Valtionvelka laskussa

Jotain hyvää tällekin päivälle, Ylen uutisen mukaan valtionvelka on laskusuunnassa. Lähes kymmeneen vuoteen sitä on nyt pystytty lyhentämään, eikä jo varattua kahdenmiljardin lainaa jouduta nostamaan.

Tilastokeskuksen mukaan arvio tälle vuodelle velkaprosentista on hiukan vajaa 48 % bkt;sta. Suunta on siis erittäin hyvä ja näin sen pitääkin olla, koska tulevaisuuden ennuste pitkällä aikavälillä tuokin sitten ongelmia.

Hallitus ja Valtiovarainministeriö on onnistunut oikein hyvin talouspolitiikassaan, vaikka koko ajan haukutaankin, varsinkin opposition toimesta. Totta tietysti on että paremminkin voisi olla, niinhän sitä aina.

Jaa käyttäen:


30 Replies to “Valtionvelka laskussa”

 1. Suunta on toki hyvä, mutta sitä velkaa pikkusta vaille pirusti. Kun korot nousevat, niin jo pelkästään koroissa on maksamista.

  Minun mielestäni menoja olisi pitänyt leikata reippaasti jo edellisen hallituksen aikana ja myös tämän hallituksen aikana.

 2. Velka on peräisin pitkiltä osin Käteisen uskomattoman huonosti johdetun kauden ajalta.

  1. katsokaapa nimilista ja vuodet… kyllä sen jälkeen vasta soppaa hämmennettiin juuri kokoomuksen johdolla velkaisemmaksi…miksi näin, tilastot ei valehtele, Käteinen munasi.

 3. Se on todennäköisesti melko sama mitä Katainen ja muut poliitikot ovat sanoneet ja tehneet. He nyt vaan sattuivat olemaan olosuhteiden uhreja ja tekivät juuri sen mikä oli ihan pakko. Helppohan se jälkeenpäin on arvostella, kun ei ole tietoa miten huonosti tai hyvin muut olisivat tehneet.

  Emeritusprofessori Sakari Heikkinen ja hänen mainio kirjoituksensa ja taulukkonsa finanssigriisin jälkeisestä ajasta.

  https://blogs.helsinki.fi/talouttajahistoriaa/2018/07/02/seuraavaa-taantumaa-odotellessa/

  1. Kataisella oli ”mission impossible” 6-pack hallitus, kun persut loikkasivat käpykaartiin ja kepulit jäivät oppositioon nuolemaan haavojaan.

   Mistäs puolueesta se valtiovarainministeri oikein olikaan, joka kieltäytyi leikkauksista.

  2. Suoraan sanottuna eivät tehneet, mitä oli pakko.
   Budjetteja perusteltiin sillä, että talouden kasvu korjaa velkaantumisen, vaikka sellaista kasvua ei edes ollut näköpiirissä.
   Siinä munittiin tukevasti oletetussa utopiassa ja jätettiin tekemättä tarpeelliset kiristykset silloin.
   Valitettavasti yksikään puolue ei siinä sekoilussa kyennyt mihinkään järkevään ratkaisuun eikä yksikään suurempi puolue ole syytön katastrofin laajentamiseen.

 4. Niinhän se paljolti menee että yksi hallitus laittaa maan taloutta raiteilleen (saa siitä kansan vihat päälleen) ja seuraavalla on sitten mahdollisuuksia olla avokätisempi.
  Mutta kumminkin niin että nämä runsaammin hyvää jakavat ei kumma kyllä säilytä valtaansa kovin pitkään. Johtuneeko siitä että äänestävä kansa kumminkin ymmärtäisi mikä on pitkällä juoksulla kestävää ja mikä ei.

  Ja kaiken yllä sekä taustalla menoa ohjailee meno maailmalla (globalisaatio)

  1. Niilo, Kokoomuksen perusperiaate on, että syömävelkaa ei saa ottaa. Kannattaviin investointeihin voi joskus ottaa velkaa.

   Suu säkkiä myöten.

   Kokoomuksen mukaan pitää ensin kasvattaa kakkua ennen kuin sitä jaetaan.

   Se on vasemmisto, joka on aina valmis ottamaan lisää velkaa ja vastustaa kulujen leikkaamista. On niin mukava jakaa kaikkea sinne sun tänne.

   1. Kyllä se helppo rahan jakelu näyttää kelpaavan puolueesta riippumatta, Käteisen valtakaudella ei säkki riittänyt, tuotiin lisää velkaa oikein kauhakuormaajalla.

    1. Lisäys, sanoi, teki kantoiko vastuunsa, ei, pakeni keski-Eurooppaan jätti uppoavan laivan rottineen päivineen :

     ”Valtio voi joutua ottamaan lähivuosina rutkasti lisää velkaa. ”

     ”Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan seuraavan kolmen vuoden aikana saatetaan joutua ottamaan lisää velkaa jopa noin 30 miljardia euroa.”

     Lähde : https://www.ts.fi/uutiset/talous/30342/Katainen+Velkaa+ehka+lisaa+jopa+30+miljardia

     Helpostihan tämä setäkin tuota säkkiä levitteli ja seteleitä heitteli.

     Ei se ole puolueesta kiinni, se on roska puhetta.

     1. Katainen ei halunnut seteleitä heitellä, vaan ei ollut valtuuksia leikkauksiin:

      ”Kataisen mukaan velan kasvu johtuu kokonaan taantuman aiheuttamasta tulojen vähentymisestä. Hän varoitti tiedotustilaisuudessa nopeasta velkaantumisesta, joka uhkaa myös Suomen luottokelpoisuutta.”

      Sama Turun Sanomien kirjoitus 9.1.2012.

      1. Kyllä, sama juttu oli siinä, mutta jos tämä Käteinen oli niin ”taitava” niin miksi velkamme nousi ja nousi.

       Minäkin voin tulla johtamaan jotain puulaakia, pystyn kyllä ottamaan velkaa hamaan tappiin ja syyttämään muiden aiempia huonoja päätöksiä, sitten kun puntit tutisee painun muualla. Ei jatkoon tämän Käteisen ponnistelut mene minun ajatusmaailmassa.

      2. Katainen aiheutti Suomen velkaantumisen käynnistäessään palkkarallin ollessaan Vanhasen hallituksen rahaministerinä. Tätä mieltä on mm. Lipponen, joka ei mielellään valehtele. Lipponen oli varmasti tukemassa tämän hallituksen kikyilyä. Todennäköisesti Lipponen pitää demarijohtaja Rinnettä Suomen vaarallisimpana inehmona.

 5. Katainen olisi voinut yrittää kieltäytyä lainasta eli rahalahjoituksesta Kreikalle eli käytännössä Saksan ja Ranskan pankeille. Mutta ei, syntiä vaan piti tehdä euron periaatteita vastaan.

 6. En ota kantaa oliko Katainen hyvä, keskinertainen vai huono poliitikko mutta tämä hänen parjaamisensa alkaa puuduttaa, samat moitteet yhä uudestaan ja uudestaan.

  1. Pentti, avasin linkkisi ja pääosin luin sen artikkelin.

   Olen täysin eri mieltä.

   Suomen olisi pitänyt ja edelleenkin pitäisi priorisoida julkiset palvelut – ja kylmästi lakkauttaa kokonaan kaikkein tarpeettomimpia palveluita kovalla kädellä. Lakkautettavien palvelujen henkilökunta olisi pitänyt ja pitäisi irtisanoa lyhyellä irtisanomisajalla.

   Ei saa syödä enemmän kuin tienaa.

 7. Kannattaa myös miettiä mitkä puolueet on äärimmäisen hiljaa ja julkaisevat sopivin ajoin näitä ”hyviä” uutisia niinkuin omina keksintönään. Vaaleja tässä moni jo petailee ja pelailee.

 8. ”Lakkautettavien palvelujen henkilökunta olisi pitänyt ja pitäisi irtisanoa lyhyellä irtisanomisajalla.”

  Juhani, ehkä et huomaa, tai tiedä miten puhtaaksi julkisista palveluista on siivottu maaseutukunnat. Suurinpiirtein kaikki palvelut on lopetettu ja tuhansia virkoja lakkautettu. Palvelu pelaa jotenkin vielä, lähin 50- 100 kilometrin päässä, tai netissä. Miten se näkyy valtion taloudessa, en osaa sanoa siitä mirtään.

Kommentoi