Hallituksen ikärasismi pudottaa ikäihmiset sote-kelkasta

Sote-ja maakuntauudistus tulee vaikuttamaan eniten vanhusväestöön. Siinä ikäryhmässä on Suomessa noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Siinä ikäryhmässä sairastetaan eniten ja käytetään myös sosiaalipalveluja eniten.

Hallitus ilmoittaa, että ”palveluja nykyaikaistetaan” eli palveluja uudistetaan digitaalisiksi. Se tarkoittaa, että ikäihmiset putoavat kelkasta, kun siinä ikäryhmässä tietokoneen käytön opettamisen on hallitus tyystin laiminlyönyt. Tarkoituksellako?

”Tilastokeskuksen viime vuoden tietojen mukaan vain 23 prosenttia 75–89-vuotiaista on käyttänyt internetiä. 65–75-vuotiaistakin 31 prosenttia ei ole koskaan käyttänyt internetiä, joka on nykyään välttämätön sujuvien palvelujen hoitamiseen. Kyse on siis sadoistatuhansista ihmisistä, jotka eivät kykene hoitamaan asioitaan digitaalisesti.” Lainaus Hesarista.

Miten hallituksessa kuvitellaan, että suurin sotepalveluja tarvitseva ikäryhmä ikinä selviytyy elämässään. Hallitus puhuu suureen ääneen valinnanvapaudesta, mutta mistä hitosta hallitus kuvittelee ikäimisten saavan tietää mistä valita, kun ei ole tietokonetta tai ei osaa käyttää sitä. Puhelimiin ei vastata ja neuvojien luo on pitkät jonot ja pitkät matkat.

Onko hallituksen tarkoitus päästä eroon ikäihmisistä, kun heidät on näin syrjäytetty. Kysymyksessä on ikäihmisten tasa-arvosta, jota nykyjään huudetaan kaduilla ja toreilla.

Tämä on asia, josta pitäisi opposition tehdä välikysymys eduskunnassa, sillä ei ikäihmisiä saa näin kohdella ja sitäpaitsi se on perustuslain vastaista.

Sote -ja maakuntauudistusta on Sipilän hallituksessa valmisteltu Kepun ja Kokoomuksen valtapyrmykset edellä. Kansalaisten tarpeet ovat olleet taka-alalla. Hallitus on kiivennyt puuhun perse edellä. Kun olisi pitänyt valmistella uudistusta kansalaisten tarpeiden ollessa keskiössä. Ikäihmisten saaminen mukaan digimaailmaan olisi ollut ehdottoman välttämätöntä, mutta sen on hallitus kokonaan laiminlyönyt.

8 vastausta artikkeliin “Hallituksen ikärasismi pudottaa ikäihmiset sote-kelkasta”

  1. Ikävä kyllä digiaikaan on jo paljolti siirrytty ja yhä enemmän siirrytään elämän eri alueilla, se on maailman menoa eli kehitystä. Hallituksen nyt vain pitäisi mahdollistaa palveluja tavalla tai toisella myös tietokoneita ymmärtämättömille.

    Kun tuo SOTE ei vielä ole valmis ja käytössä niin millä ennustajan lahjoilla Tepi tiedät että siitä ei ikäihmisille ole mitään hyötyä?

  2. Ikäihmisten syrjintää:
    Pankkipalvelut
    Lakisääteinen eläkkeen vuosittainen alennus
    Digipalvelut joita ei osaa käyttää
    Kotihoito johon ei saa palveluja
    Yhteisökotien puuttuminen
    Sairaaloista kotiutetaan yksin pärjäämättömiä

    Lehdessä oli kuva Nordean konttorin edestä vähän ennen klo kymmentä
    jossa ikäihmiset joutuivat jonottamaan rollaattoreineen
    ja ne pankkien konttorit ovat matkojen päässä.

    Tuttavani muistisairas kotiutettiin kotiinsa jossa kävi kotihoito kerran päivässä.

  3. Jos nyt mennään asioiden perusjuurille; Suomessa koskaan asiat; vanhukset ml, eivät ole olleet näin hyvin hoidossa. Toki paremminkin voisi olla.

    1. Kalle puhuu asiaa. Yleensäkin kirjoitellessamme aina valittelemme, harvemmin kehuskelemme jotakin. Enkä minä nyt sitä tarkoita etteikö epäkohtiin pitäisi puuttua mutta mieluummin kohtuus ja suhteellisuudentaju mielessä.

      Nyt kuitenkin valitusta tai ehkä paremminkin muudan huomio kehityksen kulusta, aktiiviväestön suhtautuminen omiin vanhempiin muuttuu yhä kylmemmäksi, aina enemmän vaaditaan että yhteiskunta huolehtii itse kunkin vanhemmista.

    2. Kalle, pitää paikansa, mutta pienelle osalle. Suurimalle osalle tulee paljon ongelmia , jos sote menee läpi. Nykysysteemiin on jo totuttu ja sekin tuottaa joillekin vaikeuksia. Meillä, jotka olemme olleet kiinnostuneita digiajan vempaimista on asiat kohtuullisen hyvin, jos vain on rohkeutta heittäytyä uteliaaksi, niin netistä löytyy lähestulkoon mitä vain.

  4. Ennen maalaistalossa hoidettiin itse omat vanhukset.
    Tänään on Aamulehdessä yleisöltä Lintulan kirjoitus rahan käytöstä sotetyöhön.
    Niillä miljoonilla olisi korjattu paljon nykyistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *