Edustuksellinen demokratia tullut tiensä päähän

Suomi on monien muiden maiden tavoin edustuksellinen demokratia, jossa joka neljäs vuosi kansa valitsee vaaleilla edustajansa eduskuntaa päättämään yhteisistä asioista.

Näin on nyt toimittu sata vuotta maassamme. Sadan vuoden aikana on moni asia muttunut, myös Suomen perustuslakia on muuteltu useampaankin kertaan.

Suuri muutos oli, kun perustuslakia muutettiin siten, että tasvallan presidentiltä riisuttiin lähes kaikki valta. Samalla siiryttiin muka demokraattisempaan suuntaan eduskunnassa, kun suurten puolueiden tuella hyväksyttiin yksinkertainen enemmistö mm. hallituksen luottamusäänestyksissä.

Perustuslain muutokset johtivat siihen missä nyt olemme eli pääministeristä on tullut tärkeämpi päättäjä, kuin tasavallan presidentistä. Samalla puolueiden merkitys korostuu, kun kansanedustajilta vaaditaan ehdotonta kuuliaisuutta puolueen päätöksiin. Kansanedustajat eivät enään ole kansan edustajia, vaan puolueiden edustajia.

Kun tähän on tultu ovat kansalaiset pettyneitä ja ymmällään. Poliitikkoihin ja puolueisiin ei enään luoteta. Halutaan muutosta politiikan tekoon.

Siksi on tervehdittävä ilolla Hjallis Harkimon aloitteellisuutta etsiä jotain parempaa. Se parempi on LiikeNyt, jonka perusidea on ottaa kansalaiset mukaan päätöksentekoon, joka on mahdollista käyttäen nykyaikaista tietotekniikkaa.

 

Harkimo käväisi viime viikolla Italiassa, jossa on samankaltainen kansanliike, kuin LiikeNyt. Tuliaisina oli Harkimolla mukanaan arvokasta tietoa Italialaisten käyttämästä sovelluksesta, jossa suora demokratia toimii. Italialaisilla on nettisivusto, jonka avulla pidetään yhteyttä rekisteröityihin jäseniin ja kysytään heidän mielipiteitään ajankohtaisiin asioihin. Merkille pantavaa on, että liikkeen kansanedustajat velvoitetaan äänestämään parlamentissa kansan tahdon mukaisesti. Suoraa demokratiaa noudattavalla liikkeellä on 22 % osuus Italian parlamentissa ja on näin ollen Italian suurin parlamenttiryhmittymä.

Nyt odotamme mielenkiinnolla mitä Harkimo kumppaneineen tulee lanseeraamaan meille suomalaisille. Jos se on mahdollisuus ainakin johonkin mittaan asti päästä suoraan demokratiaan vaikuttamaan Suomessa tehtäviin poliittisiin päätöksiin, niin hyvä on.

13 vastausta artikkeliin “Edustuksellinen demokratia tullut tiensä päähän”

  1. Oligarkia eli harvainvalta meillä on valllinnut jo pitkään, mutta nyt ollaan sen surkeimmassa olomuodossa.
    Puolueet, joiden jäsenmäärä on kai n. 10% kansasta, määrää, mitä muut saavat tehdä.
    Sote-sotku maakuntapelleilyineen on yksi lehmänkauppojen suurimmista katastrofeista pakkoruotsi-kauppojen jälkeen.
    En oikein usko, mutta pirusti toivon, että Hjalliksen puuhastelu saisi aikaan edes jotain muutosta parempaan.

  2. Mitä se ”suora demokratia” mahtaa hyödyttää kun on asialla tollainen pieni klikki. Ei mitään. Tää demokratia jossa saa äänestää on mikä on mutta ei ole parempaa keksitty.

  3. ”Edustuksellisen demokratian aika on ohi” sanotaan Ylen jutussa > https://yle.fi/uutiset/3-10179668 ja tässä puolustetaan myös suoraa demokratiaa.

    Itse olin Ylen haastateltavana suorasta demokratiasta olisikohan kuutisen vuotta sitten ja silloin moiset ajatukset haukuttiin aivan surkeaksi ja vastuuttomaksi. Nyt ne kelpaavat etusivulle. Odottelen rauhassa sitä että Yle, HS ja pari muuta pyytävät anteeksi asiattomuuttaan. Saan odotella kauan.

    Harkimo ei nyt Putinin petikaverina pysty demokratiaa pelastamaan. Viisas puolue ymmärtää haasteen ja kehittyy, tyhmä puolue potkii vastaan viimeisetkin voimat.

  4. Haastava – eiku vaikea tieteen kuin valtiontalouden taiteenlaji – tuo poliittinen demokratia puoluepoliittisesti tulkattuna.

    Täytyy myötäillä Eemeliä !

  5. Kekkonenko oli demokraattinen presidentti vrt. pääministeri nyt ?

    Suora kansanvalta antaa hölmöille populistien uhreille kontrolloimattoman vaikutusalustan, jossa paras pelle, lupaaja ja muuten hölmö kansanvillitsijä saa maan sekaisin. ”Paitsi Veikko Vennamo, Urpo Leppänen, Timo Soini ”

    Edustuksellisessa demokratiassa sentään on puolueillakin joku sisäinen kontrolli, keitä edustajiksi valitaan, vai onko kaikilla puolueilla ?

    Nyt Rinne myy rahaa alle torihintojen.

  6. Sipiläkö ajoi edustuksellisen demogratian karikolle.
    Ainakin Harkimo ja kumppanit saivat mittansa täyteen ns takarivin taavina seuratessaan pienen klikin yksinpäättämistä.
    – Some tulee …

  7. Italiastahan sitä kannattaa näissä asioissa oppia hakea, taisi olla se porukka jonka vaalilupaukset oli luokkaa ”lisää auringonpaistetta”. Kansa nyt on keskimäärin aivan liian tyhmää ja laiskaa perehtymään asioihin, että sitä voisi ilman edustuksellista seulaa päästää päättämään. Jonkinlaista suoraa näennäishassuttelua varmaan tullaan tarjoamaan, mutta todellinen vallankahva tulee jatkossakin pysymään tiukasti edustuksellisen koneiston kourissa.

  8. Ennekkoluuloja huokuu kommentit. Kiitos kuitenkin kaikista kommenteista, koska ne ovat aitoja, uskoakseni.
    Suora demokratia italialaisittain toimii, kun vain rekisteröydyt jäsenet pääsevät kertomaan mielipiteensä päätettävistä asioista. Näin varmaan tulee käymään täällä meilläkin. Jos selvä enemmistö kannattaa jotain ehdotusta se valitaan myös parlamenttiryhmässä. Jos taas kannat jakautuvat kahtia jää päätös parlamenttiryhmälle. Kyseesä on siis sovellus suorasta demokratiasta ei puhdas suora demokratia, kuten esim. Sveitsissä on. Mutta sekin on parempi, kuin edustuksellinen demokatia.

  9. Millainen sotku meille onkaan tulossa, jos tämä sote ja maakuntauudistus joskus valmistuu. Maakuntiin valitaan tuhansia uusia päättäjiä, en minä tiedä mihin virkoihin. Ehdokkaina tulee paljon ihmisiä, jotka asettuvat ensi keväänä ehdolle eduskuntavaaleihin, en minä tiedä keitä he ovat.

    Paljon todennäköisesti tulee ihmisiä, jotka istuvat kahdella pallilla ja päättävät samoista asioista. Miten pieni äänestäjä voi tietää, kenelle äänensä antaa niin, että demokratia säilyisi.

  10. Edustuksellisen demokratian suurin heikkous on juuri siinä, että ”pieni ihminen” ei voi tietää ketä äänestää, kun kaikki luopailevat maat ja taivaat eivätkä sitten pidäkään lupauksiaan.
    Persujen viime vaalien ja vaalien jälkeinen aika oli murheellinen tarina petetyistä lupauksista ministeripaikan hintana.

  11. Oli demokratian muoto mikä tahansa, siinä on äänestäjän vastuu. Uskoakseni se on ihmisillä jo aika hyvin tiedossa, Trump ja Brexit ovat muistuttaneet ihmisiä siitä että äänestystuloksella on väliä.

    Kansa on just niin tyhmää tai älykästä kun haluamme nähdä. Viisas päätös tehdään jos annetaan ihmisille syy tehdä viisas päätös. Jos ajamme typerään päätöksentekoon, sitä saamme.

  12. Edustuksellista: Kuntapäättäjä-maakuntapäättäjä-kansanedustaja/ministeri ja voi olla sama henkilö ja kesken kauden puolueen vaihto kenties?

  13. Harkimo on kuin päivperhonen, liitelee kukasta kukkaan, kun kyllästyy yhteen juttuun niin aloittaa jotakin muuta. Pennin latia en laittaisi likoon hänen liikkeensä onnistumisille.
    Vähän ihmettelen tätä suomalaisen demokratian mollaamista, vuosikymmenten satossa luotuyksi maailman parhaista maista ihmispolon asua ja todella toteuttaa itseän.
    Jos jotakin on huonosti ja niinkuin esimerkiksi kansalaisten terveydenhoidon kohdalla on saamme syyttää itseämme kuten Kuyy tuossa totesi. Peiliin katsomisen paikka jos yhä uudelleen äänestämme valtaan huonoja poliitikkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *