Turkki haukkasi paskaa Syyriassa: hallitus kurdit yhdistävät toimintansa

Kurdit osoittivat mieltään Turkin hyökkäystä vastaan Libanonin pääkaupungissa Beirutissa.

Ei mitään ”yllätystä” kenellekään muulle kuin YLE:lle…

https://yle.fi/uutiset/3-10070555

Syyrian kurdit saavat apua yllättävältä taholta: Assadin hallinto sallii kulun kurdialueelle

Turkin sotilasoperaatio kurdeja vastaan Pohjois-Syyrian Afrinissa jatkuu kolmatta viikkoa.

11.2.2018 klo 21:19

Turkin tammikuussa aloittama hyökkäys Pohjois-Syyriaan on tuonut yhden lisäkierteen Syyrian mutkistuvaan sisällissotaan.

Turkin hyökkäyksen kohteena on erityisesti Afrinin kaupunki ja sen ympäröimä kurdienemmistöinen alue.

Uusi toimija on muuttanut konfliktin asetelmia. Kurdit näyttävät saavan ainakin passiivista ymmärrystä jopa presidentti Bashar al-Assadin johtamalta Syyrian hallitukselta.

Hallitus tarjoaa kurdeille epäsuoraa apua antamalla kurditaistelijoiden, siviilien ja poliitikkojen kulkea Afrinin alueelle Syyrian hallituksen kontrolloimien alueiden läpi. Molempien osapuolten edustajat ovat kertoneet asiasta uutistoimisto Reutersille.

Turkista näyttää muodostuneen Syyrian hallinnolle ja Pohjois-Syyrian YPG-kurdijoukoille yhteinen vihollinen.

Afriniin nähty kulkevan iso saattue

Syyrian hallitus hallitsee alueita Afrinin piirikunnan kaakkoispuolella. Muualta kurdialueilta Afriniin matkusti aiemmin viikolla satojen autojen siviilisaattue tukemaan taisteluja, silminnäkijät kertovat.

Matka vaatii kulkemista Syyrian hallituksen tai Iranin tukemien shiiamilitioiden hallussa olevien alueiden läpi.

– Ihmisiä meni Sheikh Maqsoudista sadoittain puolustamaan Afrinia aseellisesti, kurdiviranomainen Badran Himo sanoi Reutersille.

Al-Assadin hallinto ei ole toisaalta suostunut lähettämään kurdien pyytämiä vahvistuksia valvomaan Syyrian Turkin-vastaista rajaa.

Kurdijoukot ja hallituksen joukot ovat viime aikoina taistelleet toisiaan vastaan muualla Syyriassa, esimerkiksi idässä.

– YPG:n (kurdien) ja hallituksen välillä on edelleen merkittäviä näkemyseroja Syyrian koillisosan tulevaisuudesta, International Crisis Group -tutkimuslaitoksen Syyria-tutkija Noah Bonsey arvioi Reutersille.

… Muta ja sissitaktiikka hidastaneet Turkkia

Turkin operaatio ei ole sujunut sen kannalta lainkaan täydellisesti. Washington Postin mukaan vaikeuksia ovat aiheuttaneet Afrinin alueen mutaiset talviolot ja Syyrian kurdien käyttämä sissitaktiikka, jossa he hyökkäilevät vuorten sisään kaivetuista luolista.

Lauantai oli Turkin joukoille kohtalokas päivä. Turkki menetti eniten sotilaita yhdessä vuorokaudessa operaationsa aikana, yhteensä 11.

Myös Turkin sotilashelikopteri ammuttiin lauantaina alas. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti kostoa puheessaan lauantaina.

– Laitamme kurdit maksamaan tästä raskaasti. Me menetimme yhden helikopterin, mutta panemme heidät siitä tilille moninkertaisesti, Erdogan julisti Istanbulissa.

Turkki hyökkää Syyrian kurdeja vastaan yhdessä Syyrian arabikapinal- listen kanssa. Presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevat arabi- joukot, kuten Vapaan Syyrian armeija, ovat tehneet valtaosan operaation likaisesta työstä.

Lisää Syyriasta: Kurdialue oli Syyrian harvinainen menestystarina, mutta nyt sitä moukaroi Turkin hyökkäys – Kurdijohtaja Ylelle: ”Turkki etsii tekosyitä hyökätäkseen”

Aiheesta muualla: Avustusjärjestöt varoittavat: Palautettavat syyrialaispakolaiset uhkaavat joutua keskelle väkivaltaa.

Washington Post: Erdogan’s offensive in Syria runs into problems: Mountains and mud

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Jaa käyttäen:


2 vastausta artikkeliin “Turkki haukkasi paskaa Syyriassa: hallitus kurdit yhdistävät toimintansa”

  1. Näin henkilönä joka ei juuri Erdoganista pidä, olen hymyssä suin seurannut tätä tapausta. Ei mennyt niinkuin Ström…Konstantinopolissa.

  2. Kurdeilla on nyt jaka paikassa ainakin yksi ilmansuunta ystävällisen tahon suuntaan, koillisessa Irakin kurdivaltion ja Afrinissa Syyrian hallituksen suuntaan. Irakin kurdivaltio rajoittuu edelleen Iraniin.

Kommentoi