Jos Putin on ”Hannibal” (Sauli) – niin KUKA on ”FABIUS CUNCTATOR”?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat Vladimir Putinin heinäkuussa 2018 vastaan Presidentinlinnassa. Kuva: MATTI PORRE

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuore-kirja-putin-on-niiniston-mukaan-modernin-ajan-hannibal/p9DNK2zD

Tuore kirja: Putin on Niinistön mukaan ”modernin ajan Hannibal”

Putin ei ryhdy mihinkään, missä on häviämisen mahdollisuus, Niinistö pohtii uuden kirjan mukaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinia modernin ajan Hannibalina, joka uhkaa sivistystä eli Euroopan unionia, kerrotaan presidentin elämää käsittelevässä uutuuskirjassa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra. Kirjan mukaan Niinistö on verrannut Putinin Venäjää antiikin sotapäällikköön useasti niin kulissien takana kuin julkisestikin.

Aamulehden toimittajien Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjan mu- kaan presidentti Niinistöä askarrutti jo koulupoikana antiikin historia: miksi ja miten karthagolaisten julmana pidetty sotapäällikkö Hannibal onnistui lyömään sivistyneinä pidettyjen roomalaisten armeijat näiden omalla maaperällä? Myöhemmin, etenkin Krimin miehityksen jälkeen, Niinistö on palannut tähän ajatukseen.

Kirjan mukaan Niinistön ulkopolitiikkaa ymmärtääkseen täytyy tietää, miten hän pohjimmiltaan suhtautuu Venäjän ja Putiniin. Krimin miehityksen jälkeisinä vuosina Niinistö on verrannut keskusteluissa EU:ta antiikin Roomaan ja Venäjää kenraali Hannibalin johtamiin röyhkeisiin valloittajiin, kirjassa todetaan.

Kirjan mukaan Niinistön ajattelun ydin on paljastunut etenkin Kulta- ranta-keskusteluissa, joissa tämä on jopa julkisesti viitannut Putiniin samassa yhteydessä kuin Hannibaliin. Niinistön mukaan todistamme nykypäivänä sivistyksen ja hyvän eli EU:n heikkoutta, jota ”moderni Hannibal” eli Putin yrittää hyödyntää. Karthagolaisten menestys antiikin aikana on presidentin mukaan historianoppi, jota nyt joudutaan miettimään.

Sotapäällikkö Hannibal aloitti toisen puunilaissodan (noin 218 – 202 eaa.) valtaamalla Saguntumin vauraan kauppakaupungin Iberian niemi- maalla. Roomalaiset eivät auttaneet piiritettyä kaupunkia, ja voitosta itseluottamusta kerännyt Hannibal ylitti Pyreneiden vuoriston ja Alpit ja onnistui kukistamaan roomalaiset Apenniinien niemimaalla.

Niinistö on korostanut länsimaiden tuudittautumista ikuiseen rauhaan ja miettinyt, nostaako Putin riskirimaa huomatessaan länsimaiden kyvyttömyyden vastata sotilaallisiin aggressioihin. Presidentti kokee ”roomalaistaudin” hyvinvoinnin tuomaksi velttoudeksi.

”Venäjä julistaa, että länsi on heikko. Se on havainnut toden”, Niinistö on kirjan mukaan ilmaissut huoltaan.

Kuitenkin Niinistö analysoi kirjan mukaan, että Putin ei ryhdy mihinkään, missä on häviämisen mahdollisuus. Näin ollen Venäjä ei uskalla laskea sotilaallisen voimankäytön rimaa Baltiassa, kirja kertoo Niinistön pohtineen, koska tällöin seurauksena olisi väistämättä kolmas maailmansota.

Hannibal Barca
Mommsen p265.jpg

A marble bust, reputedly of Hannibal, originally found at the ancient city-state of Capua in Italy

 

Oho… Hannibalhan hävisi ….

… koska vihollinen Rooman diktaattori (kahteen otteseen), sensori Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctatoroli Carthagolaisten ja luultavasti Rooman kaupunkilaistenkin tietämättä tehnyt sotilaallisia valtuuksiaan käyttäen laajoja ”demokraattisia” ja hallinnollisia uudistuksia, mm. ottanut Pohjois-Italian alistetut heimot Rooman kansalaisiksi, joka nosti siellä hänelle myrskyisän kannatuboomin. Hannibal, ja erityisesti hänen nuorempi veljensä Hasdrubal 8 vuotta myöheemin, marssivat Alppien yli Fabiuksen virittämään ansaan.

PS: Fabius oli niin korkeaa patriisiaatelia, että hänestä käytettiin vain etunimeä kuten myöhemmin keisarista ja lähipiiristään. ”Quintus” tarkoittaa ”viides” -joskin hänen isänsä ja isoisänsäkin olivat olleet Quintus Fabiuksia, ilmeisesti niiden (esikois?)polvien rekisteröiminen nimeen pätkäistiin viidenteen, loppu ei tuonut enää lisästatusta.

Loput nimet ovat pilkka- ja haukkumanimiä: Maximus Verrucosus on ”Suurin Syylä” (koko valtakunnassa: sellainen oli hänen ylähuulensa paikalla, hänen sanotaan olleen karmaise- van ruma mies), ja Cunctator tarkoittaa ”vitkastelijaa”, joka oli sekin ensin haukkumanimi…

Hän oli kolmea kautta johtaja:syntyperältään, sensorin eli väestönlas- kijan virkansa puolesta (jonka tehtävä oli myös tarkkailla ja valvoa mm. pukeutumista, tapoja ja moraalista selkärankaa väestöllä ja muilla virkamiehillä, esimerkiksi miehet eivät saaneet pitää pitkää tukkaa tai partaa, koska ryövärit pyrkivät aina tarttumaan niihin uhrin lannista- miseksi), ja Senaatin valitsemana sotilasdiktaattorina. Diktaattoria piti joko totella ”sokeasti” – tai hänet piti tappaa, ja Fabiuskin joutui kerran mestauspölkylle asti pyövelin kohottaessa kirvestä ja senaattoreiden varmistaessa, että diktaattorin taktiikka, joka tarkoitti mm., että Rooman kaupungin puolustamiseksi ei tehty käytännössä mitään uutta olennaista, on voimassa ja oikein ymmärretty. Fabius sanoi, että se on sitä niin kauan kuin pää on kiinni hänen ruumiissaan.

Hannibal oli jo tullut Alppien yli, kun sensori Fabius valitiin kesällä 217 e.a.a. kaikkivaltiaaksi diktaattoriksi seuraavaksi puoleksi vuodeksi, Hannibal oli saanut myös mukaansa alueen kelttiläisiä heimoja.

Fabiuksella oli kuitenkin ollut jo sensorina ja Senaatin valitsemana neuvottelukunnan puheenjohtajan Karthagon kanssa niin kauhea valta, että hän oli edellisenä vuonna 218 julistanut sodan Karthagolle, koska Hannibal oli Espanjassa hyökännyt v. 219 Rooman kanssa liittotuneen Seguntumin kaupungin kimppuun, ja Karthago oli kieltäytynyt luovuttamasta Hannibalia Roomalaisille. Espanja ei siis tuolloin vielä kuulunut Roomaan eikä Roomalle, ei myöskään Kreikka. Sisilialainen Syrakusan kapunkikin tappeli vastaan, 70-vuotias sotakoneiden väsymätön suunnittelija Arkimedes oli paha kanto kaskessa.

Diktaattsstorina Fabius aseisti myös orjat ainakin Rooman kaupungissa, mikä tarkoitti käytännössä, että heidät oli vapautettava. Muualta tuotiin sitten myöhemmin uusia. Hän sai myös orjanomistajat melko vaivattomasti luopumaan korvauksista yhteisen puolustuksen eteen, josta he tietysti jos ketkä hyötyivät.

Kun Roomalaiset konsuli Scipion (vanhemman) johdolla lähtivät selvittämään tilannetta Espanjassa, kävi ilmi, että Hannibalin armeija marssinut pohjoiseen yli Pyreneiden – roomalaiset oivalsivat kyllä heti, missä aikeissa. Hän oli jättänyt osan armeijasta veljensä Hasdrubalin komentopon.

Myös Hasdrubal marssi Alppien yli 60000 miehen kanssa v. 207, Scipio nuorempaa, sittemmin Africanusta pakoon, ja Karthago jätti Espanjan (jo 208). Tällöin kuitenkin pohjoisen kreikkalaiset ja makedonialaiset olivat liittyneet roomalaisiin. TÄMÄ oli nyt pesunkestävä ansa, sillä roomalaiset olivat lähettäneet jo edellinä vuonna kaukaa kaartaen (kuin maatalousneuvoksen puhe) laivastolla Aigeian meren kautta ”vastaanottokomitean” Alppien eteläpuolelle. Hasdrubal kaatui ja pää heitetään katapultilla Hannibalille jossakin Italian ”saappaankoron” alueella.

Hannibalin toinen veli Mago yrittää hyökätä Genovan alueelle Alppien toiseen päähän ja nostattaa liguurit (joiden kiellisestä ja kansallisesta koostumuksesta ei ole varmuutta) Roomaa vastaan, siis vanhan toistoa.

Scipio valitaan myös isänsä entiseen siviilivirkaan konsuliksi (205). Sen jälkeen hän johtaa sotaa ja liittoutuu Numidian kanssa ja nousee maihin Karthagoon. Karthago kutsuu komentajat Hannibalin ja Magon kotiin. Hannibal yrittää neuvotteluratkaisua, mutta Scipio ei sitä hyväksy. Zaman ratkaisutaistelu käydään 202 e.a.a. Taistelu päättyy rauhaan, jossa Karthago menettää kaikki alueensa Afrikan ulkopuolella Roomalle ja lisäksi osan Afrikkalaisista alueista Numidialle. Se menettää myös laivastonsa ja sotanorsunsa.

Hannibal käsittää, että Fabius on voittanut tekemällä yhteiskunnallisia uudistuksia, ja marsittamalla puolelleen aikaisempia alistettuja heimoja, yhteiskuntaluokkia ja naapurikansoja. Hän tekee tavaltalaisen kumouksen ylimystöä vastaan, johon toki on siihen asti itsekin kuulunut. Hannibalin uudistukset lähtevät hyvin liikkeelle ja Karthago voimistuu taloudellisesti, vaikka se on sotilaallisesti täysin alistettu, ja roomalaiset ovat lisäksi ohi rauhansopimusten sopineet, että Numidia pitää pientä kiusantekoa yllä.

Kolmas puunilaissota, jossa Rooma osoittaa historiansa pöyristyttävintä petturuutta, alkaa 50 vuotta myöhemmin, eikä ole läphuutohuttu sekään, vaikka Rooma onnistuu mm. aluksi pakkoluovuttamaan petollisella ”sovinnolla” kaikki julkiset aseet.

 

Jos Putin on ”Hannibal”, niin KUKA ON ”FABIUS CUNCTATOR”???!!!

”Hyvän” ”Fabiuksen” pitäsi olla mm.:

– Poliittisesti luotettu

– Ilman sitäkin tunnettu ja ”huipulla” esimerkiksisyntyjäänkin, rikas

– Irvistelty mutta teflonpintainen
– Ruma
– Ei patayhmä eikä seinähullu (tämä sulkee paljon väkeä pois…)
.
”Ehdokkaita”:
.
– Donald Trump? … Hmmm…
– Jean-Claude Juncker? ….

– George Soros?

-Paavi Franciscus?

– Angela Merkel?

– Barrack Obama?

– Elon Musk?

– Theresa May?

– Prinssi Charles?

– Tajib Erdogan?

– Benjamin Netanjahu?

– Antonio Guterres?

– Shinzo Abe?

– Mihail Hodorkovski?
-Pavel Grudinin?
– Tarja Halonen??? … NO RUMA AINAKIN KUIN PERKELE kuten Fabiuskin…
– Martti Ahtisaari
– Petro Poroshenko? Mihail Saakashvili?
– Muu?
– Eu kukaan?

3 Replies to “Jos Putin on ”Hannibal” (Sauli) – niin KUKA on ”FABIUS CUNCTATOR”?”

 1. – Poliittisesti luotettu – Ilman sitäkin tunnettu ja ”huipulla”
  esimerkiksisyntyjäänkin, rikas – Irvistelty mutta teflonpintainen
  – Ruma – Ei patayhmä eikä seinähullu

  Aika mahdotonta että yhdessä persoonasa täyttyisivät kaikki nämä ehdot, eli taitaa Putin korjata potin.

 2. Itse kirjasta on jo noussut pienoinen kohu.
  Olemmeko saaneet uuden Kekkosen?
  No sanomattakin selvää
  että tukee kokoomuslaista menoa kikyjohtajana
  ja itse kiky on ok mutta ne varakkaimmat eivät ole luovuttaneet ropoa
  joille esitti vienon toivomuksen ikäänkuin tasoittaakseen
  sitä pakolla tehtyä köyhät kyykkyyn?
  Syrjäytti Tupin junaili Orvon
  – oliko osaa loikkarien hyväksynnässä?
  Kekkonen sanoi julki
  mutta pitääkö nyt salaa
  taustalla?

Kommentoi