Joutukaa sielut, on aikamme kallis…

Aika on rahaa, sanotaan ja aika on rajallinen, sanotaan myös. Aika aikaa kutakin, on toteamus, jolla halutaan mm. vähätellä jotain asiaa.

Nyt on myös aika muodostumassa suurimmaksi ongelmaksi eduskunnassa, kun sote -ja maakuntalakien suuri paketti on käsiteltävänä eduskunnan valiokunnissa. Valiokunnista viestitetään, että lakipaketin hyväksymiselle isossa salissa asetettu määräaika on liian tiukka. Tarvitaan lisäaikaa eli aikalisä. Hallituspuolueet väittävät, että oppositio jarruttaa asioiden käsittelyä ja oppositiopuolueet taas väittävät, että hallitus kiirehtii ja patistelee tekemään huolimatonta työtä, että aikataulussa pysytään.

Kun kysymyksessä on Suomen kaikkien aikojen suurin uudistushanke, on selvää, että se pitää käsitellä eduskunnassa, joka asioista päättää, huolella ja tarkoin. Sipilän hallituksen kaikki lakiehdotukset ovat olleet huonosti valmisteltuja ja siksi niitä on jouduttu ja joudutaan edelleenkin korjaamaan. Tämä sotepaketti noudattaa samaa huonoa valmistelua. Paketti oli jo kerran perustuslakivaliokunnassa ja sai siellä pakit. Nyt on siis kyseessä hallituksen esitys numero 2 ja syytä on epäillä, että ei sekään läpäise kaikkia valiokuntia ilman muutoksia, puhumattakaan perustuslakivaliokunnasta, joka voi torpata taas jo toisen kerran esityksen.

Aika on siis nyt se, joka voi siirtää koko sotepaketin seuraavalle hallitukselle. Ja se on asia, jota Kepu haluaa kaikin tavoin välttää. V oi olla nimittäin viimeinen kerta, kun Kepu pääsee hallitukseen voidakseen saada itselleen sellaisia voittoja, kuin on maakuntahallinto, joka on Kepun ikiaikainen suuri haave ja toive.

Kun Sote -ja maakuntauudistukseta tuli viime vaiheissa vain kahden puolueen Kepun ja Kokoomuksen vallanhimon näyttämö ja kansalaisten terveys -ja sosiaalihuolto jäi taka-alalle, niin vain aika voi pelastaa kansamme.

Eduskunnalle on siis annettava tapeeksi aikaa tutkia tarkoin hallituksen esitysten kaikki sudenkuopat ja lobbareiden tekemät kotiinpäinvedot. Terveystalojen ja pörriäisten lobbarit ovat nimittäin olleet aktiivisesti mukana valmistelemassa valinnanvapautta, koska heitä odottaa 5-10 mirjardin euron potti vuosittain verorahoja, jos sote hyväksytään hallituksen esityksen muodossa.

9 vastausta artikkeliin “Joutukaa sielut, on aikamme kallis…”

  1. Hyvää ei saa halvalla, köyhän ei kannata ostaa halpaa. Mielestäni näissä SOTEn arvosteluissa on tähtäin liiaksi rahassa kun pitäisi olla siinä että ihmiset saavat säädyllisessä ajassa hoitoa vaivoihinsa.

    Moititaan kuka kuinkakin suuresta potista joka menee terveysfirmoille ikäänkuin jonkinlaisena lahjana kun pitäisi vertailla ja arvailla eroja tehokkuudessa yksityinen vastaan virkamiesvetoinen toiminta. Minulle kelpaa toki yhteiskunnan tuottama palvelu jos se osoitetaan kilpaillukykyiseksi.

    Miten se nyt tähän liittyykään mutta aikansa kutakin sanoi pässi kun päätä leikattiin tai aikansa kutakin mies vaikka aidan vittaksena. No se ainakin on selvä että jos nykyhallituksen SOTE kaatuu niin pitkään, hamaan harmaaseen tulevaisuuteen saamme vielä kitua nykyisen huonosti toimivan ja ihmisiä eriarvoisesti kohtelevan terveyshuollan kylmissä kourissa.

  2. Tällä ”ensi hallitus viimeistelköön” mallilla on ryssitty kohtuullisen reilu määrä soteprojekteja viime vuosikymmeninä. Tällainen hanke ei koskaan voi eduskuntavoimin valmistua, niin syvä on periaatteellinen kuilu kunkin hallituksen ja opposition välillä. Aivan sama kuka on tai ei ole hallituksessa, tämä pätee.

    Voimme vain toivoa että se hallitus joka asian puskee läpi omaa riittävästi taitoa. Tai edes tuuria.

    Nykytilanne on surkea, kuten Myllymatti toteaa. Onko uusi sote surkeampi vai ei? Tähän ei ole kellään absoluuttista totuutta. Ainakaan vielä.

  3. Ihan oikeasti ne oikeat asiantuntijat olisivat tehneet hyvän, mutta kepu/kokoomus ovat pilanneet ja saaneet aikaan viiveenkin.
    Veikkaan että saamme nykyistä huonomman, mutta kalliimman ja se valinnanvapauskin jää saamatta sillä isot pörssärit jakavat valinnan omia etujaan ajatellen.

  4. Veikkaan että emme saa. Ei tuo höyryävä kasa uudistusta tule menemään läpi, jos Sipilän Juice ei pistä äänestystä tulille juhannusaattona, ja silloinkin on huolehdittava siitä, että osa kansanedustajista on varmasti muilutettu tarpeeksi kauas Arkadianmäeltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *