Valuvikainen euro täyttää 20 vuotta 1.1.2019

Euroa ei olisi koskaan pitänyt ”synnyttää”, mutta tietyt tahot halusivat sen syntyvän ja pikavauhdilla. Odotusaika ei ollut 9 kuukautta vaan paljon vähemmän, kun niillä tietyillä tahoilla oli kiire. Kiireessä ei saa, kuin kahelia kakaroita, sanotaan ja tässä euron tapauksessa kävi juuri niin, että siitä tuli pahoin valuvikainen.

Valuvikoja paikkaamaan keksittiin sitten tehdä EMU-maille kasvu -ja vakaussopimus, jossa määrätään, että euromaan valtionvelka ei saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Mutta kuinkas kävikään, kun Saksa ja Ransa EU:n suurimmat ja vauraimmat rikkoivat sopimusta. Ei kuinkaan käynyt, kun sopimuksessa ei ollut määrätty mitään sankioita rikkojille.

Siitä saivat sitten muut euromaat, varsinkin ne joiden taloutta muutenkin hoidettiin holtittomasti hyvän syyn lisätä  lainanottoaan reippaasti yli sopimuksessa m äärätyn rajan. Kreikka oli ensimmäinen joka sitten joutui pyytämään apua EU:lta ja saikin. Me suomalaisetkin olemme maksaneet Kreikan velkoja miljardeilla, jotka piti olla lainaa , mutta joita emme ikinä saa takaisin. Kaikki vain yhteisvaluutta euron syytä.

Ketä tai kuka sitten on se taho, jolla oli kiire saada yhteisvaluutta käyttöön? Ainakin saksalaiset pankit lainoittivat auliisti Kreikkaa luottaen siihen, että kaikki euro-maat vastaavat lainjen takaisinmaksuista, kuten kävikin. Siitä voidaan päätellä, että Saksa oli yksi innokkaimmista euron synnyttäjistä. Mutta oli toki muitakin ja silloin katseet kääntyvät monikansallisten suuryritysten puoleen. Heille on helpompi operoida maailmanlaajuisesti, kun Euroopassa on vain yksi valuutta. Syntyy vähemmän valuutanvaihtotappioita, kun on vain yksi valuutta.

Kansalaisille euro myytiin  argumentilla, että ei tarvitse enää vaihtaa valuuttaa Euroopassa matkustaessaan. Lapsellinen argumentti. Ikään kuin se olisi ollut euron synnyttämisen syy.

Nyt olemme siis kärvistelleet yhteisvaluutta euron kanssa pian 20 vuotta. Siinä on tasan 20 vuotta liikaa. Eurosta pitää päästä pois tai muuten meiltä viedään tuhkatkin pesästä.

Jaa käyttäen:


16 Replies to “Valuvikainen euro täyttää 20 vuotta 1.1.2019”

 1. ”Nyt olemme siis kärvistelleet yhteisvaluutta euron kanssa pian 20 vuotta. Siinä on tasan 20 vuotta liikaa. Eurosta pitää päästä pois tai muuten meiltä viedään tuhkatkin pesästä.”

  Jo eurottelun leikkiminen Koiviston aikaan equttamalla oli varsin tuhoisaa maamme yrityksille ja pankeille. Monella on velkoja vieläkin tuolta kaudelta. Kalevi Sorsasta olisi pitänyt tehdä presidentti Koiviston sijasta. Olisimme paaaljon vauraampia.

 2. Sori, erehdyin Sorsan suhteen. Sorsakin näyttää olleen epärealistisen valuuttakurssin kannattaja.

  https://www.suomenpankki.fi/fi/media-ja-julkaisut/puheet-ja-haastattelut/2015/paajohtaja-erkki-liikanen-kalevi-sorsa-ja-keskuspankki.-helsinki-15.12.2015/

  ”Vuonna 1986 Suomen Pankki täytti 175 vuotta. Kalevi Sorsa piti IV hallituksensa pääministerinä juhlapuheen Kalastajatorpalla pidetyillä päivällisillä. Hänen puheensa keskeinen osa oli vahvan markan politiikan puolustaminen.”

 3. Tuo kritiikki ei ole perusteltua ellei pysty esittämään asiaa kaikkien tuntemalla SWOT- kaavalla. Siinä arvioidaan vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat toteutuneen perusteella .

  1. Heikkoudet ja uhat on nyt nähty Suomessakin kyllin selvästi.Kun Sipiän hallituskin on edeltäjiensä tavoin keskittynyt vain leikkauksiin ja säästöihin aiheuttaen kansalaisten elinolosuhteissa huononemista. Ja samaan aikaan valtionvelka on vaan kasvanut ja ylittänyt nyt jo sen sallitun 60%. Ei tässä tarvita mitään kaavioita näiden asioiden toteamiseen. Euro on kaiken pahan alku ja juuri. Pieni Suomen kansa on joutunut maksamaan muiden maiden velkoja ja se on yhteisvaluutan syy. Nyt ollaan kaiken lisäksi perustamassa euromaiden yhteistä budjettia, johon Suomenkin on sijoitettava taas paljon rahaa.Siitä alkaa lopullinen vaihe matkalla liittovaltioon, joka on se pahin uhka itsemääräämisoikeutta rakastaville suomalaisilkle.

 4. Euron pääarkkitehti Otmar Issing poti euron suhteen mielenmasennusta jäätyään eläkkelle jokunen vuosi sitten:

  http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185986-kun-eun-muurit-murtuu-euron-arkkitehti-issing-on-tunnustanut

  ”Eu­ro­mai­ta vai­vaa todella kor­kea työt­tö­myys ja heik­ko kas­vu. Kai­ken tä­män li­säk­si EKP on va­lu­nut yhä kauem­mas al­ku­pe­räi­ses­tä roo­lis­taan ja on jo vaa­ral­li­sen lä­hel­lä man­daat­tin­sa rik­ko­mis­ta”, Is­sing sa­noo ja ker­toi, että, ” eurossa oli ky­sees­sä ko­kei­lu, jon­ka tiedettiin tosin vaativan onnistukseen ko­vaa työ­tä. EU:n ny­ky­ti­la on mi­nul­le hy­vin suu­ri pet­ty­mys.”

 5. Minun mielestäni Euro sinänsä on ihan hyvä asia. Siihen vaan ei olisi pitänyt päästää kaikkia maita jotka siinä jo ovat. Esimerkiksi Kreikka ja Italia eivät saisi olla Eurossa.

  Ei olisi mitään hätää, jos Eurossa olisi vain rehellisiä ”Luterilaisia” (Saksa, Viro, Suomi, …).

  1. Suomessa on ollut eurokuri löysää. Valtiovarainministerinä ollessaan Katainen käynnisti palkkarallin, joka johti velkaantumiseen ja varmaan lisäsi työttömyyttäkin.

   Kahdeksisen vuotta sitten vasemmistopopulisti Timo Soini lupaili sen verran poskettomia, että demarijohtaja Urpilainenkin jo kauhistui sanoen: ”Soinin tie on Kreikan tie.”

 6. Euron valuvikoja tuskin enää ketään kiiistää, joten siinä mielessä swot-analyysi on tarpeeton.

  Mitä valuvioille sitten tehdään onkin aivan toinen asia, mutta joka tapauksessa pitäisi luoda mekanismi mahdollistamaan eurosta eroaminen.

  1. No, jos kuitenkin tämä on aina vain kritiikkinä tapetilla, pitäisi pystyä esittämään, mihin se monelta näkökulmalta perustuu.
   Voisin sanoa, että tuo Väiskini blogi oli ihan vanha vitsi tässä mielessä.

  2. Kyllähän Karjalainen voisi postittaa Otmar Issingille ruutupaperia SWOT -analyysin tekoa varten.
   Täällä Karjalainen voisi tehdä meille swotit vaikka talvisodasta ja kapinakeväästä -18. Oppisimme esimerkistä.

 7. Oravannahkoista jouduttiin luopumaan, koska ne tukkivat pajatson, mutta Ruotsin kruunu tuntuu toimivan automaateissa.

  Suomen valuutaksi voitaisiin ottaa kullervo, joka olisi sata pillervoa. Muslimimamutkin tykkäisivät tällaisesta valuutasta.

 8. Suomi voisi siirtyä luomuvaluuttaan, vaikka kapahaukeen:

  https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/suomalainen-kuivattu-hauki-oli-herrojen-herkkua-keski-euroopassa-ja-kovaa-valuuttaa-1.160131

  ”Vuonna 1558 rahalliselta arvoltaan Suomen tärkein vientituote oli kala. Kuivattuja haukia vietiin ulkomaille enemmän kuin mitään muuta kalaa.

  Kalan suosioon keskiajalla vaikuttivat katolisen kirkon opit, joiden mukaan lihan syönti oli paastoaikana kielletty.

  Kuivaaminen on ensimmäinen säilöntämenetelmä ja myös kaikkein halvin ja yksinkertaisin. Muinaisruuan tutkija Marja Hartola on kiinnostunut kuivatuista hauista eli kapahauista, jotka olivat erittäin yleisiä 1700-luvulle saakka.

  Hartolan mukaan suomalaisesta kapahauesta tehty lipeäkala oli Keski-Euroopassa hyvin arvostettua, sillä sitä tarjottiin kuninkaiden, piispojen ja jopa Vatikaanin pöydässä.

  Hauki kuivatettiin ilman suolaa ja lyötiin nippuihin, joita oli helppo kuljettaa. Kapahauki säilyi jopa vuosikausia. Niitä käytettiin myös veronmaksuun ja kaupankäyntiin.”

  ————————————–

  Pohjoisten patoaltaiden haukisaaliita viedään verestämättöminä pikarahtina ranskalaisille loppasuille.

  Myös luomuvaluuttaa, kapahaukea, voisi syödä, kun eurot loppuisivat.

Kommentoi