Faktantarkastaja syytteessä – Julkisen sanan neuvosto vaikenee kuin muuri

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström ei halua vastata kysymykseen siitä, miten toimittaja Johanna Vehkoota vastaan nostettu syyte vaikuttaa Vehkoon asemaan neuvoston jäsenenä.
Toimittaja Johanna Vehkoota vastaan nostettiin viime viikolla syyte kunnianloukkauksesta. – – Tapaus kuitenkin liittyy Vehkoon facebook-kirjoitukseen, josta tehdyn rikosilmoituksen mukaan hän kutsuu oululaista kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa rasistiksi ja natsiksi. Poliisin esitutkinnassa Vehkoo on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.
—————————————-
Lainaukseni lähde: Suomen Uutiset 17.10.2018. Artikkelin otsikko on paljon puhuva: ”Julkisen sanan neuvosto ja Journalistiliitto suojelevat syytteen saanutta faktantarkastajaa – ei sanaakaan kunnianloukkauksesta, kääntävät keskustelun ”toimittajan häirintään”.
—————————————-
Ei tässä näin pitänyt käydä. Siis että vallan vahtikoirasta (media ja sen toimittajat) on tullut paitsi vallan sylikoira myös vallankäyttäjä – neljäs valtiomahti.

20 vastausta artikkeliin “Faktantarkastaja syytteessä – Julkisen sanan neuvosto vaikenee kuin muuri”

  1. JSN ei kommentoi, ja Journalistiliitto vaatii, että toimittajien kiusaamisen on loputtava.

    ”Suomen Uutiset pyrki selvittämään, miten kunnianloukkaussyyte vaikuttaa Vehkoon asemaan JSN:n jäsenenä. Ensin yritimme saada yhteyttä JSN:n puheenjohtaja Elina Grundströmiin, joka ei vastannut puheluihin tai tekstiviesteihin.
    JSN:n 3. varapuheenjohtaja Paula Paloranta kertoo puhelimitse, että ei kommentoi tapausta. Palorarannan mukaan asiasta ei kuitenkaan oltu keskusteltu viime viikolla, kun Vehkoon syytteestä uutisoitiin.
    JSN:n 1. varapuheenjohtaja Antti Kokkonen kertoo puhelimitse, ettei hänellä ole ollut tilaisuutta sanoa Vehkoon tapauksesta mitään.
    – Asia jää myöhemmin pohdittavaksi. Minun tehtäväväniei ole ottaa kantaa, Kokkonen sanoo.

    Suomen Uutiset tavoitti Grundströmin sähköpostitse. Grundström ei suoraan vastaa kysymykseen, miten Vehkoota vastaan nostettu syyte tulee vaikuttamaan Vehkoon asemaan JSN:n jäsenenä.

    Toimittajien ammattijärjestö Journalistiliitto julkaisi 16.10. verkkosivullaan julkilausuman, jonka otsikon mukaan toimittajien kiusaamisen on loputtava. Journalistiliiton julkilausumassa vaaditaan kaikille ihmisille tasapuolista kohtelua lain edessä.
    Journalistiliiton mukaan Lokka olisi ”häirinnyt Vehkoota julkisesti eri tavoin vuosien ajan”.
    – Tämä on kenen tahansa nähtävissä Lokan YouTube-kanavilla, julkilausumassa todetaan.

    Journalistiliiton Twitter-tilillä monet esittävät tarkentavia kysymyksiä julkilausumaan liittyen, mutta liiton Twitter-tilin ylläpitäjä ei kommentoi asiaa mitenkään.”
    Lainauksen lähde: Sama Suomen uutisten artikkeli kuin avauksessa.
    ——————————————————-
    Summa summarum: JSN:n puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat eivät ota kantaa: toivovat että asia hissutellaan hiljaiseksi?
    Journalistiliitto taas yrittää silmänkääntötemppua syyttämällä kunnianloukkauksen kohdetta Lokkaa. Perusteluja ei heru, sinne vain YouTube-kanavalle penkomaan totuutta.

  2. Aku Louhimies ja Yle ilmiriidassa.

    ”Ohjaaja Aku Louhimies on antanut Ilta-sanomille haastattelun, jossa hän kommentoi Ylen maaliskuussa julkaisemaa juttua, jossa ruodittiin ohjaajan työskentelytapaa sekä hänen tapaansa kohdella näyttelijöitään.
    Ylen uutinen oli iso mediatapaus, sillä se julkaistiin vain pari päivää ennen Jussi-gaalaa.
    Ylen jutussa monet naisnäyttelijät, esimerkiksi Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala kertoivat Louhimiehen alistavasta ja nöyryyttävästä ohjaustyylistä. – Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa Aku Louhimies kertoo, että Ylen maaliskuun juttu vilisi virheitä.
    ————————————————————
    Louhimiehen lienee turha potkia tutkainta vastaan. Media nostaa, media laskee ja jos Media langettaa fatwan, se on yleensä fatwan kohteella menoa eikä meininkiä. Ainakin heteromiehille.
    Yksi Tomi Metsäketo taitaa olla poikkeus. Toimittaja Maria langetti hänelle ohjelmassaan fatwan.
    Metsäketo veti häntä solvanneet naiset käräjille, jossa tuomioistuin langetti naisille sakkotuomiot kunnianloukkauksesta. Itse fatwan langettajaa ei syytetty; siellä hän riehuu edelleen Yökylässä- ojelmassa ja missä kaikissa ohjelmissa hän temuaakin. Itse en ko. naisen ohjelmia katso, koska minulla ei ole tarpeeksi vahvaa vatsaa.

  3. Yle.fi sivuilla=Näkökulma
    Jouko Jokinen: Yle puolustaa yleisön oikeutta tietää ja toimittajan mahdollisuutta hankkia tietoa
    Jaa: 445
    henkilökuva
    Kuva: Yle
    Julkaistu noin 19 tuntia sitten.

    Ohjaaja Aku Louhimies on esittänyt julkisuudessa väitteen, jonka mukaan Ylen opintovapaalla oleva toimittaja olisi pyrkinyt toiminnallaan estämään hänen työllistymisensä. Lisäksi Louhimies sanoo, että Ylen hänestä maaliskuussa julkaisemassa jutussa olisi virheitä.

    Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

    Ylen opintovapaalla oleva toimittaja sai uutisvinkin Louhimiehen sopimuksesta isossa kansainvälisessä tuotannossa. Toimittaja alkoi oma-aloitteisesti selvittää vinkin todenperäisyyttä ja oli yhteydessä BBC:n mediapalveluun. Lyhyen sähköpostivaihdon tarkoituksena oli uutisvinkin varmistaminen. Kyse oli täysin normaalista tiedonhankinnasta, muuta motiivia toimittajalla ei toiminnalleen ollut. Koska vinkissä näytti olevan perää, toimittaja siirsi jatkoselvittelyn heti Yle Uutisiin. Viimeksi tänään olemme hakeneet varmistusta uutiselle.

    Aku Louhimiehen mukaan Ylen toimittajan yhteydenotto BBC:hen oli toimittajan henkilökohtainen yritys estää Louhimiehen työllistyminen. Väite ei pidä paikkaansa. Kansainvälisen tuotannon rekrytointipäätöksiä tuskin tehdään kahden mediapalveluun saapuvan sähköpostiviestin perusteella.

    Miksi Louhimies haluaa kyseenalaistaa Ylen toimittajan ammattietiikkaa näin voimakkaasti julkisuudessa?

    Juttu Louhimiehen vallankäytöstä julkaistiin Ylen verkkosivuilla 19.3.2018. Jo jutun julkaisun yhteydessä Louhimies sai kommentoida jokaista hänen työtapaansa liittynyttä arvostelua. Hän kommentoi asiaa myös suorassa tv-lähetyksessä. Louhimies esitti Yleisradiolle oikaisuvaatimuksen jo keväällä. Oikaisuvaatimus käsiteltiin erittäin perusteellisesti, kohta kohdalta. Yle muun muassa kuuli useita Louhimiehen nimeämiä lisätodistajia. Mitkään lisätarkastukset eivät kuitenkaan osoittaneet jutussa esitettyjä kirjauksia virheellisiksi.

    Aku Louhimiehen viime päivien ulostulo aiheutti voimakkaan reaktion. Siitä huolimatta Yle jatkaa omalla vakaalla journalistisella linjallaan. Perustamme toimintamme vastuullisuuteen, alan eettisiin säädöksiin ja perinpohjaiseen tiedonhankintaan. Reilun pelin hengessä olemme halunneet kuulla ohjaajaa itseään viime päivien keskustelun aikana ja tarjonneet hänelle mahdollisuutta tulla kuulluksi. Toistaiseksi hän ei ole halunnut vastata Ylen kysymyksiin.

    Yle puolustaa järkähtämättömästi yleisön oikeutta tietää ja toimittajiensa mahdollisuuksia hankkia tietoa tätä tarkoitusta varten.

    Jouko Jokinen
    vastaava päätoimittaja
    Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminta

  4. Twitterissä=

    Jos se, ettei Louhimies anna haastatteluja ohjaa häntä käsittelevää journalismia, silloin journalistinen päätösvalta on annettu toimituksen ulkopuolelle eli Louhimiehelle itselleen.
    2 replies 2 retweets 40 likes

  5. Johanna Vehkoo on tutkinut journalismin faktantarkistusta Washington DC:n Wilson Centerissä ja laatujournalismia Oxfordin Reuters Institutessa. Vehkoo on julkaissut kaksi tietokirjaa ja kirjoittaa Yleisradiolle Valheenpaljastaja-blogia.
    Johanna Vehkoo kuuluu feministiseen ajatushautomo Hatun johtajistoon. – Wikipedia.

  6. Sikäli kuin olen ymmärtänyt, kyseinen toimittajamuija ei vain kysellyt asiaa, vaan lähetti myös epäasiallisen kyselyn, että tietääkö BBC tuosta Suomen kohusta ja Louhimieheen kohdistuneesta käyttäytymissyytöksestä.

  7. Niin, jos Media langettaa fatwan ja fatwan kohteena on heteromies tai muuten vain kulttuurimarxismin kannalta epäilyttävä henkilö, ”kansalaisjournalistit” varmistavat kynällään sen, että fatwa pysyy ja pitää. Ainakin yrittävät parhaansa.

  8. Julkaistu: 18.10.2018 12:21 | Päivitetty: 18.10.2018 12:35
    MV-lehden perustajalle lähes 2 vuotta vankeutta
    MV-lehden perustajana tunnettu Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

    Käräjäoikeus luonnehti rikoskokonaisuutta poikkeukselliseksi ja syytekohdista menivät oikeudessä läpi lähes kaikki. Tuomio tuli mm. tekijänoikeusrikoksista, törkeistä kunnianloukkauksista, salassapitorikoksista sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

    Vankeuden lisäksi Janitskin tuomittiin yhteensä noin 136 000 euron vahingonkorvauksiin sekä hyvityksiin.

    1. Katsellaan rauhassa ainakin tuo hovin päätös ennen lopullisia kannanottoja.

  9. ”Vihervasemmistoa ei ole” – kunpa se olisi totta.

    ”Kun Vasemmistoliiton Li Andersson arvosteli Juha Sipilää ”vihervasemmisto”- termin käyttämisestä, Helsingin Sanomat väitti kengän puristavan siitä, että käsite ” on Jussi Halla-ahon levittämä”.
    Tämän mukaan Sipilä ja Halla-aho nähdään aidan samalla, tosin vihervasemmistoon nähden eri puolella.
    Andersson keuhkosi, että hän ei edelleenkään hyväksy ”vihervasemmisto”-nimitystä, vaikka sitä ovat käyttäneet hän ja hänen puoluetoverinsa itse.
    Anderssonin mielestä mitään vihervasemmistoa ei ole. Minä puolestani toivon, että väite olisi totta, sillä niin paljon porua, panettelua ja pahaa kyseinen klusteri on saanut aikaan.
    Olen aina ihmetellyt, miksi ihmiset ylipäätänsä ovat vihervasemmistolaisia. Mutta nyt se selvisi, he eivät ymmärrä olevansa vihervasemmistolaisia. – -”
    Lähde: Jukka Hankamäen blogi 17.9.2018, blogin otsikko sama kuin tässä.
    ———————————————————————————————————–
    Neuvostoliitossakin tuomittiin toisinajattelijat.

    .

  10. Kommunismiuskovaisia on edelleen ja vihervasurit ovat niitä.
    Vasurit puolestaan ovat sokeita tosiasioille ja elävät vasurikuplassa, vaikka osa niistä onkin selkeästi vihervasureita.

  11. Jukka Hankamäen kirjat ”Sensuurin suomi” (2009) ja ”Kansanvallan varkaat” (2010) ovat lukemisen väärtejä. Toki Hankamäellä on muitakin hyviä teoksia, mutta nämä mainitut ovat suositeltavia sille, jota kiinnostaa sananvapaus ja mielipiteen ilmaisuvapaus, itsesensuuri, valhemedia ja sen semmoiset tähdelliset asiat.

  12. Venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion.

  13. JSN on tiedotusvälineiden lyömäase.

    ”Mutta palataan tuomioiden arkipäiväiseen maailmaan. Miten lehdet ottivat vastaan uutisen Halla-ahon valituksen karsiutumisesta? Halla-ahon kimppuun jo useasti muulloinkin hyökkäilleet Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ottivat JSN:n pätökset tietysti vastaan kiitollisina. Esimerkiksi Helsingin Sanomat luonnehti sitä ”vapauttavaksi”, Ilta-Sanomat puolestaa illakoi, että ”Halla-aho hävisi”. – –
    Sanoma-konsernin viestimet polkevat kansalaisten sananvapautta niin kauan kuin niiden oma sananvapaus ei ole vaarassa. Lisäksi tapaus osoittaa, että Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden asianajaja. Se ei arvostele tiedotusvälineitä, vaan arvostelee niitä ihmisiä, jotka arvostelevat tiedotusvälineitä. Tämän puolueellisuuden vuoksi on väärin, että tuomioistuimet kelpuuttavat JSN:n ratlkaisut todistelun aineistoksi. – -”
    Lähde. Jukka Hankamäen kirja ”Kansanvallan varkaat” (2010), sivut 91-92, kirjoituksen otsikko sama kuin tässä.

  14. ”Ilta-Sanomat puolestaa illakoi, että ”Halla-aho hävisi”.”

    Ehkä pitäisi sanoa, että Halla-aho tyrmättiin, murskattiin ja teurastettiin urheilutermejä lainatakseni.

  15. HS:n omistama Metro-lehti levitti valeuutista.

    Metro-lehti kertoi isoin otsikoin 10.10.2018 kuinka juutalainen seurakunta (Kampin synagooga) kerää rahaa oman vartijan palkkaamista varten. ”Ovat olleet jo vuosia huolissaan turvallisuudestaan. Erilaiset iskut ja äärioikeiston ja uusnatsismin nousu Euroopassa ovat tuottaneet turvattomuuden tunteen. Näistä lähimmäksi osui Göteborgin synagoogaan kohdistunut isku joulukuussa 2017.”
    Koko yhden sivun mittaisessa jutussa isoin kuvin ei mainita sanallakaan merkittävintä ja käytännössä lähes ainoaa todellista turvallisuusuhkaa, joka on Islam.

    Metro-lehden esiin nostama Göteborgin synagoogan palopommi-isku oli muslimien tekemä. – Lehden propagandan röyhkeydellä ei tunnu olevan mitään rajaa kun tämä muslimien tekemä terrori-isku kytketään ”äärioikeiston” ja ”uusnatsismin” nousuun. – Koko artikkelissa ei mainita kertaakaan sanaa Islam.

    Artikkeli on tyypillinen valemedian käyttämä keino johtaa lukijoita harhaan. Kerrotaan faktoja, mutta jätetään olennaisimmat faktat kertomatta ja lisäksi yhdistellään mielivaltaisesti omaan narratiiviin kuuluvaa käsitteistöä ja sanastoa uutiseen. Tuloksena on lukijalle jäänyt väärä mielikuva asioiden todellisesta luonteesta.

    Kommenttini lähteenä olen käyttänyt: Oikea media 17.10.2018 artikkelia samalla otsikolla kuin tässä. Artikkelin kirjoittanut Jukka Rahkonen.

  16. Toimittajien feministinen vallankäyttö.

    ”Ylen toimittaja Sara Rigatelli on kunnostautunut Metoo-kampanjan tutkivana journalistina 2018 vuoden alusta lähtien. Hän on ”napannut” mm. elokuvaohjaajat Lauri Törhösen seksuaalisesta ahdistelusta ja Aku Louhimiehen naisnäyttelijöihin kohdistuvista ankarista ohjausmetodeista. – –

    Nyt Rigatelli on jatkanut ”kostoaan” ilmoittamalla Louhimiehen työnantajalle BBC:lle hänen ohjausmetodeistaan ja saattanut tiedoksi Metoo-kampanjan rysässä kiinni jäämisestä. BBC perui Louhimiehen kansainvälisen ohjaustyön.

    Mikään lehti ei ole lähtenyt millään tavalla puolustamaan näitä valkoisia heteromiehiä. Päinvastoin Rigatellin viimeistä temppua BBC:n kanssa puolustetaan raivokkaasti mm. Jussi Kinnunen Suomen kuvalehdessä ja Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen. Vaikka sitä on jo ihmetellyt moni mediavaikuttaja kuten Mikael Jungner. Ainoa puolustava kirjoitus asiasta julkaistiin perusuomalaisten Suomen uutisissa Aku Louhimiehestä. Ylen harmiksi Louhimies ei ole haastanut heitä oikeuteen esimerkiksi vainosta. Tässä seuraamme hidasta kidutusta, kun kissa pyydystää hiirtä. Louhimies oli jo jättänyt Metoo-asian taakseen ja lähtenyt BBC:lle töihin.
    ——————————————-
    Uusi Suomi Puheenvuoro 20.10.2018, Leena Rosendahlin blogi, jonka otsikko sama kuin tässä.
    ——————————————-
    Ei ole mikään ihme, ettei Törhöselle ja Louhimiehelle löydy puolustajia. Itsesuojeluvaisto se on toimittajillakin näiden irtipäästettyjen femakkoAmatsonien edessä.
    Mies tai nainen on se toimittaja, joka uskaltaa polkaista punavihreän lasikaton rikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *