Sotesauna alkaa olla jo aika kuuma

Soten -ja maakuntauudistuksen ns. Kepun hallintohimmelin päätöksen teko lähenee ja se kuumentaa nyt tunteita niin, että hyvä jos hanskaamiselta vältytään.

Tänään väittelivät tai kuten Savossa sanotaa inttivät Orpo ja Rinne, kaksi pääministeriehdokasta seuraavien vaalien jälkeen, mm. sotesta -ja Kepun hallintohimmelistä. Orpo uskoo paketin menevän läpi eduskunnassa kesäkuussa, Rinne sanoi, että jos se menee läpi, niin siihen tehdään paljon ja suuria korjauksia ensi vaalikaudella, jos demarit on hallituksessa. Rinne ei hyväksy valinnanvapautta ja sitä, että yksityiset pörssiyhtiöt pääsevät jakamaan verovaroja arviolta noin viittä miljardia euroa.

Huomenna illalla on A-talk, jossa aiheena on sote -ja Kepun hallintohimmeli esitys. Tulee varmaan olemaan kuuma keskustelu, jos keskustelijoiden kokoonpano vastaa eduskuntaa pienoiskoossa.

Aikapula kuitenkin uhkaa sotea ja voi muodostua kohtalokkaaksi hallituksen kannalta. Vastustajien kannalta olisi hyvä, jos päätöstä siirrettäisiin yli vaalien. Silloin myös kansa pääsisi sanomaan mielipiteensä asiasta.

Vielä ei tiedetä mitä eduskunnan perustuslakivaliokunta sanoo hallituksen esityksestä numero 2? Odotettavissa on tiukka kädenvääntö hallituksen ja opposition välillä valiokunnassa, jossa pitäisi aina tehdä vain yksimielisiä päätöksiä.

Kuten edellä olevasta selviää, on monia epävarmuustekijöitä vielä ja ennen kuin eduskunta lähtee kesälaitumille voi tapahtua vielä asioita, jotka kuumentavat tunteita puolin ja toisin.

Viime päivinä on  suomalaisia hellitty helteillä. Mutta sitten vasta se helle on, kun päätöksen aika on käsillä. Kuinka monta hallituspuolueen kansanedustajaa rikkoo ryhmäkuria ja äänestää vastaan? Montaa ei tarvita, kun esitys kaatuu. Jos olisi suljettu lippuäänestys, niin se olisi edustajien kannalta hyvä. Kukaan ei saa koskaan tietää m itä kukin äänesti, kuten kävi pressan vaaleissa 1956, kun Kekkonen voitti valitsijamiesten äänestyksen yhdellä äänellä ja tuli valituksi ensimmäistä, mutta ei viimeistä kertaa presidentiksi.

13 vastausta artikkeliin “Sotesauna alkaa olla jo aika kuuma”

  1. Lisää löylyä!

    Sauna on kuuma mutta helvetti vie lisää löylyä!

    Opposition tehtävä on vastustaa kaikkea mitä hallitus tekee vaikka hallitus tekisi maailmanrauhaa.

    En ole täysin vakuuttunut että hallitus tekee maailmanrauhaa.

  2. Väinö: Rinne ei hyväksy valinnanvapautta ja sitä, että yksityiset pörssiyhtiöt pääsevät jakamaan verovaroja arviolta noin viittä miljardia euroa.

    Sanoo nyt Rinne mitä hyvänsä niin ainakin nykymenossa tuntuisi hyvältä jos olisi valinanvapaus niin on tuskastuttavaa vähävaraisen odotella pitkiä aikoja kunnallisiin palveluihin pääsyä.

    Veronmaksajana kauhistuttaa ajatus että noin vain minunkin veroeurojani JAETAAN pörssiyhtuöille. En tiedä helpottaisiko tuskaani jos tietäisin yksityiskohtaisemmin miksi ja miten nuo rahat jaetaan ja mitä niillä mahdollisesti saadaan vastineeksi.

  3. ”Porssärit jo jakavat miljardipotteja keskenään siinä sitä valinnanvapautta kerrakseen”

    Synkkiä ennusteita ilman mitään perusteluja – pitääkö olla huolissaan?

  4. Mistäs se mökin mummo ja vaari tietävät, kuka on hyvä lääkäri , jotta osaisivat valita oikein. He turavautuvat mainontaan, pörriäisten mainontaan, joka on ns. mielikuvamainontaa ja antaa aivan virheellisen kuvan todellisuudesta.

    Kuinkahan moni meistä ihmisistä on tehnyt elämänsä aikana vain oikeita valintoja. Esim. avioliitoista rikkoutuu joka toinen, joka kertoo valinnan vaikeudesta.

    1. Väinö: Mistäs se mökin mummo ja vaari tietävät, kuka on hyvä lääkäri

      Mutta ne tuntuu usein tietävän mikä lääkäri on huono kokemuksistaan joita on varain puutteessa vain kunnallisista terveyskeskuksista.

  5. Hieman ohi aiheen, mutta asiaa kuitenkin sivuten.

    Aamulehdessä kerrottiin tänään, kuinka Lempäälän taloudellinen tulos on kasvanut jo toista vuotta. Vuoden 2017 tilinpäätös oli 1,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

    Lehdessä kunnanjohtaja Heidi Rämö luettelee useita syitä miksi näin hyvin on mennyt. Hän kertoo, että vuonna 2017 toimintakulut vähenivät 2,1 prosenttia.

    Suora lainaus lehdestä: ”Rämö kertoo, että Lempäälän kunta on siirtänyt palveluita omaan tuotantoonsa. Valmisteilla on esimerkiksi erityisryhmien asuntola, jota järjesti aiemmin ulkopuolinen toimija.”

    Kunnan oma tuotanto tulee siis halvemmaksi kuin ulkopuolinen. Ainakin Lempäälässä. Ainakin osassa toimintoja.

    Miksi silti sotesodassa annetaan jatkuvasti ymmärtää, että julkinen on tehotonta ja kustannuksia lisäävää ja kaupallinen taas päinvastoin on tehokasta ja tuo säästöjä?

    1. Olkoon onnellisia lempääläläiset että heille on sattunut fiksuja virka- ja luottamusmiehiä, kaikilla ei ole asiat näin hyvin

  6. Tässä tapellaan nyt aatteista, ”yksityinen hyvä”, ”yksityinen paha”.

    Katin kontit. Oikea keskustelu on se jossa ”hyvä hoito hyvä”, ”turha kulujen kasvu paha”, ”veronkierto helvetin paha”.

    Ei ihmisiä hoideta aatteella vaan lääketieteellä.

  7. Tämän päivän (24.5) eduskunnan kyselytunnilla oli hektinen tunnelma. Kaksi kepuämmäministeriä yritti puhua pulputta vuolaasti samoja tuttuja fraaseja hallituksen esityksen ihanuudesta, joita on nyt kuultu jo vuositolkulla. Pääministerin olemus huokui poissaolevan oloisesti. Onko Sipilä ulkona soten ykstyiskohdista, kuin lumiukko, kun antoi kahden kepupullukan vastata kysymyksiin?
    Hallituksen puheet eivät vakuuta pikemminkin päinvastoin. Kun kyse on vuosisadan uudistuksesta, jota on nyt valmisteltu jo 10 vuotta, niin ei yksi vuosi siinä vaikuta mitään. Sipilän hallituksen esitys pitää nyt panna parlamentaariseen tarkasteluun ja tehdä tarpeelliset muutokset ja samalla siirretään lakien voimaantuloaikaa ainakin vuodella eteenpäin. Jos Kepu ei halua tätä ja hallitus eroaa, niin sitten vaan vaalit pystyyn syksyllä ja siitä jatketaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *