kovin paljon ole puhuttu.

Entäs sitten jos se olisi suunnattu kohti Helsinkiä, kantama olisi ainakin riittänyt. Entäs sitten jos siinä olisi ollut atomiase. Ison uhan alla ainakin elämme.

20 vastausta artikkeliin “Pitääkö olla huolissaan?”

  1. ”Entäs sitten jos se olisi suunnattu kohti Helsinkiä, …”

    Olisiko Espanja aloittamassa sodan Suomea vastaan?
    Vilkas on mielikuvitus.

    1. Tuskinpa sotaa espanja olisi alkanut mutta paljonko se olis tuhonnut Helsinkiä .
      Vilkaasta mielikuvituksesta tuskinpa on kysymys terv tepivaari

  2. En tarkoita mitään sodan aloittamista vaan sitä, että se ohjus lähtee teknisen vian seurauksena, tai lentäjän mielenhäiriöstä johtuen. Hallitsemattomasti se nytkin lähti oli syy mikä tahansa, ei siinä paljon mielikuvitusta tarvita.

  3. Noin on ei sitä ole 100 % varmuudella vielä löydetty mutta jos se on siellä missä sanoivat siinä on lähellä Tarton kaupunki joka on aika iso kuitenkin .
    Ja atomi aseena se olis siltä etäisyydeltä ollut Tartolle aika huono asia . terv tepivaari

  4. Kyseessä oli ilmataisteluohjus, eli hävittäjälentokoneesta ammuttava ohjus, jolla on tarkoitus pudottaa toinen lentokone. Samoja ohjuksia on Suomen Horneteissa.

    Taistelulataus, eli räjähdysainemäärä, on noin 10 kg. Ei sillä saa aikaan merkittäviä tuhoja. Ohjuksessa on myös itsetuhomekanismi, eli jos se ei osu kohteeseensa, niin se pääsääntöisesti räjähtää ilmassa kappaleiksi suurempaa vahinkoa aiheuttamatta.

    Ehkä lentäjä painoi väärää nappia vahingossa.

  5. Niitä vahinkoja ei saisi tulla kellekkään eikä missään oikein itsekin arvioin tuon ohjuksen mikä oli .
    Samoilla pateilla Suomen hornetit on varustettu ja pääsääntöisesti räjähtäminen ei ole mitenkään varmaa mitäs jos olis tippunut Tarton torille
    Ja räjähtänyt vasta maassa
    Tuli tuossa iroonisesti mieleen etteivät ne tiedä vieläkään minkä luukun avaavat surkean tason sotaharjoitusta tuollanen on terv tepivaari

  6. Pitäähän sitä olla huolissaan. Ainakin tuon Iltalehden artikkelin mukaan ohjuksen laukaisi hävittäjä. Eurofighter Typhoon laukaisi omin päin tuon ohjuksen.

    Tekiköhän tekoäly temput vai ihanko piruuttaan hävittäjä päätti leikitellä?

    1. Kyseinen vahingonlaukaus tullaan tutkimaan erittäin tarkasti. Hävittäjäkone ei voi itse laukaista ohjusta. Kyseessä on joko ohjaajan inhimillinen virhe tai tekninen vika. Syy selviää ehkä vasta kuukausien kuluttua.

  7. Maailmassa on on ollut jo vaikka kuinka kauan aseita, joilla koko pallon saa atomeiksi ja sekopäitäkin ihan riittävästi, joten tuskin sitä huolissaan oloa nytkään kannattaa aloittaa jos aiemmin ei ole huolettanut.

    1. Kyllähän tuosta tapahtumasta uutisoitiin paljonkin ja yksityiskohtia kuka haluaa, poimikoon netistä ja saakoon asiantuntijan kaavun harteilleen.

  8. no ei toki huolestua kannata voi sieltä ilmasta tulla vaikka lentokone kuten on tullutkin keskelle kerrostaloa . terv tepivaari

  9. Paljon todennäköisemmin se bensa- tai kaasurekka täräyttää kerrostaloon taI kaatuu jonkun taajaman keskellä tai kemikaalivaunu poksahtaa Tampereen ratapihalla kuin joku ohjus tulee jostain.
    Hieman suhteellisuudentajua ei haitanne elämässä…

  10. Eipä täällä kai kukaan edes yritä olla asiantuntija ja jos olisi painaisi päänsä pensaaseen.

  11. Olenpa tullut Pentti, hieman erilaiseen tulokseen. Monikin pönkittää kommenttejaan erilaisilla nettiartikkeleilla, puhumattakaan omista ”tutkimuksistaan” liitteinä.

  12. Kalle

    Minä en noita liitteitä ja linkkejä, enkä muitakaan dokumentteja harrasta. Taisi tämä linkki, jonka tähän laitoin, olla peräti toinen käyttämäni tämän sivuston historiassa. Minä en liioin viitsi niitä lukea, koska ne yleensä ovat vielä toimimattomia, varsinkin näin kännykällä luettaviksi.

  13. Viittasin tuolla aiemmalla kommentillani lehtien tyyliin kirjoittaa. Sarkasmiakin yritin, mutta sota ja sotakoneet ovat ilmeisesti liian vakava asia sarkasmille.

    Toki ymmärrän, että kyseessä lienee inhimillinen virhe. Jos kyseessä on tekninen vika, niin silloin kyse onkin jo vakavammasta asiasta. Vika, joka laittaa ohjukset omin päin liikkeelle ei ole hyvä juttu ollenkaan.

    1. Taistelutilanteessa ohjus pitää saada lähtemään yksinkertaisesti ja nopeasti – tai voi mennä henki.

      Espanjalainen lentäjä oli erittäin kokenut – jopa kouluttaja.

      Pitää odottaa tutkimusten tuloksia.

  14. Juhani

    Varmaankin näin sodan aikana. Mutta rauhan aikaan ja sotaharjoituksissa ei ohjuksilla, eikä millään muillakaan sotakaluilla ole kiirettä. Kyllä niillä pitää olla moninkertainen varmistus, niinhän sitä on ihan peruskivääreilläkin.

    Se pahin juuri onkin vahinko ja ihmisen tekemä ”inhimillinen erehdys”. Kyllä nimenomaan se pitäisi pystyä estämään. Niitä erehdyksiä juuri tapahtuu siviilin verratuissa onnettomuuksissa pilvin pimein.

    1. Pentti, olen aivan varma siitä, että tämän ”vahingonlaukauksen” tutkimuksien yhtenä lopputuloksena tuleekin toimenpiteitä miten tällaiset vahingot voidaan tulevaisuudessa estää.

      Ihan tavallisilla metsästysaseillakin sattuu vuosittain onnettomuuksia – jopa kuolemaanjohtaviakin. Tässä vahingonlaukauksessa ei sentään tullut ei ihmisuhreja, eikä ilmeisesti myöskään materiaalisia vahinkoja – paitsi itse ohjuksen rahallinen arvo.

  15. Sattuuhan noita erehdyksiä. Aikoinaan eräs yliluutnantti/patterin päällikkö, unohti yhden ilmatorjuntatykin metsään sotaharjoituksissa. Vasta kasarmeille palattuaan huomattiin, että jotain puuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *