Vanhusten hoidon surkea tila

Tällaista tapahtuu Sipilän Suomessa armon vuonna 2018, kun vanhukset kyörätään koteihin yksinäisyyteen ja hoitajia ei ole läheskään tarpeeksi. Sipilän hallitukselle isoja risuja suuri kasa.

”Perussuomalaisten kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu Arja Juvonen (ps) ottaa kantaa uutisiin kotihoidon laiminlyönneistä. Keskiviikkona tiedotusvälineet mukaan lukien Iltalehti uutisoivat tapauksesta, jossa sairaalasta kotiutettu vanhus virui mahdollisesti viikkoja kuolleena kotonaan Itä-Helsingissä, vaikka hän oli kotihoidon piirissä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenäkin vaikuttavan Juvosen mukaan tapaus kertoo karua kieltä suomalaisen kotihoidon tilasta laajemmin. Tapaus onkin hänen mukaansa syytä selvittää ”pohjamutia myöten”.” Lainaus Iltalehdestä.

15 vastausta artikkeliin “Vanhusten hoidon surkea tila”

  1. Kommentoin itse asiaa Ylellä näin.

    Kaikesta huolimatta näen tämän inhimillisesti. Tällä määrällä käyntejä, tekijöitä, pätkätyöläisiä/vuokratyövoimaa, eri tietojärjestelmiä ja osapuolia, vaatii hyvin pienen virheen että näin pääsee käymään.

    Olen skeptinen julkishallinnon kykyyn luoda ehjiä tietojärjestelmiä, sen verran tietohallinto on tuttua. Julkisella puolella on liikaa politiikkaa, kassakaappidiilejä ja byrokratiaa, aivan liian vähän ICT-hallinnon osaamista. Toki ongelman korjaamiseen pitää pyrkiä, mutta tuskin siihen päästään. Tämä virhe tulee toistumaan.

    Ratkaisu voi olla sensoritekniikassa jota esim. VTT on esitellyt. Hälytys siitä jos esim. vanhus kaatuu tai jos muut mittarit näkevät syytä huoleen. Tällaisissa tilanteissa voitaisiin soittaa vanhukselle ja jos asia ei selviä, voidaan mennä käymään. Tämä teknologiapaketti on riittävän yksinkertainen ettei byrokraattikaan saisi sitä niin helposti rikki.

  2. Missä mättää, että digitaalisaatiota ei saada toimimaan. Minulla oli turvapuhelin kotonani, kun jäin yksin vaimon kuoltua jo yli 10 vuotta sitten, jossa oli Kyuun mainitsema kontrollimahdollisuus.
    Valviran pitäisi valvoa, mutta valvonta perustuu vain operaattoreiden omiin raportteihin. Se on siis yhtä tyhjän kanssa, jos ei ole halua tai resursseja suorittaa valvontaa kentällä jalkatyönä.

  3. Maahanmuuttajille on käytetty rahaa n 1,3 miljardia euroa vuodesta 2015 alkaen tähän päivään. Mm se raha on poissa vanhusten työstä. Politikot kokevat sen tärkeämmäksi kuin omien hyvinvoinnin. Vastustan kovasti tälläistä touhua. Itse olen mm avustanut sotaveteraaneja, se on tärkeämpää kuin hyysätä vieraita ulkomaalaisia hyvä kuntoisiä äijiä.

  4. Valitettavasti Marko on oikeassa.
    Tuo elintasoturvisten hyysäys kustantaa järjettömästi ja se kaikki on poissa jostain muualta.
    Pitäisi ottaa käyttöön Itävallan suunnitelma: kännykät syynäykseen kulkureitin selvittämsieksi ja rahat pois kustannusten kattamiseksi.

    1. Tämä on oikeasti älyttömän kallista meille veronmaksajille.
      Sekä se että omat vanhuksemme, sairaat ja syrjäytyneet ajetaan mieron tielle, tätähän tämä on.

  5. Kyllä teknologia toimii. Sillä saadaan juuri se mitä halutaan.

    Mutta muistakaa: tietokone ja ohjelma on kumpikin ihmisen tekemä. Tietokonejärjestelmän asetukset ovat ihmisen tekemiä. Järjestelmän valinta on ihmisen teko. Ihmiset niitä käyttävät, ihmiset tietoja syöttävät.

    Tietokone on tunteeton paska, täysin looginen laite. Julkishallinto on kyvytön loogiseen ajatteluun.

  6. Paljon puhutaan maahanmuuttajien oikeusturvasta mm. tänään eduskunnassa. Kukaan ei kanna huolta vanhusten oikeusturvasta, jotka ovat koko elämänsä tehneet työtä ja maksaneet veronsa omaan synnyinmaahansa.
    Mikä helvetti oikein riivaa porvarihallitusta, joka on kiinnostunut vain mamujen oikeusturvasta, mutta ei kantasuomalaisista.

    1. Ei ole media seksikästä puhua vanhuksista, siispä puhutaan siitä mikä on trendikästä…nyt ne on maahanmuuttajia. Eläkeläiset, sairaat, syrjäytyneet joutaa unohtaa hallituksen mielestä. Pakolaisolitiikka on myös bisnestä…vanhuksilla ei saa tehtyä bisnestä. Tämä maa menee päin helevettiä

  7. Sipilä kieltämättä on se joka meille 30 000 näitä toi, vaikka sanoi jo 2015 että kipuraja on 10 000. Mutta nykyhallitus on koittanut kiristää, vaan oppositio, media ja ”hyvän”tekeväisyysjärjestöt lobbaavat vastaan. Sieltähän siellä eduskunnassa.

    Ymmärrän kritiikin. Maahanmuuton ympärillä on paljon ollut sikailua ja surkeaa toimintaa. Siihen tultiin, kun ei hallittu tilannetta. Päivi Nerg kertoi ns. muunneltua totuutta ja sai siitä palkkioksi hyväpalkkaisen viran soten parissa.

    Vaan mielestäni vanhustenhoito on silti oma keskustelunsa. Jos hoidamme asiat viisaasti, meillä ei ole mitään tarvetta asettaa maahanmuuttajia ja vanhuksia vastakkain. Jos hoidamme asiat tosi viisaasti, maahanmuutto vain parantaa verotuloja.

    1. Pellervon taloustutkimuksen (PTT) mukaan Lähi-idästä ja Somaliasta tulevat maahanmuuttajat työllistyvät Suomessa kaikkein hitaimmin. Näistä maista tulleilla maahanmuuttajilla ensimmäinen työpäivä oli keskimäärin kuuden vuoden ja kahden kuukauden päästä Suomeen tulosta. Vertailun vuoksi, esimerkiksi Virosta tulevat työllistyvät keskimäärin noin vuodessa ja kymmenessä kuukaudessa, Venäjältä tulevat neljässä ja puolessa vuodessa. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa oli seurattu vuosina 1995–2006 tulleita työikäisiä maahanmuuttajia vuoteen 2013 asti.Neljän vuoden jälkeen työttömänä tai työelämän ulkopuolella oli 62 prosenttia. Kahdeksan vuoden jälkeen vastaava luku on tasan 60. Työvoiman ulkopuolella oli molempina tarkasteluvuosina noin 30 prosenttia.

      – Palkansaajina oli neljän vuoden jälkeen 14 prosenttia ja opiskelijoina 21 prosenttia. Kahdeksan vuoden jälkeen työssä oli 18 prosenttia ja opiskelijana 17.

      – Esimerkiksi Virosta sekä Länsi- ja Etelä-Euroopasta saapuvista neljän vuoden jälkeen oli työssä yli puolet. Työttöminä tai työelämän ulkopuolella oli reilu kolmannes.

      – Aineistossa on vuosina 1995,1996, 2000, 2001, 2005 ja 2006 maahan muuttaneet, joita on seurattu vuoteen 2013 saakka. Työllistymistarkastelussa on mukana 18–64-vuotiaat.

      Jecaterina Mantsinen / STT

      Tämmöistä….ei hääville vaikuta tämä tutkimus.

  8. Vanhustenhoidon tila periytyy menneiltä hallituksilta.
    Nykytila ei ole Sipilän luomus.
    Antti rinne on enemmän vastuussa kuin Sipilä.

  9. Todella hyvä että Arja Juvonen ( ps ) pitää ääntä täysin aiheesta… mm.digitaalisuus ja robotit eivät olevia ongelmia ratkaise – huolenpidosta !

    1. Eivät tietenkään ratkaise – mutta auttavat.

      Jos haluat naulan lautaan, vasara auttaa. Ei se sitä työtä tee, mutta helpottaa.

      Anna tietotekniikalle paskahommat jotta voit itse tehdä jotain fiksumpaa.

  10. Kuten Väinö ja itsekin olen nostanut asiaa esille sillä ainakin minä vanhenen.
    Vanhus kotihoidossa on se tulevaisuutemme ellei ole rutosti rahaa
    ja kotona kuoli eräs tuttavani hesalainen ollen viikon kuolleena. Viikko on pitkä aika jos on vaikkapa tajuissaan muttei pysty hälyttämään apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *