Vuoroin vieraissa: ”Fortum turvallisuusriski Venäjällä!”…

Suomi häviää tässä propgandasodassa aina, ja lopulta kaiken, jos se jatkuu ja jatkuu… Me olemme samaa ilmasto-teknologia- ja lopulta talousvyhykettä kuin Venäjä ja Mantshuria, emme samaa kuin etelä- tai keski-Eurooppa.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005647559.html

Näin Fortumia on loattu Venäjällä – ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina…”

Fortum on joutunut useiden lokakampanjan kohteeksi Venäjällä. Epäluuloa perustellaan useimmiten sillä, että Suomen valtio on yrityksen enemmistöomistaja.
Fortum on joutunut useiden lokakampanjan kohteeksi Venäjällä. Epäluuloa perustellaan useimmiten sillä, että Suomen valtio on yrityksen enemmistöomistaja. (KUVA: Martti Kainulainen / Lehtikuva, kuvankäsittely IS)

Julkaistu:

Venäläisillä propagandasivustoilla on kehitelty mielikuvituksellisia salaliittoteorioita Fortumista jo vuosien ajan.

Suomalainen energiayhtiö Fortum on ollut vuosien varrella monenlaisen lokakampanjan kohteena Venäjän mediassa ja ”isänmaallisiksi” itseään kutsuvilla internetsivustoilla.

Tuorein hyökkäys Fortumia vastaan tapahtui Rossiiskaja gazetassa, jossa ekonomisti Mihail Deljagin väitti suomalaista valtio-omisteista yritystä turvallisuusriskiksi.

Fortum on kommentoinut Deljaginin väitteitä korostamalla, että tämä ei ole ensimmäinen mustamaalauskampanja heitä vastaan Venäjällä.

IS kävi läpi venäläisartikkeleita, joissa Fortumia syytetään mitä mielikuvituksellisimmista synneistä. Monet väitteet ovat peräisin yhdeltä ainoalta sylttysivustolta, mutta niitä on sen jälkeen kopioitu ja levitetty muille sivustoille.

[RK: Ei tarvitse sylttysivustoja kuin lukee vaikka joidenkin vuosien takaisia Sari Baldaufin julkisia puheita Venäjän luonnonvarojen taludellisesta valtaamisesta ja kusettamisesta… FORTUMin korkein täyttymys oli romuttaa Venäjän lainsäädäntö maaperän kansallisesta ja  luonnonvarojen valtiollisesta omistuksesta joka on maailmalla vallitseva käytäntö. Tässä asiassa Fortum toimi todennäkäisesti hallitusten bulvaanina eikä välttämättä pelkästään eikä ensisijaisesti Suomen.

Fortum nojaa mahdollisesti myös teoriaan ”Rosatomin ja Gazpromin valtataistelusta”…]

Väitteistä suurin osa on niin järjettömiä, että niitä ei kannattaisi normaalitilanteessa edes siteerata suomalaisessa journalistisessa mediassa.

[RK: Suomi ja suomalaiset eivät ”jää jälkeen” järjettömyyksissä…]

”Ajaa Suur-Suomea Uralille”

Ahkerin loanheittäjä on ollut UralDaily.ru. Sivuston mukaan Fortum on onnistunut jatkamaan ”Mannerheimin linjaa” Uralille asti ottamalla haltuunsa elintärkeitä voimalaitoksia.

Sivusto on julkaissut vanhoja Suur-Suomi-aatteen karttoja yhdistettyinä karttoihin Siperiassa elävistä suomensukuisista kansoista. Salaliittoteorian mukaan valtio-omisteinen Fortum on sillanpääasema, jonka Suomi on rakentanut Uralille aluevalloitusten varalta.

– Jos Venäjä heikkenee, Suomi voi vaatia näitä alueita itselleen, sivusto väittää.

Sivusto on kehitellyt jopa kuvitteellisen Fortumin johdon ”Jäämiekkavalan” Mannerheimin Miekkavalan innoittamana.

Jäämiekka-ilmaus viittaa uhkakuvaan, jonka mukaan Fortum voisi jättää Siperian talousalueet tahallaan ilman lämpöä ja sähköä, jolloin Suomelle kuuluva yhtiö voisi ottaa alueet haltuunsa ”ilman laukaustakaan”.

–  Vannon suomalaisen energiakonsernin nimeen… että me luomme vahvan Suur-Suomen, UralDaily.ru:n Aleksandr Menshikov siteeraa kuviteltua ”jäämiekkavalaa”.

– Puristamme jäisellä pakkaskädellämme kurkusta näitä kaupunkeja enkä laita jäämiekkaani tuppeen ennen kuin vapautamme Putinin rosvojen vallasta kaikki Venäjän kansat ja muutamat miljoonat suomalais-ugrilaiset asuinalueineen, jotka kuuluvat Suur-Suomelle…, kuvitteellinen ”vala” jatkuu.

Ahkerimmin Fortumia vastaan on hyökännyt sivusto nimeltä UralDaily.ru. Sivusto on julkaissut karttoja Siperiassa asuvista suomensukuisista kansoista ja vanhasta Suur-Suomi-aatteesta väittäen, että Fortum valmistelisi Uralilla uutta Suur-Suomi-hanketta.
Ahkerimmin Fortumia vastaan on hyökännyt sivusto nimeltä UralDaily.ru. Sivusto on julkaissut karttoja Siperiassa asuvista suomensukuisista kansoista ja vanhasta Suur-Suomi-aatteesta väittäen, että Fortum valmistelisi Uralilla uutta Suur-Suomi-hanketta.

”Naton apuri ja agentti”

UralDaily.ru-sivusto väittää myös, että Suomi on maailmanlaajuisen Venäjän-vastaisen vakoilun keskeinen tukikohta ja Naton apuri.

Vielä muutama vuosi sitten Fortumin laajentuminen näytti sivuston mukaan hyväntahtoisen suomalaisen energiakonsernin investointihalukkuudelta, mutta nyt se näyttäytyy ”ulkomaalaisen agentin tunkeutumisena” Venäjälle.

”Kontrolloi atomikaupunkeja”

Propagandaväitteen mukaan Nato yrittää päästä käsiksi Venäjän ydinasesalaisuuksiin ja nyt Fortum on saanut lämpövoimalansa avulla otteen Majak-laitoksen kotipaikkana olevasta Ozjorskista.

– Yhdysvallat ja Nato käyttävät suomalaista energiakonsernia hyväkseen hyökkäykseen Ozjorskia vastaan, UralDaily.ru kirjoittaa.

”Palellutti synnytyssairaalan”

Marraskuussa 2016 Ura.ru-sivusto kertoi Fortumin ”jättäneen pakkaseen” yhden synnytyssairaalan ja kaksi päiväkotia vuorokaudeksi. Yhtiön mukaan syynä oli vika lämmönjakeluverkossa, mutta propagandasivuilla sitä pidettiin sabotaasiharjoituksena.

– Se (Fortum) voi hetkenä minä hyvänsä katkaista lämmön Tsheljabinskista, Tjumenista ja Ozjorskista jättäen ihmiset 30-asteiseen pakkaseen mukamas vian vuoksi, vaikka kyse on sabotaasista. Sitä alkaa mellakka, Maidan tai hätätila, UralDaily.ru kirjoittaa.

”Saarnaa russofobiaa”

Propagandaväitteiden mukaan Suomi ei ole venäläisystävällinen maa. Todisteena russofobiasta mainitaan, että Suomi on tukenut Venäjän vastaisia pakotteita ja ”aikoo pian Naton jäseneksi”.

– Suomalainen energiakonserni saarnaa tätä (russofobian) ideologiaa kansansa mentaliteetin mukaisesti, UralDaily.ru kirjoittaa.

[RK: MISTÄIHMEESTÄ ne tuollaista ”paskaa” ovatkin voineet saada päähänsä… ???]

”Venäläisjohtaja Yhdysvaltain asialla”

Fortumin venäläisen tytäryhtiön johtajaa Aleksandr Tshuvajevia on mustamaalattu useilla sivustoilla ja näitä väitteitä siteerasi myös Deljagin artikkelissaan.

Tshuvajevin kerrotaan olevan Venäjän ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen, minkä vuoksi ”hän palvelee vain Yhdysvaltain etuja”.

”Lobbaa miehiään aluejohtoon”

Fortumin väitetään pyrkivän Tsheljabinskin alueella monopoliasemaan, mutta muutamat poliitikot ja virkamiehet ovat onnistuneet puolustamaan paikallisten etuja. Propagandasivustojen mukaan yhtiö on kuitenkin yrittänyt vaihtaa aluejohtoon omia miehiään.

Venäläispropagandassa on väitetty myös, että Fortumin voimalaitokset Uralilla voisivat jättää siperialaiset tahallaan ilman sähköä ja lämpöä. Propagandassa on käytetty hyväksi Mannerheimia, josta on väännetty kuvankäsittelyn avulla ”pääkalloversio”.
Venäläispropagandassa on väitetty myös, että Fortumin voimalaitokset Uralilla voisivat jättää siperialaiset tahallaan ilman sähköä ja lämpöä. Propagandassa on käytetty hyväksi Mannerheimia, josta on väännetty kuvankäsittelyn avulla ”pääkalloversio”.

”Perii ylihintaa lämmöstä”

Fortumin syytetään perivän lämmöstä ylihintaa. Syksyllä 2017 Deljagin väitti Komsomolskaja Pravdan mukaan, että rahastus oli romuttaa Tjumenin kaupungin koko budjetin.

– Suomalainen valtionyhtiö yritti käytännössä ajaa Tjumenin konkurssiin, Deljagin todisteli.

”Estää mielenosoitukset”

Fortumin vastustajat väittävät, että yhtiö on pystynyt estämään itseään kritisoivat mielenosoitukset viranomaissuhteillaan.

– Fortumilla on Tsheljabinskissa voimakkaita lobbareita. Ulkomaalaisen yrityksen ryöstöpolitiikkaa ei saa kritisoida, Sasha Slavutina kirjoittaa.

Vihjailuja oudoista rahansiirroista

Fortumin venäläisen johdon vihjaillaan tehneen kyseenalaisia rahansiirtoja, joilla olisi hankittu outoja konsultti- ja asianajopalveluita sekä ”olemattomia palveluita”.

Väitteiden mukaan esimerkiksi Tsheljabinskin ex-varakuvernöörin Nikolai Sandakovin ”rakastama koripallojoukkue” oli saanut rahaa Fortumilta ja vastapalvelukseksi yhtiö oli säästynyt ympäristölupatarkastuksilta.

”Opettaa ideologiaansa kouluissa”

Fortumin kerrotaan ujuttautuneen Tsheljabinskin kouluihin opettamaan ”luonnonvarojen järkevää käyttöä”. Venäläispropagandassa tämäkin on saatu näyttämään ulkomaalaisen agentin harjoittamalta lasten aivopesulta.

[RK: Suomen valtion menettelytapoija testataan nyt kansianvälisesti….]

3 vastausta artikkeliin “Vuoroin vieraissa: ”Fortum turvallisuusriski Venäjällä!”…”

 1. Tämä juttuhan kusi venäläisten omille jaloille. Nyt olet Risto myöhässä disinformaation laitossa tänne.

 2. Minä laitoin tämän esimerkiksi että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Minun ymmärtääkseni Fortum ei ole Venäjällä todellinen turvallisuusriksi. Jos Fortuminkaasuvoimala katkaiseen sähköt, niin Gazprom tietysti katkaisee siltä kaasut.

 3. https://www.verkkouutiset.fi/kaanne-fortumin-venaja-kiistassa-ministeri-kehui-yllattaen/

  Käänne Fortum-kiistassa: Venäjän ministeri kehui yllättäen

  Antti Kirkkala | 24.04.2018 | 18:34- päivitetty 24.04.2018 | 20:42

  Venäjän valtion virallinen lehti julkaisi suomalaisyhtiötä hehkuttavan artikkelin.

  Venäjän energiaministeri Alexander Novak on yllättäen kehunut suomalaista energiayhtiö Fortumia valtiollisen Rossijskaja Gazeta -lehden haastattelussa.

  Novak kuvaa Fortumia ”erääksi parhaista energia-alan yrityksistä” ja kertoo olevansa iloinen, että Venäjän energiasektorilla on yhtiön kaltainen sijoittaja.

  RG:n artikkelissa selostetaan positiiviseen sävyyn Fortumin suunnitteilla olevaa Uniper-hankintaa, jonka nähdään tukevan myös Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista. Lehti myös kertoo, että Fortum on sijoittanut Venäjälle 4,5 miljardia euroa.

  Venäläisen ekonomistin Mihail Deljaginin mielipidekirjoitus aiheutti viime viikolla kohua. Deljagin toimii myös presidentti Vladimir Putinin neuvonantajana.

  Artikkelissa Deljagin totesi, että ”suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”.

  Hän myös kirjoitti virheellisesti, ettei Fortumin hallituksen puheenjohtaja ole Suomen ”talous- tai edes pääministeri, vaan puolustusministeri”.

  Kirjoitus herätti voimakkaan reaktion, sillä RG on Venäjän hallituksen virallinen lehti. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asia nostettiin esille keskusteluissa venäläisten kanssa, jotta oikea tieto saatiin perille.

  – Tätä tämä maailma tänä päivänä on, Sipilä pohti viime viikolla.

  Asiasta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Kommentoi