Tänään on ratkaiseva päivä soten valinnanvapaudella

Tänään kuulee eduskunnan perustuslakivaliokunta asiantuntijoita valintavapausesityksestä.

Tänään tuli myös uutinen, että hallitus aikoo sijoittaa 100 miljoonaa euroa valinnanvapauskokeiluihin, vaikka lakia ei ole vielä hyväksytty. Miten hallitus voi näin mennä asioiden edelle? Yleensä ensin lait hyväksytään eduskunnassa ja vasta sitten alkaa lakien täytääntöönpano. Hallitus menee ikään kuin perse edellä puuhun.

Hallituksella on kiire saada sote ja maakuntauudistus toimimaan. Vaalikausi lähenee jo loppua ja seuraavien vaalien valmistelu on jo puolueissa kovassa vauhdissa.

Jos valinnanvapauslakiehdotus tulee taas tyrmätyksi perustuslakivaliokunnassa tai jos siihen vaaditaan tuntuvia muutoksia, niin mitä sitten? Kaikki taloudelliset ja henkiset panokset, joita hallitus on jo nyt tehnyt uudistusten hyväksi valuvat hiekkaan.

Paras ratkaisu olisi, kun sote -ja maakuntauudistus siirrettäisiin yli vaalien ja muodostettaisiin parlamentaarinen komitea valmistelemaan sitä. Nythän suurta uudistusta on valmistellut vain Kokoomus ja Kepu sekä äänettömänä yhtiömiehenä siniset.

3 vastausta artikkeliin “Tänään on ratkaiseva päivä soten valinnanvapaudella”

  1. Eikös suuria ja mullistavia asioita kuitenkin voisi vähän ensin kokeilla, osataan sitten paremmin hienosäätää. Voisiko jopa ajatella että jos tehdään joku merkittävä muutos yhteiskunnassa ilman kokeiluja olisi se ikäänkuin säkki päässä puuhun kapuamista.
    Yksi esimerkki tällaisesta kokeilustahan on perustulon kohdalla, väitetty tosin että otos ollut liian pieni – mitenkähän tämä sata miljoonaa valinnanvapaustestiin riittää.

    Perustuslakivaliokunta on maassamme paljon vartija, toivotaan että tekee viisaita päätöksiä ja julkilausumia eivätkä politiikkaa.

  2. Olet oikeassa Myllymati siinä, että kokeilujen kautta löytyy yleensä paras ratkaisu. Mutta kokeilut pitää tehdä ensin ja vasta kun on löydetty se paras ratkaisu aletaan sorvata lakeja. Nyt on tehty niin, että ensin sorvattiin laki ja vasta sitten aletaan kokeilla.
    Nyt ei tarkasti ottaen kokeilla, vaan lakia aletaan noudattaa, vaikka sitä ei vielä ole hyväksytty. Se on ennenkuulumatonta Suomen historiassa.
    Kerran on Suomessa tehty laki paljon jälkeen rikoksen ja se oli sotasyyllisyyslaki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *