Miksi sotesoppa on palanut pohjaan monta kertaa?

Vastaus otsikoituun kysymykseen on se, että sotesopan keittäjät ovat taitamattomia ja huolimattomia.

Pääkokkina on häärinyt nyt yli kolme vuotta pääministeri Juha Sipilä. Entinen yrittäjä ja monimiljonääri Sipilä tuli politiikkaan mukaan suhteellisen varttuneella iällä. Kun hän oli pannut yrityksensä lihoiksi ja rahat veroparatiisiin hänellä liikeni aikaa politiikkaan. Kepu otti kaiken irti politiikassa ryvettymättömän Sipilän imagosta ja saikin vaalivoiton ja paalupaikan pääministeriksi.

Aluksi kansa oli innoissaan. Muistamme hyvin ne keväiset päivät kolme vuotta sitten Smolnassa, kun Sipilä veti hallitusohjelmaneuvotteluja. Erikoisesti Smolnan neuvottelujen tiedotustilaisuudet olivat kuin viihdeohjelmia ja kansa oppi uusia sanoja, kuten vatulointi. Niissä tiedotustilaisuuksissa näki selvästi Sipilän koulutustausta ja työura. Kaavioita ja muita graafisia tauluja oli runsaasti.

Sipilä otti käyttöön mm. maisemakonttorin ministereilleen, jolla haluttiin viestittää kansalle uudesta ajasta Suomen politiikassa. Mutta maisemakonttori lässähti heti alkuunsa täysin mahdottomana toteuttaa. Ministerit tarvitsivat om at työhuoneensa, kuten aina ennenkin.

Koko kolmivuotista aikaa, jonka Sipilä on ollut pääministerinä on leimannut hänen yritysjohtajataustansa ja insinööri koulutuksensa. Sipilä on tyypillinen asioiden johtaja, mutta ihmisten johtamisessa taitamaton.

Soteuudistus, joka on hallituksen tärkein hanke näkyy myös Sipilän käden jälki selvästi. Hän on johtanut maata, kuin yritystä ja se on ollut syynä sotesopan pohjaan palamisiin.

Kun soteuudistusta on nyt valmisteltu Suomessa jo yli kymmenen vuotta, niin Sipilä päätti, että nyt hän panee asian kuntoon. Asetti tavoitteet, myös aikataululle ja ryhtyi töihin. Aivan kuten yrityksissä tehdään.Mutta Suomi ei ole yritys,  vaan kansanvaltainen demokraattinen maa, jossa on monta puoluetta eduskunnassa päättämässä yhteisistä asioista.

Se voi olla vaikea yritysjohtajan ymmärtää, mutta niin se vain on. Sipilä ei ole oppinut mitään politiikasta näiden kuluneiden kolmen vuoden aikana. Siitä kertoo selvää kieltä se, että soteuudistus on kohdannut eduskunnassa demokratian koko kuvan. Uudistusesitys on palautettu valmisteluun yhä uudelleen ja uudelleen.  Syinä ovat olleet liian tiukka aikataulu, hutilointi ja suoranainen taitamattomuus.

Sotesta on muodostunut Sipilälle henkilökohtainen ongelma ja arvovaltakysymys. Jos Sipilä olisi viisas ja kansan etua ajatteleva, hänen olisi jo vuosi sitten pitänyt ottaa tosissaan perustuslakivaliokunnan lausunnon vaatimukset. Mutta hän ei ollut viisas, kun samat asiat toistuivat taas tällä kertaa.

Sipilän taitamattomuus pääministerinä on jo nyt tullut maksamaan paljon  veroeuroja, jotka ovat pois kansan hyvinvoinnista.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomionsa myös siihen, että hallitus on jo käynnistänyt soten toteutuksen melko laajasti, vaikka lakia ei ole vielä hyväksytty. Se kertoo vain siitä, että Sipilällä on kova kiire saada sote voimaan vähät välittämättä siitä, miten sosiaali -ja terveyshuolto maassamme käytännössä toimii. Kunhan vain kaavat ovat kunnossa.

Tuleeko sote Sipilän  hallituskaudella vai ei? Nyt näyttää siltä, että ei tule ja niin on miltä näyttää.

7 vastausta artikkeliin “Miksi sotesoppa on palanut pohjaan monta kertaa?”

  1. Sipilä on tyypillinen ”toimitusjohtaja”. Oman firmansa yksinvaltias. Kun pakkokeinot,uhkailu ja asioiden läpivienti vaikka väkisin on omassa firmassa toiminut varsinkin kun ympärillä on samanmielisiä serkkuja ja saman aatesuunan uskovaisia. On ollut lopulta helppo runnoa mitä vaan läpi.

    Mutta kun Suomen valtio ei ole mikään firma jota pyörittää sisäpiiri.

    Äijä ulos ja uusi tilalle. Kiitos ja….aamen.

  2. Kun taitamaton ohjaa halutonta mitä siitä tulee lopputuloksena no pannukakku elikkä likilaskuinen .
    Niin tuo oikea pannukakku on aika hyvää syötävää mutta tuo likilaskuinen ei ole hyvää lainkaan terv tepivaari

    1. Sipilä uhkaa milloin erolla, kovemmilla toimilla, hallituksen kaatumisella, lisäleikkauksilla…milloin milläkin.

      Koulussa tänmöinen uhkaaja … on koulukiusaaja…se saa lopulta tahtonsa läpi jenginsä kanssa siellä luokassa.

      Sipilä on siis uhkailija. En ole itse koskaan arvostanut uhkaajia. Se ei paremmasta tiedä.

      Saako Sipilä lestana tehdä töitä sunnuntaina….eikös se ole se päivä kun nämä ei saisi tehdä….vai valehdellaanko ja rukoillaan illalla ja homma on anteeksi annettu taas..

      1. ”Sipilä uhkaa milloin erolla, kovemmilla toimilla, hallituksen kaatumisella, lisäleikkauksilla…milloin milläkin.”

        Ehkä kyseessä on vain tiedonjakamistoimi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *