Suomen alueen varhaisimpien asukkaiden teknologiaa

Keski-Puolasta löydetty koristeltu poronsarvisauva on peräisin Pohjois-Skandinaviasta. (KUVA: Google Maps, Twitter)

[Suomi ei ole Skandinaviaa, tämä on Suomesta.]

https://www.is.fi/tiede/art-2000005396973.html

Puolasta löytyi 10 000 vuotta vanha muinaissuomalainen sauva – tekivätkö esihistorialliset suomalaiset tuhansien kilometrien kauppamatkoja?

Keski-Puolasta löytynyt koristesauva osoittaa, että muinaissuomalai- silla oli kauppayhteyksiä tuhansien kilometrien päähän. Esihistorialliset suomalaiset matkustivat mahdollisesti jopa tuhansia kilometrejä Eu- rooppaan kaupatakseen ja vaihtaakseen esineitä muiden kulttuureiden kanssa, osoittaa tuore puolalainen tutkimus.
 .

Plos One -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vuonna 2013 kalalammesta Keski-Puolasta löydetty koristeltu poronsarvisauva on peräisin Pohjois-Skandinaviasta.

Nicolaus Copernicus -yliopiston tutkimusryhmä ajoitti sauvan 11 700–8 000 vuotta vanhaksi.

Aiempien tutkimusten mukaan villipeurojen, eli porojen levinneisyys- alue sijaitsi tuolloin Pohjois-Skandinaviassa ja Luoteis-Venäjällä. Sarven isotooppianalyysi tarkensi esineen alkuperän nyky-Suomen Pohjois-Karjalaan tai eteläiseen Lappiin. Sarvi oli siis matkannut Suomesta 1 400 kilometriä Puolaan.

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Tutkimusryhmän johtaja Grzegorz Osipowicz kertoo, että on ”mahdo- tonta määritellä lopullisesti” miten tai miksi koristesauva päätyi nyky-Puolan alueelle, mutta se osoittautuu ”ensimmäiseksi suoraksi todis- teeksi siitä, että keräilijä-metsästäjäryhmien välillä on kulkenut esineitä alkuholoseenisellä (viimeisimmän jääkauden jälkeisellä) ajalla pitkienkin etäisyyksien päähän”.

Koristeltujen luisten sauvojen tarkoituksesta on väitelty paljon. Tavalli- sesti ne ovat 15–20 senttiä pitkiä ja niihin on porattu yksi tai kaksi reikää. Alunperin niiden on oletettu olleen ”komentajan sauvoja”, mutta käyttötarkoituksesta ollaan muutakin mieltä.

Tutkimuksesta uutisoi tiedelehti Cosmos.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *