Kokoomus temppelin harjalla

Kokoomus on nyt vaikean valinnan edessä. Hyväksyäkö lehmän kaupassa vain lehmän häntä eli pahoin vesitettävä valinnanvapaus ,vai jatkaako hallituksessa Kepun apupuoleena tukemassa Kepun hellimää maakuntahimmeliä?

Nyt näyttää siltä, että koko suuri uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle, sillä uudistus täytyy kierrättää myös EU:ssa lausunnolla ja se vie aikaa.

Tähän on tultu ja yksinomaan siksi, että Kepulla oli tulen palava kiire saada maakuntauudistus toteutettua tällä vaalikaudella. Mutta kaikkihan me tiedämme, että kireessä ei saa kuin rupia takapuoleen.

Nyt olisi oikea hetki hallituksenkin todeta tosiasiat ja ilmoittaa kansalle, että sote -ja maakuntauudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle. Ei yhden vuoden viive ole mikään katastrofi, onhan uudistusta nyt jo valmisteltu yli kymmenen vuotta.

Sipilän hallituksen toimintaa on leimannut huono ja puuttellinen lakien valmistelu. Se kielii pääministerin poliittisesta kokemattomuudesta. Sote -ja maakuntauudistus on surkea esimerkki hallituksen taitamattomuudesta ja huolimattomuudesta.

Tosiasioiden tunnustaminen on nöyrtymisen merkki. Kykeneekö Sipilä nöyrtymään ja myöntämään virheensä?

8 vastausta artikkeliin “Kokoomus temppelin harjalla”

  1. Mutta riittääkö vuoden viive? Kun menee seuraavan hallituksen valmisteluun niin riippunee paljon siitä mitkä puolueet ovat hallituksessa.
    Jos Keskusta ja Kokoomus mikä lienee aika epätodennäköistä niin silloin vuosi ehkä riittäisi. Jos SDP ja vihreät alkanee seuraava kymmenvuotiskausi SOTE ratkaisun hieronnassa ja kansa kärsii.

  2. Soteuudistuksessa on paljon jo valmista. Ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Riittää, kun päivittää kaikki tehdyt suunnitelmat.
    Kysymys on vain valinnanvapaudesta, joka on monien asiantuntijoidenkin mukaa ongelmallinen ja kustannukset. Sekä tietty toteutusaikatalu. Soten sisäänajaminen pitää tapahtua vaiheittain alueittain ja kokemuksen karttuessa tehdä tarpeelliset korjausliikkeet.
    Mielestäni demareilla on melko hyvä konsepti, joka voisi sopia vihreille ja persuillekin samoinkuin RKP:lle. Demarien konsepti rakentuu nykysysteemin pohjalle ilman maakuntauudistusta. Tarvitaan vain kuntia suuremmat sotealueet, joilla olisi verotusoikeus. esim. H:gin kaupunki voisi olla yksi sotealue.

  3. ”Riittää, kun päivittää kaikki tehdyt suunnitelmat”

    Suunnitelmat viimeisen kymmenen vuoden ajalta vaiko ainoastaan nämä Sipilän hallituksen tekemät?
    Toki minäkin olen sitä mieltä että Keskustan maakuntamalli on kehitetty enemmän muita tarkoituksia varten kuin SOTE uudistus.

    SOTE mallin pitäisi sisältää kyllin mahdollisuuttaa aitoon kilpailuun, liian virkamiesvetoinen rakennelma ei ikinä ole tehokas.

  4. Pakko uudistaa kun vanhalla ei enään pärjätä ”budjetti huolineen”,vaikkakin uudistus maksaa eri vaiheineen kuitenkin SoTea on vietävä eteenpäin ja varmaankin jo kunnatkin kehittävät omia toimintamuotojaan kuntalaisilleen.

    Mitäs sitten jos vesitetään tämä koko paletti ns.uusiin puihin,niin ehkä silloin ollaan todellisessa pulassa ”kun pöytä on känsistä arpeutunut ja poliittiset + kuin virkakoneistot luovat uutta SoTe pöhinää jälleen eetteriin”.

    Eiku tästä vaan eteenpäin ajanmyötä korjaillen,eihän tätä palettia kerralla saa ”valmiiksi asiakkaiden leikkauspöydälle” – ja mikä sitten lienee hintalappu saldoineen kun jo tämä maksaa maltaita koko yhteiskunnalle.

    Puolin kuin toisinkin,ei todellakaan ole eri poliittisten irtopisteiden keruun laita,vaan yhteistyöllä eteenpäin.

    Nyt on todella kyse kansalaistemme yhdenvertaisuudesta kuin tasa-arvosta SoTe rintamalla !

  5. Kokoomus ottaa hallituksen kanssa riskin EU:sta, mutta valmistelee asian niin, ettei uudistus kaadu kilpailulainsäädäntöön aikanaankaan.
    Sote toteutuu tämä hallituskauden aikana viivästyneen maakuntavaalin ja valinnanvapausvaiheistuksen kanssa opposition kiusaksi. Oppositio taas ottaa suuren riskin halutessaan sopan omaan syliinsä.

  6. Kokoomuksesta näkyy eroavan taas yksi.
    Molemmat yritykset on pilattu kepulehmällä.
    Oli mikä hallituskokoonpano hyvänsä niin saa ison sotkun syliinsä ja se sotku on iso molemmissa tapauksissa.
    Asiantuntijat olisivat tehneet ja olisi jo valmista ilman kepulehmää.

  7. En osaa veikata kaatuuko hallitus vai tuleeko sote vai mitä.

    Sen sijaan osaan lähes kristallinkirkkaalla varmuudella sanoa että jos sote ei mene tällä hallituskaudella maaliin, se jyrätään maan tasalle ja aloitetaan nollasta, jolloin seuraava hallitus voi taas epäonnistua sen tekemään, ja seuraava, ja seuraava.

    Tulos tai ulos on vaikea sanonta. Kokoomus voi saada nousua sillä että se näyttää pystyvänsä tuloksiin – tai laskua sillä että se vetää homman maaliin oli se miten huono homma tahansa.

  8. Sipilä oli tämän illan A-studiossa varma, että sote saadaan maaliin ennen eduskunnan kesälomia. Virkansa puolesta ei Sipilä voi muuta mieltä ollakaan.
    Vapaavuori oli päinvastaista mieltä. Hän myös totesi, että nykysote on ihan kelvollinen, kunhan siihen tehdään täsmäkorjauksia. Ei tarvita suurta ja kallista uutta järjrstelmää, joka olisi hyppy tuntemattomaa.
    Krista Kiuru sosiaali -ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja jonka vastuulla on antaa mietintö koko lakipaketista korosti A-studiossa, että työtä on paljon lähes 4000 sivua lakitekstejä, jotka pitää kahlata läpi ja se vie aikaa.
    Kukaan ei ennusta kuinka paljon hallituksen laiskanläksyn korjaaminen vaatii, mutta useimpien varovaisten arvioiden mukaa asiaa tulee suuren saliin vasta syksyllä. Jos ei sitä ennen tapahdu jotain, esim. Kokoomuksen suunnalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *