Ei sämpylöitä tähteeksi jääneestä puurosta Raumalla

Rauman ruokajohtaja on kieltänyt sämpylöiden leipomisen ylijääneestä puurosta tiesi IS kertoa.

Päätös kuulemma johtuu elintarvikelain määräyksistä. Rauman terveyviranomaiset ovat viisaudessaan kieltäneet puurosämpylät.

Mihin tämä maailma on menossa? Yhtäaikaa pauhataan paljosta roskiin menevästä ruuasta ja sitten tämmöisiä määräyksiä. Kun byrokratia ja virkamiehet hallitsevat niin tällaista järjen ja etikkan vastaista on meno. Siinä olisi todellinen kansalaitottelemattomuuden paikka jatka sämpyläntekoa vanhaan malliin. Ja olisi Sipilääläkin paikka normien purkutyössään.

Toivottavasti muilla Suomen paikkakunnilla luotetaan arkijärkeen.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005652708.html

 

17 vastausta artikkeliin “Ei sämpylöitä tähteeksi jääneestä puurosta Raumalla”

  1. Ammattitaidottomat virkamiehet/-naiset hysterisoivat asiaa ja kieltävät varmuuden vuoksia asian mitä on tehty vuosisatoja ilman ongelmia.
    Mahtanevatkohan nämä samat virkamiehet/-naiset heittää avaamatta roskiin maitopurkin, missä parasta ennen päiväys olikin jo eilen…

  2. Kyllähän minulla on vuosikymmenien kokemus armeijan ruokaloiden ”kumipullista”. Eilisestä kaurapuuron jämistä leivotuista sämpylöistä.

  3. Tämä on yksi niistä hyvistä aikomuksista jolla tie helvettiin on päällystetty.

    Elintarviketurvallisuuden paraneminen on säästänyt Suomessa henkiä vaikka kuinka. On turha kiistää etteikö taustalla olisi erinomainen peruste.

    Vaan joskus käy niin että joko teksti tai sen tulkinta menevät liian pitkälle. Ei tämä maailma ole menossa muualle kuin mihin byrokratia sitä vie.

    1. Jos elintarvikelain säädökset ja terve maalaisjärki ovat ristiriidassa niin kumman pitäisi voittaa?
      Jos nyt syön elintarvikkeen jonka viimeinen käyttöpäivä oli eilen niin rikonko lakia?

      1. Et toki riko lakia mutta kyllä ihmisen nenä on se paras tulkki vaikkapa maidon suhteen ja jos ei siihen usko pistää sitä just keitettyyn kahviin kyllä se näyttää onko maito juotavaa .
        Ja kyllä leipä on vihree en suosittele syömään, ja kyllä liha kala haisee kun kärpän raato terv tepivaari

  4. Empä muista koskaan maistaneeni puurosta tehtyjä sämpylöitä. Armeijassakin meillä oli aamiaiseksi vain näkkäriä, kanelikorppuja ja teetä.

  5. ISssa oli runsaasti kommentoitu puuron käyttökieltoa, esim:

    ”Sääntösuomessa saa aivot jättää narikkaan. Ja tunteet myös” 2500 peukutusta
    ”Iskee jälleen..järjen käyttö ei ole sallittua” 1900 peukkua

    ”Hölmöläisten hommaa… nyt hei järki käteen ja heti muuttamaan ohjeet. Älytöntä heittää hyvät puurot pois!” 1500 peukkua
    ja niin edelleen

    Näyttäisi ISn lukijoiden piirissä järkikulta olevan tallella

  6. Maataloudessa ennen annettiin ruokatähteen sioille ja kanoille.
    Kaupunkioloissa puurotähteet sopivat hyvin moneksi – itse syön puurotähteet myöhemmin välipalana sellaisenaan vain hilloa päälle ja hyvää.

  7. Ennen ruuantähteitä syötettiin myös talon raskasruokaisele ajokoiralle. Esimerkiksi perunia keitettiin vähän liikaa että liikeni koirallekin, samoin tietty kaurapuuroa, vähän soosinrääppeitä tai lihasopanlientä sekaan ja siinä oli koiran eväs ja hyvin meni alas.
    Ei ollut kaupassa koiranrehuja tai sitten niitä ei raskittu ostaa.

    Mitenkähän olisi jos tänään hienon matamin villakoirasöpöliinille tarjottaisiin kuoriperunaa ohrapuuropedillä, ettei vaan olisi eläintensuojelijaviranomainen kimpussa.

  8. Tuolle iraplikalle ei voi niitä tarjota se kun söisi perunoita vaikka kapallisen .
    Ja pyytäs lisää samaa iraplikka syö tosin teen aina sille samasta ruuasta suolattomana ensin, ja sen annan sille ja sitten laitan suolan omaan ruokaani mukaan

  9. Tunnustan joskus syöneeni tällaisia, tai en ole varma olivatko sämpylöitä mutta jotain leivän kaltaista. En saanut traumoja.

    Sen sijaan saan traumoja tästä miten joka asian viha ja somehuuto pitää vetää tangentin suuntaan. Kyllä, tämä on pöhkö juttu mikäli osoittautuu pykälissä olevaksi (ettei niiden virhetulkinnaksi), mutta kertoo paljon meistä minkälaisen mittasuhteet tämäkin asia näkyy saavan ja miten moni on valmis himoamaan sitä vanhaa hyvää aikaa jolloin Suomi oli suuri ja lapsikuolleisuus myös.

  10. Täytyy tunnustaa etten ymmärtänyt yhdistää lapsikuolleisuutta tähän puuron uusiokäyttöön, muutenkin saan huomata olevani vanhanlinjan mies tämän asian kanssa kun en ymmärrä miksei aamupuuron jämää saa lisätä päivän aikana tehtyyn sämpylätaikinaan. No ihan oikeasti minua harmittaa ruuan jätteisiin heittäminen.
    Omat lapsetkin kun vierailevat niin tutkivat tarkkaan parasta ennen päivät pakkauksista ja suoralta kädeltä maistamatta ja haistamatta jättävät syrjään jos eletään viimeistä päivää.

    Puhutaan että uusavuttomuus lisääntyy ja se ilmenee näinkin että omaan nenään ja silmiin ei enää luoteta.

  11. Jostain syystä vedän suuren rajan elintarviketurvallisuuden ja turvallisuushysterian välille.
    Elintarviketurvallisuus on tarpeen ja on toki pelastanut monta ihmishenkeä.
    Tuon puurojutun suhteen mielestäni ollaan menty sinne hysterian puolelle ja mahdollisesti jopa väärän tulkinnan perusteella.
    Ei tuollainen kielto turvallisuutta mitenkään paranna, mutta opettaa loistavasti ihmisiä turvallisuushysteriaan.

  12. Elintarvikehygienian kehittymistä ja siihen liittyvä prosesseja sekä keksintöjä on usein pidetty yhtenä merkittävimmästä lapsikuolleisuuden vähentäjistä. Ei toki ainoa, ei yksin.

    Haen vain sitä että pykäliä ehdottomasti sopii tarkastaa ja hienoviilata, mutta ennen ei kaikki ollut paremmin. Osa pykälähelvetistä on pelastanut paljon henkiä.

  13. ”Osa pykälähelvetistä on pelastanut paljon henkiä.”

    Tämä on aivan varmasti totta. Ja kun sorvataan lisää pykäliä niin turvallisuus senkun lisääntyy.

    Pointtini tässä kirjoittelussa on se että pykäliä ei pidä sokeasti noudattaa vaan on lupa käyttää soveltuvin osin omaa järkeään.
    Ja se että ruuan jätteisiin heittäminen on ongelma jota vastaan olisi syytä tsempata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *