Paavi tuomitsi kyltymättömän ahneuden

Jouluyön messussa Vatikaanissa Paavi Fransiscus tuomitsi nykyisen kulutusyhteiskunnan ja ihmiskunnan kyltymätömän ahneuden ja kehoitti ihmisiä keskittymään enemmän antamiseen.

”Roomalaiskatolisen kirkon 82-vuotias johtaja sanoi Rooman Pietarinkirkossa pidetyssä messussa, että useille ihmisille nykyään elämän tarkoitus on omistamisessa ja loputtomassa aineellisten asioiden haalimisessa.

– Kyltymätön ahneus leimaa koko ihmishistoriaa. Tälläkin hetkellä muutamat syövät yltäkylläisiä aterioita, kun samaan aikaan liian moni joutuu pärjäämään ilman jokapäiväistä leipäänsä, paavi sanoi.” Lainaus Ylen verkkosivut.

Suomen Arkkipiispakin aikoo nostaa esiin myös yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyden ja syrjäytymisen. Aiemmin kirkko ei ole juurikaan puttunut yhteiskunnalisiin asioin, mutta uusi Arkkipiisopa katsoo, että seon kirkon velvollisuus. ”Kirkko ei voi elää umpuiossa, erillään yhteiskunnasta” sanoo Arkkipiispa.

Hyviä puheita molemmat sekä Paavin, että Suomen Arkkipiispan.

Suomessakin on viime vuosien aikana korostunut kyltymätön ahneus eräillä tahoilla, joita porvarihallitus on erikoisesti suosinut. Samaan aikaan on köyhyys lisääntynyt maassamme ja huolestuttavaa on, että köyhyys on tavoittanut myös monet lapsiperheet.

Toivotaan, että kirkon johtajien kannanotoilla olisi myönteisiä seurauksia. Toisaalta perisynneistä pahimpia ovat juuri ahneus ja itsekkyys, joten tuskin mitään nopeita parannuksia ei ole odotettavissa.

40 vastausta artikkeliin “Paavi tuomitsi kyltymättömän ahneuden”

  1. Hyvä avaus, mutta vielä räväkämpi vastaus. Paavi on aivan oikeassa samoin Luoma. Eli kysymys, kun kirkko on ollaan erottamassa valtiosta, pitäisikö tehdä toisinpäin, yhdistää valtio valtakirkkoihin.

    Meillä on kunniallisia ja laaja-alaisia piispoja kaikilta elämän alueilta(toivon, että nyt ei tässä oteta tätä Temua hampaisiin). Muodostetaan ekumeenisista piispoista ns. ”rinnakkaishallitus” Eduskunnan virallisen hallituksen väliin, jossa piispat toimivat sparraajana hallitukseen nähden. Saattaisi syntyä ennenäkemätön moraalinen kontrolli yhteiskunnan valtarakenteisiin.

    Tämähän ei tietenkään mene lävitse, mutta voihan sitä ideoita esittää:

    PS. Olimme Hesassa museokierroksella ja poikkesimme Ravintola Kosmoksen alapuolella olevaan kansankuppilaan. Kuinka ollakaan, siellä oli koko Suomen piispakaarti lounaskokouksessa ja kaljalla niin kuin mekin. Hymyitiin, kun tavattiin. Hehän ovat ihan tavallisia ihmisiä meidän joukossamme.

  2. Ahneus puetaan usein puhtoiseen kaapuun. Niin kävi Suomessakin Sipilän hallituksen toimesta. Alettiin puhua ”kilpailukyvystä”, josta tuli sellainen mantra, jota hoettiin joka paikassa. Kilpailukykyä on parannettava, muuten ei vienti vedä. Se oli slogan, jota toistettiin jatkuvasti. Ja mitkä olivat keinot kilpailukyvyn parantamiseksi. Kun ei voi devalvoida euroa. oli tehtävä sisäinen devalvointi eli alennettava palkkoja ja heikennettävä sosiaaliturvaa, jotta työnantajan sotumaksut alenisivat. Niin sitten tehtiin kyltymättömän ahneuden viuoksi. Varsinkin vientiteollisuus vain odotti, että porvarihallitus petaa heille valmiiksi kaiken.
    Kilpailukykyä voi parantaa monilla muillakin keinoilla, kuin mitä Suomessa tehtiin. Esimerkkeinä hintojen alentaminen, joka pienentää omistajien voittoja, tehostamalla markkinointia, Suomessa kun ei oikein osata markkinoida ja jakamalla vähemmän osinkoja osakkaille, joka voi olla vaikeaa, kun se kyltymätön ahneus vaatii aina vain enemmän osinkoja.
    Porvarihallitus siis päätti, että vientiteollisuuden kilpailukykyä parannetaan vain ottamalla kaikki duunareiden selkänahasta ei vientiteollisuudelta tai heidän omistajilta yhtään senttiä. Kyltymätön ahneus saneli hallituksen ratkaisun.

  3. Evoluutiobiologi ja kuvataiteilija arvioivat, että ahneus on tämän ajan synneistä suurin. Tuon luin joskus jostain ja olen taipuvainen olemaan samaa mieltä.
    Materian ja rahan lisäksi voi ihminen olla ahne myös vallalle, pelaamiselle,

    työlle, ruualle, vaatteile, kehuille kunnialle, voitolle ja vaikkapa viinalle.

    Pekka Pihlannon, Turun kauppakorkeakoulun emeritusprofessorin mielestä ahneutta on, kun kohtuuden raja on ylitetty. Kohtuus muuttuu ahneudeksi, kun siitä aiheutuu haittaa muille.

    Kyllähän se niinkin on että melkein jokainen meistä on ahne jollekkin, yritetään olla ahneita oikeissa asioissa ja tavalla joka ei aiheuta haittaa kanssaihmisille tai luonnolle.

  4. Onhan se kumma tapa juuri kirkolla haalia maallista omaisuutta… Eipä tässä muuta.

    1. Taitaa olla niin, että kirkko on haalinut maallisen omaisuutensa kauan sitten. Kirkollisveroon osallistuvien määrä laskee ja historiallisten rakennusten ylläpito on hankaloitunut.

      Itse en ole kuulut 30 vuoteen mihinkään kirkkokuntaan, vaikka rakastan kirkkoja ja urkuja. Kai siitä saa syyn liittyä jossain vaiheessa uudelleen.

      Kristillisyyden sanoma on tullut selväksi jo kauan sitten, ettei sitä samaa liturgiaa viitsi mennä kuuntelemaan tuhansia kertoja uudelleen.

      1. Kirkko on maailmassa yksi rikkaimpia ”yhteisöjä”. Omaisuus sielläkin on jakautunuy valtaa pitäville, ei kirkkoon kuuluva ole muuta kuin veronmaksaja heille. Kirkko mahdollistaa lasten raiskaukset, vallan väärinkäytön ja politikoinnin valtion sisällä. Jumala näille on raha. Oksettavaa.

        1. Suomessa valvonta on toiminut ja lapset ollut turvassa. Lasten leireillä monta valvojaa.

          Muualla maailmassa on luotettu liikaa ja pedofiilit on hoksannut missä valvontaa ei ole. ja toiminta ollut sen mukaista.

          1. Taitaa olla kipapää seurakunnassa kipapäiden hupia nuot lapset kun jää kiinni siirretään vaan toiseen serakuntaan jatkamaan moista hulluutta . terv tepivaari

            1. mitä lie tarkoitat?? Pedofiili on aina pedofiili vaikka millaisen vaatetuksen päälleen pukisi.
              Pedofiileja tulee aina kohdella sellaisina kuin he ovat.
              Kaikenlainen sepustelu pedofilian ympärillä vain hämärtää käsitystä.

              Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on aina rikos.

  5. ”Kun ei voi devalvoida euroa. oli tehtävä sisäinen devalvointi eli alennettava palkkoja ja heikennettävä sosiaaliturvaa, jotta työnantajan sotumaksut alenisivat. Niin sitten tehtiin kyltymättömän ahneuden viuoksi.”

    Ehkä Väiski itse tekisi tuon ahneuden vuoksi, moni muu tekisi sen työllisyyden vuoksi. Ehkä ne muut eivät myöskään työllistäisi ahneuttaan, vaan ehkä syrjäytymisen estämiseksi ja parantamiseksi.

    Puhdasta ahneutta löytyy sen sijaan Kiljusten herrasväen ryhmästä, joka meinaa riistää eläkevaroja kaikin voiminensa tuo pitkään elävä suureläkeläisten ryhmä, johon ei sovelleta elinaikakerrointa. Se ei näytä piittaavan syrjäytyneistä tai maamme kilpailukyvystä himpun vertaa.

    Sikamaisen ahneita löytyy myös ay-liikkeen johtoportaasta, joka sekin toimii syrjäytymisen lisäämiseksi ja tuo elämämäntapasyndikalistien joukko on valmis koska tahansa valmis vahingoittamaan kansan elintoimintoja ja viemään maamme luotettavuuden ulkomaisten asiakkaiden silmissä.

    Jos elämäntapasyndikalisti Rinteestä tulee maan pääministeri, se merkitsee välittömästi investointien hyytymistä ja tilauskannan pienenemistä, työttömyyden kasvua ja elinaikaisen syrjäytymisen lisääntymistä ja sikamaisen ay-eliitin vallan kasvua.

  6. Tarkennus: Uusiin suurituloisiin eläkeläisiin kyllä sovelletaan samaa elinaikakerrointa kuin pienempituloisiinkin. Mutta elinaikaa on havaittu olevan suurempi vaikutus tulojen suuruudella kuin eläkeläisen syntymävuodella. Ja tuota tulojen vaikutusta ei huomioida elinaikakerrointa määritettäessä.

    Kyseessä on siis fataalinen systemaattinen virhe. Jos virhe on tehty tietoisesti, voidaan epäillä tarkoituksellista petosta, jonka elinaikakertoimen määrittelyyn osallistuneet ovat tehneet ja toimineet eri eturyhmien antamien kantojen mukaan.

  7. Ahneus alkaa siinä missä köyhyys loppuu. (Honoré de Balzac)

    Ei asiat aina ole niin yksioikoisia, monenlaisia mietteitä herättää tuokin kuuluisan kirjailijan lausahdus.

  8. Valitsemme päättäjät niistä ahneista yltäkylläisistä luullen heidän menestyjinä ajavan kaikkien hyvää, mutta se ahneus heillä päällimmäisenä joka ei saa rajaa ja niimpä he riistävät yhä lisää jo riistetyiltä.

  9. Ahneus pitää myös ymmärtää. Aikanaan piti ahnehtia kun pystyi, kerätä ruokaa talteen kun vain mahdollista. Se on geeeneissämme. Emme voi sammuttaa ahneutta nappia painamalla.

    Voimme sen sijaan ymmärtää miten se toimii ja laittaa sen toimimaan sielun hyvinvointi edellä. Voimme ahnehtia oman tarpeiston sijaan yhteistä hyvää, rauhaa, aikaa itselleen ja läheisille. Voimme suunnata vaistomme toisin.

  10. Paavi puhui kyltymättömästä ahneudesta. Kyltymätön ahneus on sitä, että ahne ahnehtii aina vaan lisää. Sijoittaminen on eräs kyltymättömän ahneuden ilmentymä. Kapitalismi on hyvä asia , mutta vain oikein ymmärrettynä eli kohtuus kaikessa. Kyllä ahne ehtii, kun ahnehtii.

    Yrittäminen om markkinatalouden tuote ja hyvä niin, mutta vain sosiaalinen markkinatalous on sitä oikeata markkinataloutta. Eli kaveria ei jätetä, jos hän on varsinkin heikompiosainen.

    1. Väiski, onhan noita kokeiluita ollut ja aina on huonosti mennyt.
      Ainut mikä on säilynyt on tää kapi-tali-stinen systeemi.
      Hyvine ja huonoine puolineen.

  11. Näiden paavien ja arkkipiispojen
    mielipiteitä ei kannata noteerata jotenkin
    Jumalan sanaksi. Vaan yksittäisen ihmisen mielipiteiksi.

    Nämä puhuvat asemansa pönkittämiseksi.Ilman mitään todellista suhtautumista
    puheen sisältöön. HE ei tiedä asioista sen enempää kuin tavallinen tallaajakaan.

  12. Paavilla on jo yllin kyllin.
    On löydetty Egyptistä hautakammio 4500 vuotta vanha ollen papin viimeinen leposija, joten hänelläkin taisi olla sitä pääomaa rakennuttaa itsellee kunnollinen leposija.

    1. Siinäpä vielä vitsi kun mitään Jeesuksia ei vielä kävellyt vetten päällä. Papit osasi rahan ja omaisuuden haalimisen jo silloin, niin ne osaa nykyäänkin.

  13. Jokusen verran kultaa ja kiiltoa oli Roomassa kun katselin itsekin sieltä pätkiä joulun ajan toimituksista.

    Olkoon se heidän huolensa rakentaa temppeleitä. Turhaan me Jumalaa niistä kiilloista etsimme tai Häntä moitimme siitä mitä jotkut Hänen nimissään tekevät. Toisaalta, turhaan me myöskään ketään tuomitsemme Hänen nimissään, se ei ole meidän tehtävämme.

    Löytäköön kukin, joka etsii, pyhän ja hyvän sieltä mihin reitti vie. En minä ole sanomaan mitä se itse kullekin edellyttää, onko kultaa ja marmoria vaiko ränstynyt teltta. Lopulta se paikka ja hetki on jokaiselle omansa, sillä ei ole nurkkaa mitä Hän ei näe.

    Ja ehkäpä jollekin se paikka on Roomassa, ja se on marmoria ja kultaa. Sitä en minä voi tietää, enkä keltäkään evätä.

  14. Vähän oudosti keskustelu paljolti kääntynyt kirkon sättimiseksi täällä vaikka Paavi puheessaan viittasi meihin kaikkiin. Toki siinä miten kirkko ja uskonnot toimivat on arvosteltavaa, valta usein turmelee oli sitten kyse kommunismista tai uskontojen johtajista, tekopyhästi kai kuvitellaan että tarkoitus pyhittää keinot.

    Ahneus kun asuu meissä kaikissa ja siinä se suuri ongelma on johon Paavi puheessaan viittasi ja huonommaksi näyttää tilanne koko ajan menevän, yhteisöllisyyskin tallautuu aina pahemmin itsekkään materiantavoittelun kylmiin jalkoihin.

    Viisaasti joskin vähän pessimistisesti mutta tietysti realistisesti päätti Väinö avauksensa:

    ”Toivotaan, että kirkon johtajien kannanotoilla olisi myönteisiä seurauksia. Toisaalta perisynneistä pahimpia ovat juuri ahneus ja itsekkyys, joten tuskin mitään nopeita parannuksia ei ole odotettavissa”

    1. Nii, kai sitte toi ayliike kokee kirkon kilpailijaksi ja siksi kun uskova ei tottele heitä??
      Jutuista päätellen meidän kaikkien tulee polvistua ja kumartaa näitä ay-johtajia??

      1. No ei tarvii polvistella kenenkään Ayytä sen enempiä kun Eekota tai Mtkoota.
        Mun puolesta uskokoot mihin itse haluaa minä uskon joulupukkiin sillä on lahjoja
        Sipilällällä e ole kun risuja Valehteleva uskovainen sen kaiken lisäksi terv tepivaari

        1. Viimeisellä lauseella kumoat kaikki edelliset lauseet.
          Eli se on sittenkin täysin ehdoton vaatimus polvistumisesta.
          Sipilä ei suostu kumartamaan ja se aiheuttaa rajun reaktion.

          1. Ei lainkan noin Teho Paketti katselee kepun puolesta minä koko kansan hyvin voinnin puolelta .
            Kyllä se oma hyväinen sippilä vielä jopa polvistuu ja pyytää anteeksi Suomen kansalta . terv tepivaari

            1. Jos ny et kuitenkaa yritä luokitella. Olen sitoutumaton.
              Mitä pitäisi pyytää anteeksi?? 100 000 työpaikkaa ja saman verran anteeksi pyyntöjä??

              1. Eihän tässä ole työllisyydestä kysymys vaan uskovaisen miehen valehteluista .
                Sipilä voi vaikka joutua vielä pyytään anteeksi tekojaan jos omahyväisyydeltään kykenee .
                Mutta oikeesti tää ploki tais olla silti kansojen ahneudesta paavin silmin .terv tepivaari

  15. Köyhyys ja syrjäytyminen arkkipiispan hyvä teema – toivon ettei jäisi pelkäksi puheeksi. Aihe koskettaa myös omaa sillä moni jättää kirkon.
    Onko niin että köyhyys huomataan vasta kun se osuu omalle kohdalle?

  16. Eiköhän ne ahneimmat ole kaiken maailman suuryritykset jotka kuppaavat maailmasta kaiken minkä irti saavat ja muuttavat sen rahaksi.

    1. Mistähän tuo Eemelin olettamus kumpuaa? No ainakin siinä on yhtäläisyysmerkki rahan ja ahnauden välillä. Itse olen ymmärtänyt että rahalle ahneita löytyy ihan kaikista yhteiskuntaluokista ja kaikenkokoisista yrityksistä. Mielesäni tosi vaikea mitata kuka on ahnein.

      1. Raha ja valta houkuttaa ja koukuttaa. Ja sitten se on menoa.
        Valtaan liittyy vastuu.

        Omassa elämässä mä oon koittanu kattoo että päätöksiä tehdessä ikäänkuin päätöksetä näkee vastuun kantamisen.

  17. Mikä on kyltymätöntä ahneutta muinaishistoria esimerkkinämme ja kenellekä ?

    – Kiinan muuri, terrakottasotilaat, kiinalainen lääketiede tuhansia vuosia sitten ?
    – Faaraoiden aikainen kulttuuri Egyptin ja Mesopotanian alueilla, kuten kristinuskon synnyn Betlehemissä ja Jerusalemissa. Palestiina.
    – Roomalainen kulttuuri akvedukteineen.
    – Kreikkalainen antikin kulttuuri
    – Etelä-Amerikan tuhansia vuosia vanha kulttuuri: Machu Picchu raunioineen
    – Tieteen ja taiteen luojat mm. Euroopan lähihistoriassa
    – ym. ym.

    Kenenkä hyväksi- meille kaikille jälkipolville !

    Taidamme olla kevyttä kamaa näiden rinnalla.

  18. Viittaan tähän Niilon historiattomuuteen esitykseen, jota on vaikea ymmärtää:

    ”Paavilla on jo yllin kyllin.
    On löydetty Egyptistä hautakammio 4500 vuotta vanha ollen papin viimeinen leposija, joten hänelläkin taisi olla sitä pääomaa rakennuttaa itsellee kunnollinen leposija.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *